«Μάθημα» εθελοντισμού έκαναν χθες 500 μαθητές!

on .

NOIAZOMAI KAI DRO 1 17 4 19

• Κυριολεκτικά ένα μάθημα ζωής πήραν χθες σχεδόν 500 μαθητές από σχολεία τόσο των Ιωαννίνων όσο και διάφορων περιοχών της Ηπείρου, όπως η Πάργα και η Ηγουμενίτσα, οι οποίοι συμμετείχαν στις δράσεις που έγιναν μέσω του εκπαιδευτικού προγράμματος «Νοιάζομαι και Δρω».
Πρόκειται για μία ολοκληρωμένη εκπαιδευτική πρωτοβουλία, εγκεκριμένη από το υπουργείο Παιδείας που έχει στόχο, όπως ανέφερε στον «Π.Λ.» ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός Δημήτρης Κονετάς, να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές στα προβλήματα του κοινωνικού συνόλου και να τους ωθήσει να αναλάβουν εθελοντικές δράσεις για την αντιμετώπισή τους.

Για τέταρτη χρονιά
Καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους υλοποιείται το πρόγραμμα «Νοιάζομαι και δρω» με δράσεις όπως επισκέψεις σε γηροκομεία, ΚΑΠΗ, κλινικές, καθαρισμούς περιοχών, συμμετοχή σε festival θεατρικού δρώμενου με θεματολογία η οποία προάγει την έννοια του ενεργού πολίτη και συμμετοχή σε κοινές δράσεις με πρόσφυγες.
Κορύφωση των ετήσιων εκδηλώσεων αποτελεί η κοινή δράση «Αν ο εθελοντισμός ήταν παιχνίδι θα ήταν… θησαυρός» η οποία έχει αξιολογηθεί ως προτεινόμενη καλή πρακτική σε Πανελλήνιο επίπεδο. Χθες διεξήχθη για τέταρτη συνεχή χρονιά στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων και κυρίως εντός του Κάστρου.

Παιχνίδι εθελοντισμού
Μαθητές από περισσότερα από 20 σχολεία, 20 φορείς, 100 εθελοντές και 50 εκπαιδευτικοί πήραν μέρος στις δράσεις. Μαζί με μαθητές από την ΕΛΕΠΑΠ και την πολιτιστική ομάδα του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων Φιλιππιάδας αναμίχθηκαν ισότιμα σε ομάδες και έπαιξαν ένα παιχνίδι με επίκεντρο τον εθελοντισμό.
Μεταξύ άλλων, οι μαθητές έπαιξαν βόλεϊ με τα παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ, ενημερώθηκαν από τον Ερυθρό Σταυρό για το έργο του, από την Anima σχετικά με τα αδέσποτα, έκαναν μάθημα νοηματικής, το 2ο Ειδικό Σχολείο μίλησε στα μεγαλύτερα παιδιά για την Ειδική Εκπαίδευση, ο Σύλλογος Τυφλών τους έμαθε κάποια πράγματα για τη γραφή Μπράιγ, έκαναν θεατρικό παιχνίδι, ενώ προσφυγόπουλα από τη Φιλιππιάδα τους έμαθαν να λένε τραγούδια στη γλώσσα τους.
Παράλληλα, σε συνεργασία με τους Paguristas έγιναν δράσεις σε διαβάσεις πεζών και έρευνα σχετικά με τη χρήση ζώνης ασφαλείας, κράνους και ποδηλάτου, ενώ ένα σφενδάμι που πρόσφερε ο Τομέας Πρασίνου του Δήμου φυτεύθηκε στο προαύλιο του 9ου Διαπολιτισμικού Δημοτικού σχολείου στο Κάστρο (φωτό) ως δέντρο του Εθελοντισμού!

Πάρκο στην Κιάφα
«Το ‘Νοιάζομαι και Δρω’ είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, μία δράση που ξεκίνησε με μόλις τρία σχολεία και διευρύνεται διαρκώς. Είναι μία γιορτή του εθελοντισμού κι ένα μάθημα ζωής για τα παιδιά. Ελπίζουμε να έχουμε τη δυνατότητα και το μεράκι να το φέρουμε σε πέρας και του χρόνου», τόνισε στον «Π.Λ.» ο συντονιστής των σχολείων της Ηπείρου εκπαιδευτικός Δημήτρης Κονετάς.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι το «Νοιάζομαι και Δρω» έχει κριθεί ως καλή πρακτική που ενδέχεται αργότερα να πραγματοποιηθεί και εκτός Ηπείρου, σε άλλες περιοχές της χώρας, ενώ προανήγγειλε τη δημιουργία ενός πάρκου εθελοντισμού στην Κιάφα, σε συνεργασία με τον Δήμο Ιωαννιτών, όπου σχολεία θα μπορούν να φυτεύουν δέντρα. Τέλος, ο κ. Κανετάς έκανε αναφορά στη συμβολή του εκπαιδευτικού Γιώργο Σκαργιώτη για την επιτυχία της χθεσινής δράσης.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ