«Παγίδες» κρύβει η αγορά κρεάτων για το Πάσχα…

on .

ARNIA PASXA

• Οι προμήθειες εμπόρων και κρεοπωλών για την πασχαλινή αγορά βρίσκονται στο ζενίθ, καθώς από την ερχόμενη εβδομάδα οι καταναλωτές θα αρχίσουν τις προμήθειες για το Πάσχα. Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρίσκονται τα κρέατα και κυρίως το αρνί που είναι συνυφασμένο με τη μεγάλη αυτή γιορτή.
Οι κρεοπώλες των Ιωαννίνων, διαβεβαιώνουν ότι υπάρχει πλήρης επάρκεια για τις ανάγκες των καταναλωτών, ωστόσο για την τελική τιμή, είναι ακόμη «θολό» το τοπίο για το που θα κυμανθεί.
Εκτός όμως από τα ντόπια και άριστης ποιότητας κρέατα, αναμένεται να διακινηθούν στην αγορά και εισαγόμενα κρέατα. Η ευθύνη της επιλογής ανήκει στους καταναλωτές, οι οποίοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα σχολαστικοί και απαιτητικοί στις αγορές τους, καθώς δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο, τις ημέρες που υπάρχει μεγάλη ζήτηση να σημειώνονται και «παρατράγουδα».
Παρά τους αυξημένους ελέγχους που εξαγγέλλονται, δεν λείπουν περιστατικά διακίνησης «ελληνοποιημένων» κρεάτων ή και ακόμη αμφισβητούμενης ποιότητας. Μια τέτοια περίπτωση περιλαμβάνεται και στη χθεσινή ειδησεογραφία, καθώς στον Πειραιά εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 154 κιλά ακατάλληλου κρέατος.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα, που συνιστά εξαπάτηση του καταναλωτή, αλλά και επιφέρει καίριο πλήγμα στην Ελληνική και δη την Ηπειρωτική κτηνοτροφία, είναι οι «ελληνοποιήσεις» των αρνιών και γενικά οι αθρόες εισαγωγές κρεάτων.
Το ζήτημα αυτό έχει λάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις, καθώς στο «χορό» εκτός από τις μεγάλες αλυσίδες, σταδιακά έχουν μπει και κρεοπωλεία ιδίως στις πόλεις, που διαφορετικά δεν μπορούν να επιζήσουν στο μεγάλο ανταγωνισμό που υπάρχει.
Το πρόβλημα επιδεινώνεται χρόνο με το χρόνο και πλήττει όχι μόνο παραδοσιακά κρεοπωλεία που έχουν συνδέσει το όνομά τους με τα τοπικά κρέατα, αλλά και τους κτηνοτρόφους που βλέπουν τις τιμές παραγωγού να καταρρέουν.

Εκστρατεία για τα ντόπια
Μπροστά στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, η Ένωση Νέων Αγροτών Ν. Ιωαννίνων και το Σωματείο Κρεοπωλών Ιωαννίνων «Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος», αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την αντιμετώπιση των αθρόων εισαγωγών κρεάτων και να αναλάβουν δράση στήριξης των ντόπιων κρεάτων.
Όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των δύο συνδικαλιστικών φορέων, που υπογράφεται από τους Προέδρους Θεοχάρη Λιούρη και Γρηγόρη Κονταξή, σε σύσκεψη που έγινε εξετάστηκαν οι παράμετροι του ζητήματος, και εκφράστηκε έντονος προβληματισμός για το φαινόμενο πώλησης του εισαγόμενου κρέατος που σιγά - σιγά αντικαθιστά το Ηπειρώτικο κρέας και οδηγείς τη συρρίκνωση της Ελληνικής παραγωγής. Αποφασίστηκε δε να συνταχθεί ένας «οδικός χάρτης» για την άμεση διευθέτηση του θέματος.