ΓΙΑΝΝΙΩΤΙΚΗ ΑΣΗΜΟΥΡΓΙΑ: Θα μείνουμε μόνο με την πινακίδα!

on .

ASHMIKA

• Τα Γιάννενα -και όχι άδικα- έχουν χαρακτηριστεί ως η πόλη των Ασημουργών. Μια τέτοια μεγάλη πινακίδα κοσμεί και την είσοδό της, στην περιοχή του Αεροδρομίου, η οποία είχε τοποθετηθεί από το Δήμο Ιωαννιτών.
Η πόλη, αλλά και η τοπική κοινωνία κινδυνεύουν όμως τα επόμενα χρόνια να μείνουν μόνο με αυτή, καθώς ο κλάδος σταδιακά απαξιώνεται και τα γιαννιώτικα κοσμήματα- αν και υψηλής ποιότητας- δεν μπορούν να ισορροπήσουν σε μια αγορά που τις τελευταίες δεκαετίες αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό από τις εισαγωγές και τη διακίνηση απομιμήσεων.
Η οικονομική κρίση ασφαλώς και συνετέλεσε στις πιέσεις που δέχεται η γιαννιώτικη παραδοσιακή τέχνη. Ευθύνες όμως έχουν και οι ίδιοι οι επαγγελματίες, που δεν μπόρεσαν να αξιοποιήσουν ούτε το ΚΕΠΑΒΙ, που τόσες προσδοκίες είχαν στηριχθεί στη λειτουργία του και σήμερα έχει μετατραπεί ουσιαστικά σε χώρο γραφείων.
Οι ευθύνες τους γίνονται μεγαλύτερες, καθώς δεν μπόρεσαν μέχρι σήμερα να προωθήσουν την ιδέα ίδρυσης μιας πανεπιστημιακής σχολής για την Αργυροχρυσοχοΐα, είτε στο Πανεπιστήμιο, είτε στο ΤΕΙ.
Την… παράλειψη αυτή, εκμεταλλεύονται κατά τον καλύτερο τρόπο οι «γείτονες» της Δυτικής Μακεδονίας. Και όπως αποκαλύφθηκε σε συνέδριο για την «Καινοτομία και Ανάπτυξη», βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι συζητήσεις μεταξύ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας για τη δημιουργία σχολής ΑΕΙ αργυροχρυσοχοΐας και μάλιστα στη Φλώρινα! Μια πόλη και μια περιοχή, που ούτε την παράδοση διαθέτει, ούτε και το βιοτεχνικό δυναμικό για να στηριχθεί και να αναπτυχθεί μια πανεπιστημιακή σχολή.
Κι εδώ τίθενται αμείλικτα τα ερωτήματα, που αφορούν και τους Γιαννιώτες ασημουργούς που αποδέχονται μια τέτοια συζήτηση μέσω της Ομοσπονδίας τους και δεν κινούν «γη και ουρανό», ώστε η Σχολή να ιδρυθεί στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Για το οποίο επίσης υπάρχει απορία πως και δεν την περιέλαβε στις προτάσεις του στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσής του. Το λόγο έχουν επίσης οι Ηπειρώτες βουλευτές, αλλά και η Περιφέρεια, οι Δήμοι, τα Επιμελητήρια, που θα πρέπει να παρέμβουν αποφασιστικά προς το Υπουργείο Παιδείας.
Τώρα γιατί αύριο θα είναι αργά.
«Π.Λ.»