Απαράδεκτος ο αποκλεισμός της Ζωσιμαίας απ’ τα Πρότυπα Σχολεία

on .

LYKEIO ZOSIMAIAS

• Πλήγμα για την πόλη των Ιωαννίνων με τη μακρά εκπαιδευτική παράδοση αποτελεί το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο, παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του, την αφήνει τελικά χωρίς Πρότυπο Λύκειο!
Πρόκειται για ένα παράδοξο που λειτουργεί σε βάρος της ιστορικής Ζωσιμαίας Σχολής, η οποία έχει Πρότυπο Γυμνάσιο, όχι όμως και Λύκειο, παρόλο που πληροί τα απαραίτητα για κάτι τέτοιο κριτήρια. Αυτό επισημαίνει η Ένωση Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής σε εκτενή επιστολή της προς τους κυβερνητικούς βουλευτές του Νομού Ιωαννίνων ζητώντας άμεση άρση της εκπαιδευτικής αδικίας που υφίσταται η πρωτεύουσα της Ηπείρου.

Προσβολή των Ευεργετών
«Ο αποκλεισμός της Ζωσιμαίας Σχολής από τα Πρότυπα Σχολεία ισοδυναμεί με περιφρόνηση της εκπαιδευτικής παράδοσης των Ιωαννίνων και με προσβολή της μνήμης των Εθνικών Ευεργετών», τονίζει η Ένωση Αποφοίτων Ζωσιμαίας στην Επιστολή της προς τους τοπικούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (την υπογράφουν ο Πρόεδρος Αθανάσιος Δάλλας και ο Γεν. Γραμματέας Μιχάλης Παντούλας).
Η Ένωση υπενθυμίζει, μεταξύ άλλων, πως η Γεραρά Ζωσιμαία Σχολή υπήρξε ένα λαμπρό δημόσιο σχολείο με αναγνωρισμένη συμβολή στην κοινωνική, πνευματική και πολιτιστική πρόοδο της πόλης μας, το οποίο λειτούργησε ως Πρότυπο Σχολείο από το 1828 ως το 1985.
Όπως αναφέρεται στην επιστολή, η επαναφορά του θεσμού των δημοσίων Προτύπων Σχολείων και η επαναλειτουργία της Προτύπου Ζωσιμαίας Σχολής αποτέλεσε ένα διαχρονικό και επίμονο αίτημα των Ιωαννίνων και το 2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε την άμεση λειτουργία των «Ιστορικών Σχολείων», μεταξύ των οποίων και η Ζωσιμαία, η οποία μάλιστα με τα κριτήρια που ανακοίνωσε ο Υπουργός Παιδείας βρίσκονταν εξ αρχής στην κορυφή του πίνακα επιλογής και επί πλέον ήταν το μόνο από τα Πρότυπα Σχολεία που θα λειτουργούσε στην περιφέρεια. Τελικά η πόλη έμεινε μόνο με το Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας!

«Κανείς δεν βλάπτεται…»
Η Ένωση Αποφοίτων στην επιστολή της επισημαίνει ότι η λειτουργία της Προτύπου Ζωσιμαίας Σχολής ως ενιαίας εκπαιδευτικής μονάδας, αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης και προσθέτει ότι αυτή καλύπτει στο ακέραιο όλες τις απαιτήσεις που τέθηκαν για την ένταξη ενός σχολείου στον θεσμό των Προτύπων.
Τονίζει δε ότι «ο αποκλεισμός της Ζωσιμαίας Σχολής από τα Πρότυπα Σχολεία γίνεται επιλεκτικά και κατά παράβαση όλων των κανόνων δίκαιης και ίσης μεταχείρισης και όλων των εκπαιδευτικών αρχών και συστημάτων, γι’ αυτό μπορεί να θεωρηθεί πράξη άδικη και βλαπτική για την κοινωνία των Ιωαννίνων».
Όπως αναφέρει «κανένας δεν βλάπτεται από την λειτουργία της Προτύπου Ζωσιμαίας Σχολής, ούτε καν οι καθηγητές που υπηρετούν σήμερα στο Γενικό Λύκειο της Ζωσιμαίας Σχολής» και υπενθυμίζει ότι το Υπουργείο Παιδείας καρπούται δωρεάν και κατά παράβαση των κανόνων δικαίου τα περιουσιακά στοιχεία που προήλθαν από την δωρεά του Ν. Ζωσιμά υπέρ της Ζωσιμαίας Σχολής. Κατά συνέπεια, προσθέτει, «το να περιφρονεί ο ευεργετούμενος τον δωρητή και να ενεργεί προκλητικά εις βάρους του, θα πρέπει να θεωρείται ως πράξη αχαριστίας που βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με τα χρηστά ήθη και με τους κανόνες δικαίου»!

Να γίνουν αλλαγές
Καταλήγοντας, η Ένωση Αποφοίτων ζητάει από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να πείσουν τον Υπουργό Παιδείας να διορθώσει και να συμπληρώσει το σχέδιο νόμου για την Παιδεία, προσθέτοντας την ίδρυση Πρότυπου Λυκείου Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων, διαγράφοντας παράλληλα τη φράση σε άλλο άρθρο που προβλέπει ότι «αν στην περιοχή ευθύνης της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην οποία ανήκει πρότυπο γυμνάσιο δεν υπάρχει πρότυπο λύκειο, τότε είναι δυνατή η σύνδεση του πρότυπου γυμνασίου με πειραματικό λύκειο».
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ