Ένα παλιό λατομείο στο Δήμο Ζίτσας γίνεται χώρος διαλογής αποβλήτων

on .

DHMARXEIO ZITSAS 21 11 16

• Πρόταση ένταξης και χρηματοδότησης του «Πράσινου Σημείου» (Green Point) κατέθεσε ο Δήμος Ζίτσας στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», για τον άξονα προτεραιότητας 14: «Διατήρηση και Προστασία του Περιβάλλοντος και Προώθηση της Αποδοτικής Χρήσης των Πόρων», με τίτλο: «Δημιουργία Πράσινων Σημείων στην Περιφέρεια Ηπείρου».
Το «Πράσινο Σημείο» σύμφωνα με την περιβαλλοντική μελέτη που είχε εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζίτσας πρόκειται να δημιουργηθεί κεντροβαρικά, σε γήπεδο έκτασης 6 στρ. ανενεργού λατομείου, στην Τ.Κ. Ζωοδόχου. Είναι χώρος οργανωμένος, ο οποίος είναι οριοθετημένος και διαμορφωμένος με την κατάλληλη υποδομή και εξοπλισμό, ώστε οι πολίτες να αποθέτουν χωριστά συλλεγέντα ανακυκλώσιμα αστικά απόβλητα ή χρησιμοποιημένα αντικείμενα, προκειμένου αυτά να προωθηθούν για ανακύκλωση ή για επαναχρησιμοποίηση.

Διαλογή στην πηγή…
Βασικός σκοπός του είναι η διαλογή στην πηγή και ο διαχωρισμός διαφορετικών υλικών και ρευμάτων αποβλήτων, με στόχο:
- Την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση
- Τη μείωση του κόστους μεταφοράς και διαχείρισης των αποβλήτων
- Τη βελτίωση της εμπορευσιμότητας των ανακυκλώσιμων υλικών
- Τη μείωση των αποβλήτων προς ταφή.
Επιπρόσθετα, το «Πράσινο Σημείο» του Δήμου Ζίτσας μπορεί να αποτελέσει χώρο ενημέρωσης σχετικά με περιβαλλοντικά ζητήματα, ικανό να φιλοξενεί δραστηριότητες εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης μαθητών όλων των Εκπαιδευτικών βαθμίδων.

Δήλωση Μιχ. Πλιάκου
Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος αναφέρει: «Είμαστε οι πρώτοι που υποβάλαμε μελέτη για ένταξη του “Πράσινου Σημείου”» και προσθέτει: «όπως επανειλημμένα έχω τονίσει προχωρούμε απαρέγκλιτα στην τήρηση όσων προ διετίας είχαμε σχεδιάσει και εγκρίνει στο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων το οποίο είναι εναρμονισμένο με τον Περιφερειακό σχεδιασμό (Π.Ε.Σ.Δ.Α.), καθώς και με τις οδηγίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και έχει ως στόχο η διαχείριση του μεγαλύτερου μέρους των αποβλήτων να γίνεται σε δημοτικό επίπεδο. Έτσι, θα πετύχουμε πολλαπλά περιβαλλοντικά, κοινωνικά, ποιοτικά και οικονομικά οφέλη καθώς, μειώνεται το κόστος αποκομιδής, εξοικονομούνται φυσικοί πόροι και μειώνεται η περιβαλλοντική ρύπανση. Στο Δήμο μας προχωρούμε με σταθερά βήματα για να πετύχουμε απαρέγκλιτα τους στόχους που έχει θέσει το Υπουργείο. Θα είμαστε από εκείνους που δεν θα τους επιβληθούν πρόστιμα που θα επιβαρύνουν τους δημότες. Από την αρχή την θητείας μας δουλεύουμε γι’ αυτό. Από τους 25 κάδους ανακύκλωσης που βρήκαμε στις Τοπικές Κοινότητες τους αυξήσαμε σε 250 σήμερα, ενισχύσαμε το στόλο των οχημάτων του Δήμου με καινούργιο απορριμματοφόρο ανακύκλωσης και συνεχίζουμε».