Το Εφετείο Ιωαννίνων καθορίζει απαλλοτριώσεις για τη Νιάρχου!

on .

ODOS NIARXOY

• Ένα ακόμη βήμα κάνει η Περιφέρεια Ηπείρου προς την κατεύθυνση κατασκευής της Οδού Νιάρχου, την οποία πρόκειται να μετατρέψει σε αυτοκινητόδρομο με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές.
Όταν το έργο ολοκληρωθεί, αναμένεται να αλλάξει ριζικά τον κυκλοφοριακό «χάρτη» σε ένα ιδιαίτερα επιβαρημένο κυκλοφοριακά τμήμα του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, το οποίο φιλοξενεί, ως γνωστόν, δύο από τα μεγαλύτερα ιδρύματα της Ηπείρου, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Το έργο είναι μεγάλο, θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και έχει προκαλέσει αντιδράσεις από πλευράς επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται κοντά στην οδό Νιάρχου και κατοίκων της περιοχής, καθώς θεωρούν ότι θίγονται τα ιδιοκτησιακά τους συμφέροντα.
Ωστόσο, οι απαλλοτριωμένες περιουσίες θα αποζημιωθούν ανάλογα. Έτσι, η Περιφέρεια εκδίδει εξώδικη Ειδοποίηση (δημοσιεύεται αυτούσια στις σελίδες 9 – 10 – 11 του «Π.Λ.») μέσω της οποίας ενημερώνει τους εκατοντάδες ιδιοκτήτες τους ότι την Τετάρτη, 15 Μαΐου και ώρα 10 π.μ. θα εκδικαστεί στο Μονομελές Εφετείο Ιωαννίνων ειδική αίτηση που η ίδια κατέθεσε στις 28 Μαρτίου, ζητώντας να προσδιοριστεί η προσωρινή τιμή μονάδας των ακινήτων και των εκτάσεων που απαλλοτριώνονται αναγκαστικά για να γίνει η Νιάρχου.

Δικαστική απόφαση
Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στη δικαστική Ειδοποίηση της Περιφέρειας, «η απαλλοτρίωση κηρύχθηκε για λόγους δημόσιας ωφέλειας και ειδικότερα για την κατασκευή του έργου ‘Οδός Σταύρου Νιάρχου’. Η εν λόγω απαλλοτρίωση κηρύχθηκε υπέρ της Περιφέρειας Ηπείρου και με δαπάνες της Περιφέρειας Ηπείρου και συγκεκριμένα με δαπάνες του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ήπειρος 2014 – 2020».
Για την συγκεκριμένη απαλλοτρίωση εκδόθηκε την περασμένη χρονιά απόφαση του Εφετείου Ιωαννίνων, με την οποία διατάσσονται οι ιδιοκτήτες να παραδώσουν τα ακίνητά τους στην Περιφέρεια. Μετά τον καθορισμό της τιμής μονάδας των εκτάσεων από το Εφετείο θα έχει ολοκληρωθεί ουσιαστικά το προπαρασκευαστικό στάδιο για την Οδό Νιάρχου.

Τι λέει η μελέτη
Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη, το συγκεκριμένο έργο, ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν γίνει μέσα στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, περιλαμβάνει την ανακατασκευή της οδού Νιάρχου από τη σύνδεσή της με την Εθνική Οδό Ιωαννίνων - Άρτας (Στρατόπεδο Βελισσαρίου) έως και την είσοδο της Πεδινής. Ο αυτοκινητόδρομος θα έχει δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, ΛΕΑ και διαχωριστική νησίδα.
Μεταξύ άλλων, θα γίνουν ένας ανισόπεδος κόμβος σύνδεσής του με την Περιφερειακή Οδό, πέντε ισόπεδοι κυκλικοί κόμβοι σε διάφορα σημεία του, παράπλευρο δίκτυο εκατέρωθεν της Νιάρχου, πεζόδρομος, ποδηλατόδρομος, ενώ υπάρχει και πρόβλεψη για μελλοντική κυκλοφορία ελαφρού τραμ.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ