«Ψεκάστε, σκουπίστε…» το Νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο και τα Πανεπιστήμια!

on .

YPOYRGEIO PAIDEIAS

• Τι και αν η διαβούλευση του διαβόητου πια Νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας για το νέο Λύκειο και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έχει συγκεντρώσει χιλιάδες σχόλια και παρατηρήσεις, ενώ συναντά την έντονη αντίδραση Πανεπιστημίων και Πολυτεχνικών Σχολών.
Ο αρμόδιος Υπουργός για να προλάβει τα… χειρότερα, το κατέθεσε εσπευσμένα στη Βουλή προκειμένου μετά από διαδικασία – εξπρές, να ψηφιστεί ως τις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας! Το γεγονός αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΚΙΝ.ΑΛ. που καυτηριάζουν τις διατάξεις του Σχεδίου αλλά και τον τρόπο που αυτό προωθείται.
Το σ/ν αφορά άμεσα και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το οποίο αυτή την περίοδο έχει στραμμένο το βλέμμα του στα διετή Προγράμματα Σπουδών και το Ερευνητικό Κέντρο που είναι στα… σκαριά.

Με διαδικασία – εξπρές!
Αργά προχθές το βράδυ κατέθεσε ο Υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, κατά την προσφιλή του πρακτική, το αναμενόμενο Πολυνομοσχέδιο για το νέο Λύκειο, τον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και τις συνέργειες Πανεπιστημίων – ΤΕΙ στις οποίες αναφέρθηκε χθες αναλυτικά ο «Π.Λ.». Στόχος του να ψηφιστεί με τη διαδικασία του επείγοντος μέσα στις διακοπές του Πάσχα!
Το γεγονός δεν πέρασε απαρατήρητο από την Αντιπολίτευση, με την Τομεάρχη Παιδείας της Ν.Δ. Νίκη Κεραμέως να καταδικάζει με τον πιο απερίφραστο τρόπο τη διαδικασία - εξπρές κατάθεσης και επεξεργασίας του Νομοσχεδίου από το Υπ. Παιδείας. «Καταγγέλλουμε με τον πιο απερίφραστο τρόπο τον ευτελισμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και του δημοκρατικού διαλόγου από μία κυβέρνηση και έναν Υπουργό Παιδείας σε αποδρομή», τονίζει σε ανακοίνωσή της.

Νομοσχέδιο… σκούπα
Όπως σημειώνει η κ. Κεραμέως, το νομοσχέδιο 226 άρθρων και 1.120 σελίδων κατατέθηκε «μόλις χθες (σ.σ. προχθές) τα μεσάνυχτα, ώστε να έρθει σήμερα (σ.σ. χθες) το μεσημέρι προς επεξεργασία στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, με σκοπό να υποβληθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής σε μόλις τρεις εργάσιμες ημέρες, δηλαδή τη Μεγάλη Δευτέρα!».
Η Τομεάρχης της Ν.Δ. κάνει λόγο για ένα «νομοσχέδιο - σκούπα αμφιλεγόμενων διατάξεων και ασύνδετων θεματικών, το οποίο έχει εγείρει σωρεία αντιδράσεων και για το οποίο έχουν υποβληθεί 1.390 σχόλια στη διαβούλευση». Κατηγορεί μάλιστα την κυβέρνηση ότι «προκλητικά αποπειράται να ελαχιστοποιήσει το διάλογο και να αποσιωπήσει τις αντίθετες φωνές» και καλεί την κυβέρνηση, «έστω την ύστατη αυτή στιγμή, να επιδείξουν το δέοντα σεβασμό στη Βουλή και τις διαδικασίες της».

Χωρίς σχεδιασμό...
Από την πλευρά του ο Τομέας Παιδείας του ΚΙΝ.ΑΛ. σε ανακοίνωσή του επισημαίνει πως «το συγκεκριμένο Πολυνομοσχέδιο αποτελεί την τελευταία πράξη του δράματος που εκτυλίσσεται εδώ και τέσσερα χρόνια στον χώρο της Εκπαίδευσης και έχει ως πρωταγωνιστές – θύτες τους Υπουργούς Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ και ως θύμα τη νέα γενιά της πατρίδας μας».
Όπως αναφέρει, «με το συγκεκριμένο σ/ν ολοκληρώνονται οι συγχωνεύσεις των ΑΕΙ με τα ΤΕΙ με τον χειρότερο τρόπο. Συγχωνεύσεις χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό κι ακαδημαϊκά κριτήρια. Σε πολλές πόλεις κλείνουν αξιόλογα Τμήματα με την υπόσχεση ότι θα λειτουργήσουν άλλα χωρίς να έχουν όμως σαφή επιστημονικό αντικείμενο. Απειλούνται ευθέως και εκβιάζονται οι κατά τόπους Πρυτανικές Αρχές προκειμένου να συναινέσουν στις ρυθμίσεις του κ. Υπουργού».

Κάνουν… τερατογενέσεις!
Κάποιες συγχωνεύσεις μάλιστα, όπως επισημαίνει το ΚΙΝ.ΑΛ., οδηγούν σε τερατογενέσεις όπως αυτή του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών με το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας. «Για πρώτη φορά από την ίδρυση των Παιδαγωγικών Τμημάτων επιχειρείται η αλλαγή της φυσιογνωμίας τους. Αυτή η αλλαγή θα δρομολογήσει στο μέλλον δυσάρεστες εξελίξεις για την εκπαίδευση αλλά και για τα επαγγελματικά δικαιώματα των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης», τονίζει στην ανακοίνωσή του.
Ο Τομέας Παιδείας του ΚΙΝ.ΑΛ. καταλήγει σημειώνοντας με έμφαση πως «το Πολυνομοσχέδιο Εξυπηρετεί τους κομματικούς φίλους του κ. Γαβρόγλου, αποτελειώνει τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία και αποδυναμώνει τα Καλλιτεχνικά και Μουσικά Σχολεία. Διαλύει εντελώς το Λύκειο αφού, αν ψηφιστούν οι διατάξεις του, θα χαθούν και τα τελευταία ψήγματα του μορφωτικού και παιδαγωγικού του ρόλου. Με τo νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση οι εξετάσεις δεν καταργούνται, οι γονείς και οι μαθητές εξαπατούνται, οι Σχολές διαχωρίζονται και η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση πλήττεται καθώς δεν έχει κανένα λόγο για τον τρόπο εισαγωγής των μελλοντικών της φοιτητών και φοιτητριών».

Διετή Προγράμματα
Έκτακτη Σύνοδο μέσω τηλεδιάσκεψης θα πραγματοποιήσουν αύριο οι Πρυτάνεις προκειμένου να διατυπώσουν τις θέσεις τους επί του Πολυνομοσχεδίου του Υπ. Παιδείας. Πάντως επί των συγχωνεύσεων των ΤΕΙ με Πανεπιστήμια η Σύνοδος έχει τοποθετηθεί ζητώντας την πρότερη θέσπιση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου ακαδημαϊκών κριτηρίων.
Όσον αφορά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αυτή τη στιγμή έχει στραμμένο το βλέμμα στην λειτουργία διετών Προγραμμάτων Σπουδών που προβλέπεται από προηγούμενο σχετικό Νομοσχέδιο του Υπ. Παιδείας.
Γαλακτοκομία, ιχθυοκαλλιέργειες και λογιστική διαχείριση μικρών επιχειρήσεων είναι οι προτάσεις για τα τρία πρώτα Προγράμματα Σπουδών, τις οποίες έχει εγκρίνει η Σύγκλητος. Όμως για να λειτουργήσουν τα Προγράμματα από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όπως σχεδιάζεται, απαιτούνται αρκετά κονδύλια. Το ποσό για το κάθε Πρόγραμμα εκτιμάται στα 50.000 ευρώ. Το Πανεπιστήμιο έχει προωθήσει τις προτάσεις στο υπουργείο προκειμένου να εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή τους.
Από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά αναμένεται να ξεκινήσει, αν πάνε όλα καλά και το Ερευνητικό Κέντρο Ηπείρου με τα έξι ινστιτούτα, η χρηματοδότηση του οποίου θα γίνει από κρατικούς πόρους αλλά και από το ίδιο το Πανεπιστήμιο.