Έρχονται καλύτερες μέρες για τους μελισσοκόμους!

on .

MELISSES MELISSOKOMOS

• Καλά νέα έρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ελληνική μελισσοκομία, έναν παραγωγικό κλάδο που δείχνει σοβαρές προοπτικές ανάπτυξης και στην Ήπειρο, όπου όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι στρέφονται στη συγκεκριμένη δραστηριότητα αναζητώντας διέξοδο από την ανεργία!

Σύμφωνα με απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου στον ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Θοδωρή Ζαγοράκη, μετά το 2020 η Ε.Ε. θα ενισχύσει με σημαντική χρηματοδότηση τη μελισσοκομία στην Ευρώπη, γεγονός που αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για την περαιτέρω ανάπτυξή της και στη χώρα μας.
Πρωτοπόρος η Ελλάδα…
Ερώτηση με αφορμή την απώλεια του 50% των μελισσιών της Βόρειας Ελλάδας σε πυρκαγιά που ξέσπασε στη Σιθωνία της Χαλκιδικής, κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Θοδωρής Ζαγοράκης, στην οποία τονίζει ότι «η ελληνική παραγωγή μελιού είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς αποτελεί την έκτη μεγαλύτερη σε ποσότητα στην Ε.Ε., ενώ σχεδόν το ένα δέκατο των μελισσοσμηνών της Ε.Ε. εκτρέφεται στην Ελλάδα, ποσοστό που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο μετά την Ισπανία».
O κ. Ζαγοράκης, ενημέρωσε τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Αγροτική Ανάπτυξη κ. Hogan ότι «οι Έλληνες μελισσοκόμοι αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες, λόγω του κόστους παραγωγής αλλά και του κινδύνου απώλειας των εκμεταλλεύσεών τους λόγω ασθενειών ή καταστροφών». Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι την περίοδο της πυρκαγιάς τα σμήνη εγκαθίστανται κυρίως σε περιοχές όπως η Χαλκιδική και η Θάσος. Για αυτό και υπολογίζεται ότι λόγω της καταστροφής η Ελληνική παραγωγή θα είναι μειωμένη σημαντικά.
Αυξάνουν οι ενισχύσεις!
Η απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου έβγαλε θετικές ειδήσεις για την ελληνική μελισσοκομία. Όπως ανέφερε, «τη διετία 2017 - 19 διατίθενται για την παραγωγή και την εμπορία μελισσοκομικών προϊόντων ενισχύσεις ύψους 216 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα μισά χρηματοδοτούνται από τον κοινοτικό προϋπολογισμό». Υπογράμμισε δε, ότι «η Επιτροπή έχει ζητήσει αύξηση ύψους 70% από τη νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική για την χρηματοδότηση των μελισσοκόμων μετά το 2020». Ο Ιρλανδός αξιωματούχος δεν παρέλειψε να αναφέρει πως τα κράτη - μέλη μπορούν να υποστηρίξουν ανασύσταση παραγωγής καθώς και αποκατάσταση ζημιών σε υποδομές που προκαλούνται από φυσικές καταστροφές, έκτακτες συνθήκες ή δυσμενή κλιματικά φαινόμενα, όπως έχει κάνει και η Ελλάδα στο παρελθόν.
Ο Θοδωρής Ζαγοράκης
Με αφορμή την απάντηση του Επιτρόπου ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. δήλωσε ότι «η μελισσοκομία αποτελεί σημαντικό πυλώνα της ελληνικής παραγωγής. Το ελληνικό μέλι έχει απίστευτες δυνατότητες εξαγωγής. Τόσο η παραγωγή, όσο και η ενίσχυση της εμπορικής του αξίας, πρέπει να απασχολήσουν άμεσα την πολιτική ηγεσία της χώρας μας. Η είδηση που μας έδωσε ο επίτροπος, είναι ότι η Ε.Ε. θα υποστηρίξει πολύ δυναμικά τον κλάδο το επόμενο διάστημα. Οι Έλληνες μελισσοκόμοι μόνο να κερδίσουν έχουν από αυτήν την πολύ θετική εξέλιξη. Οι αρμόδιες Αρχές πρέπει να προετοιμαστούν κατάλληλα ώστε να στηρίξουν την μελισσοκομία στη Πατρίδα μας».