«Μάθημα» ανακύκλωσης από τους μαθητές των δημοτικών σχολείων

on .

ANAKYKLOSH BRABEYSH 11 4 19

• Εντυπωσιακό ήταν το αποτέλεσμα του σχολικού πρωταθλήματος ανακύκλωσης που διοργάνωσε ο Δήμος Ιωαννιτών. Συνολικά συμμετείχαν 30 δημοτικά σχολεία των Ιωαννίνων, τα οποία ανακύκλωσαν περισσότερους από 7,7 τόνους ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί, αλουμίνιο, μπαταρίες), στέλνοντας και ένα μήνυμα περιβαλλοντικής ευαισθησίας προς όλη την κοινωνία.
Πρόκειται για τα εξής: 1ο Δημ. Σχολείο Μαρμάρων, 1ο Πειραματικό Δημ. Σχολείο, 2ο Πειραματικό Δημ. Σχολείο, 1ο Δημ. Σχολείο, 2ο Δημ. Σχολείο, 3ο Δημ. Σχολείο Μαρμάρων, 4ο Δημ. Σχολείο, 5ο Δημ. Σχολείο, 6ο Δημ. Σχολείο, 7ο Δημ. Σχολείο, 8ο Δημ. Σχολείο, 9ο Διαπολιτισμικό Δημ. Σχολείο, 10ο Δημ. Σχολείο, 16ο Δημ. Σχολείο, 18ο Δημ. Σχολείο, 19ο Δημ. Σχολείο, 20ο Δημ. Σχολείο, 21ο Δημ. Σχολείο, 26ο Δημ. Σχολείο, 3ο Δημ. Σχολείο Ανατολής, 2/Θ Δημ. Σχολείο Ασβεστοχωρίου, Δημ. Σχολείο Δροσοχωρίου, Δημ. Σχολείο Κρανούλας, Δημ. Σχολείο Λογγάδων, Δημ. Σχολείο Μπάφρας, Δημ. Σχολείο Πεδινής, 1ο Δημ. Σχολείο Περάματος, Δημ. Σχολείο Σταυρακίου, Αρσάκειο Δημ. Σχολείο, Εκπαιδευτήρια Γένεσις.
Χθες στον Πολυχώρο Δ. Χατζής πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με υπαίθριες δραστηριότητες περιβαλλοντικού περιεχόμενου και ολοκληρώθηκε με την απονομή βραβείων και δώρων.
Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, σημείωσε αρχικά πως οι στόχοι για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των απορριμμάτων γίνονται ολοένα και υψηλότεροι και οι δήμοι όλης της χώρας αναζητούν αποτελεσματικούς τρόπους για συστηματική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.
Στο πλαίσιο αυτό -εξήγησε ο Δήμαρχος- ο Δήμος Ιωαννιτών ξεκίνησε ένα καινοτόμο πρόγραμμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, το Followgreen, το οποίο επιβραβεύει τους πολίτες για την ανακύκλωση.
Μέσω της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, ενισχύονται υφιστάμενες κοινωνικές δομές του Δήμου, όπως το κοινωνικό παντοπωλείο/φαρμακείο με τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα, είδη σπιτιού, αυξάνοντας παράλληλα την ανακύκλωση και μειώνοντας τις ποσότητες των σύμμεικτων απορριμμάτων.

Τι είναι το followgreen
Το followgreen βασίζεται σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα που ενώνει πολίτες, τοπικές επιχειρήσεις και σχολεία με κοινό στόχο την ανακύκλωση και την προστασία του περιβάλλοντος.
Οι κάτοικοι του Δήμου μπορούν να εγγραφούν δωρεάν στην ιστοσελίδα www.followgreen.gr/ioannina και να επιβραβεύονται με πόντους τους οποίους μετά μπορούν να εξαργυρώσουν άμεσα σε ειδικές εκπτώσεις και άλλες παροχές σε τοπικά καταστήματα του Δήμου Ιωαννιτών.
Σήμερα το πρόγραμμα αυτό, έχει μεγάλη αποδοχή καθώς σε διάστημα ενός έτους, τα ενεργά μέλη έχουν ξεπεράσει τα 1.000, συμμετέχουν 85 επιχειρήσεις, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 200 αγορές με εξαργύρωση πόντων επιβράβευσης της πλατφόρμας.
«Η συμμετοχή αυτή μας γεμίζει χαρά και αισιοδοξία γιατί από τα στοιχεία που έχουμε και σε σύγκριση με άλλους Δήμους της χώρας τα Γιάννενα πρωτοπορούν», κατέληξε ο κ. Μπέγκας.
Από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Δημήτρης Κατηρτσίδης, έκανε σύντομη αναφορά στην ανακύκλωση του Δήμου μας και γενικότερα στο σχεδιασμό που έχει γίνει στον τομέα αυτό, που περιλαμβάνει και την χωριστή συλλογή των επιμέρους ρευμάτων ανακυκλώσιμων υλικών, όπως γυαλί, χαρτί, πλαστικό, μέταλλο, μέσω της δημιουργίας πράσινων σημείων.