Τελευταίο «αντίο» σήμερα στην μεγάλη γλύπτρια Ναταλία Μελά

on .

MELA

• Σήμερα στο Α΄ Νεκροταφείο της Αθήνας θα γίνει η κηδεία της μεγάλης γλύπτριας Ναταλίας Μελά, εγγονής του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά και της Ναταλίας Δραγούμη και συζύγου του σημαντικού αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη, έργα του οποίου στολίζουν και τα Γιάννενα.
Τη λύπη της για το θάνατο της καταξιωμένης γλύπτριας που έφυγε πλήρης ημερών την Κυριακή σε ηλικία 96 ετών, εκφράζει με χθεσινή της ανακοίνωση η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.
Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, «τα έργα της Ναταλίας Μελά, ιδιαίτερα εκείνα από σίδερο και ορείχαλκο μετά το 1960, συμπυκνώνουν ποιητικά πολλά αποθέματα του παρελθόντος, σαν προίκα στο σεντούκι των παλιών οικογενειών. Το 2013 η γλύπτρια συνέβαλε στον εικαστικό διάλογο των μοντέρνων Πρέκα και Κωνσταντινίδη, προσθέτοντας τον χαλύβδινο μελανοφύλακα «Οπλίτη», που κοιτά προς τη λίμνη στον ανατολικό κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων. Η Μελά, σύζυγος του Άρη Κωνσταντινίδη, προσέφερε μια ηχηρή μοντέρνα κατάληξη στη σύγχρονη εικόνα των Ιωαννίνων. Η μεγέθυνση της αξίνας, του φτυαριού και της ασπίδας, σε συνδυασμό με την ευθεία, τον κύκλο και το τρίγωνο, υλοποιεί έναν ακόμη Πύρρο της φαντασίας, ως προσωποποίηση του νικητή και του ηττημένου, του οραματιστή και του αγέρωχου νεκρού».