Φωτισμός με σύγχρονα μέσα στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου

on .

ODOFOTISMOS

• Μεγάλο οικονομικό όφελος μπορούν να πετύχουν οι ΟΤΑ μέσω πρωτοβουλιών εξοικονόμησης ενέργειας, κυρίως με έργα αντικατάστασης των υποδομών φωτισμού στις πόλεις και το οδικό δίκτυο, αλλά και από την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων.
Στον τομέα αυτό, η Περιφέρεια Ηπείρου έλαβε το «πράσινο φως» από την αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή για την υλοποίηση έργου ΣΔΙΤ, που αφορά στην αναβάθμιση με σύγχρονα συστήματα του φωτισμού σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της περιοχής μας. Με την παρέμβαση αυτή θα επιτευχθεί σημαντική εξοικονόμηση πόρων αλλά και ουσιαστική βελτίωση της οδικής ασφάλειας στους δρόμους της Ηπείρου.
Τη μείωση του ενεργειακού του αποτυπώματος και κυρίως τις υψηλές στο Λεκανοπέδιο εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, φιλοδοξεί να πετύχει και ο Δήμος Ιωαννιτών, ο οποίος έχει στα χέρια του σχετική μελέτη που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014 – 20. Κι εδώ προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η αναβάθμιση του οδοφωτισμού και ορισμένων δημοτικών κτιρίων.

«Πράσινο φως» για ΣΔΙΤ!
Εδώ και τρία χρόνια προωθείται από την Περιφέρεια το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του εθνικού και επαρχιακού της δικτύου, με την Αντιπεριφερειάρχη Ιωαννίνων Τατιάνα Καλογιάννη να έχει τον συντονισμό της όλης προσπάθειας.
Τελικά, από τα δύο έργα οδοφωτισμού (το δεύτερο αφορά στην αναβάθμισή του στο οδικό δίκτυο Άρτας, Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας), η αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή έδωσε «πράσινο φως» για εκείνο που προβλέπει την αντικατάσταση των παλαιών σωμάτων φωτισμού σε όλο το οδικό δίκτυο της Περιφέρειας με νέα σώματα τα οποία εξοικονομούν μεγάλες ποσότητες ενέργειας. Το έργο έχει προϋπολογισμό 5,3 εκατ. ευρώ και θα υλοποιηθεί μέσω της διαδικασίας Συμπράξεων Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), δηλαδή και με ιδιωτικά κεφάλαια!
Συνολικά θα αντικατασταθούν 8.500 φωτιστικά σώματα παλαιάς τεχνολογίας με σύγχρονα συστήματα τεχνολογίας τύπου LED, σε όλο το μήκος του Εθνικού και Επαρχιακού δικτύου της Περιφέρειας Ηπείρου, θα συντηρηθούν ιστοί φωτισμού, ενώ προβλέπεται και η αντικατάσταση ηλεκτρο-μηχανολογικού εξοπλισμού για την απρόσκοπτη λειτουργία του οδοφωτισμού στο δίκτυο.

Εξοικονόμηση ενέργειας
Όπως εκτιμά η Περιφέρεια, το έργο θα βελτιώσει σε σημαντικό βαθμό την οδική ασφάλεια αυτοκινητιστών και πεζών που χρησιμοποιούν το σύνολο του εθνικού και επαρχιακού δικτύου της Ηπείρου, ενώ αναμένεται να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 67% σε σχέση με την υφιστάμενη κατανάλωση.
Σε σχόλιό της η κ. Καλογιάννη επισημαίνει ότι «τα αποτελέσματα μιας επίπονης αλλά συστηματικής δουλειάς επιβραβεύονται με τη θεσμική και οικονομική θωράκιση ενός καινοτόμου έργου μέσω του μηχανισμού ΣΔΙΤ, αλλά και της αρωγής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ώστε να εκτελεστεί ένα άρτιο έργο αστικού οδοφωτισμού που πρωτίστως θα παρέχει ασφάλεια και οδηγική άνεση στους κατοίκους και στους επισκέπτες της Ηπείρου».

Στον Δήμο Ιωαννιτών
Το ενεργειακό του αποτύπωμα φιλοδοξεί να μειώσει ο Δήμος Ιωαννιτών, προσπάθεια όμως που θα πάρει καιρό αφού είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο. Στο πλαίσιο αυτό, το Δημοτικό Συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρίαση παρέλαβε μελέτη με τίτλο «Σχέδιο Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια Δήμου Ιωαννιτών», η οποία χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.
Με βάση τα στοιχεία ενεργειακών καταναλώσεων που συλλέχθηκαν και μελετήθηκαν, υπολογίστηκε ότι για το 2014 οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα εντός των ορίων του Δήμου ανέρχονται σε 552.330 τόνους. Από αυτούς, ποσοστό 5,4% προέρχεται από τον δημοτικό τομέα, δηλαδή οδοφωτισμό, δημοτικά κτίρια, οχήματα κλπ.
Για την αλλαγή αυτής της κατάστασης, στα σχέδια του Δήμου περιλαμβάνονται μέτρα συνολικού προϋπολογισμού 24,12 εκατ. ευρώ! Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η αντικατάσταση με σύγχρονα σώματα του φωτισμού σε οδούς και πλατείες του Δήμου, η ενεργειακή αναβάθμιση επτά δημοτικών κτιρίων, η εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ σε δημοτικά κτίρια και οικόπεδα, αλλά και ενεργειακές παρεμβάσεις σε αντλιοστάσια ύδρευσης και αποχέτευσης της ΔΕΥΑΙ και του ΣΥΔΛΙ, καθώς και η προμήθεια υβριδικών δημοτικών οχημάτων.

Στον κόμβο Αεροδρομίου
Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες βελτίωσης της Εθνική Οδού Ιωαννίνων - Κοζάνης στον κόμβο του Αεροδρομίου, έργο το οποίο υλοποιεί η Περιφέρεια Ηπείρου, με συνολικό προϋπολογισμό 174.000 Ευρώ.
Στην εργολαβία περιλαμβάνεται η ανακατασκευή της κεντρικής νησίδας πριν τον κόμβο, καθώς και η τοποθέτηση νέων ιστών οδοφωτισμού. Προκειμένου να εκτελεστούν οι εργασίες ισοπέδωσης και διαμόρφωσης της νέας κεντρικής νησίδας με την κατασκευή των βάσεων για τους ιστούς από σήμερα και για 15 περίπου ημέρες θα υπάρξει διακοπή του οδοφωτισμού στο συγκεκριμένο τμήμα.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ