Μία ημέρα… αφύπνισης και ενημέρωσης για τον Αυτισμό

on .

AYTISMOS DHMARXEIO 2 4 19

• Hμέρα αφύπνισης όλων μας ενάντια στον κοινωνικό στιγματισμό και τον αποκλεισμό ήταν η χθεσινή, η οποία είχε στο επίκεντρό της τα άτομα με αυτισμό και τα δικαιώματά τους.
Στα Γιάννενα η ημέρα τιμήθηκε με ποικίλες εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων και ο φωτισμός με μπλε χρώμα χθες βράδυ τόσο του Δημαρχείου όσο και της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης. Εκδηλώσεις έγιναν επίσης με τη συνεργασία της «Μέριμνας», του Ζωγράφειου Οίκου Ευγηρίας και του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων.

Σε χρώμα μπλε…
Με μπλε χρώμα φωτίστηκαν χθες το βράδυ τόσο το Δημαρχείο Ιωαννίνων όσο και η Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Light It Up Blue», σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της ευρύτερης κοινωνίας για τον Αυτισμό. Φέτος, όπως και πέρσι, στην πρωτοβουλία συμμετείχε και ο Δήμος Ζίτσας φωτίζοντας μπλε το Δημαρχείο στην Ελεούσα καθώς στα όρια του λειτουργεί από το 2001 το Οικοτροφείο, Στέγη Αυτιστικών Ατόμων, «Ελένη Γύρα», φιλοξενώντας 12 ενήλικες με Αυτισμό.
Στην πρωτοβουλία αυτή αναφέρθηκε σε συνέντευξη τύπου η Πρόεδρος της ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Ιωαννίνων και δημοτική σύμβουλος, Παρασκευή Τσίλη. Όπως είπε, «φωτίζοντας μπλε το Δημαρχείο και τη Ζωσιμαία Δημόσια Βιβλιοθήκη θα ρίξουμε φως στη σκοτεινή πλευρά της απομόνωσης και της περιθωριοποίησης που βιώνουν τα άτομα με αυτισμό».

Άλλες δηλώσεις
Για την αξία της πρωτοβουλίας και τη σημασία που έχει να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία σε θέματα αυτισμού αναφέρθηκαν επίσης η Προϊσταμένη της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης, Βάια Οικονομίδου, η Αντιδήμαρχος Ζίτσας, Ιωάννα Γεωργούλη, ο Πρόεδρος του Τμήματος Ηπείρου της Εταιρίας Αυτιστικών Ατόμων, Χρήστος Θέμος και η επιστημονικά υπεύθυνη της Στέγης Αυτιστικών Ατόμων Ελένη Γύρα, Μαργαρίτα Γκογκάκη.
Η κ. Οικονομίδου τόνισε πως η Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη συμμετέχει για τρίτη χρονιά στην πρωτοβουλία αυτή αναδεικνύοντας έτσι και τον κοινωνικό ρόλο της Βιβλιοθήκης. Η κ. Γεωργούλη στάθηκε στις πρωτοβουλίες του Δήμου Ζίτσας για τη στήριξη των ατόμων με αυτισμό, ενώ ο κ. Θέμος και η κ. Γκογκάκη ευχαρίστησαν τους δύο Δήμους και τη Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη για τη στήριξή τους.

«Γεύμα Αγάπης»
Ένα εργαστήρι Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης με θέμα «Γεύμα Αγάπης και Προσφοράς» συνδιοργάνωσαν χθες, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού, τα πέντε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης της Μέριμνας παιδιών με αναπηρίες της Α.Μ.Κ.Ε «Η Μέριμνα», ο Ζωγράφειος Οίκος Ευγηρίας Ιωαννίνων και το Πνευματικό Κέντρο.
Η δράση πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Ζωγράφειου Οίκου. Παιδιά με αναπηρίες της «Μέριμνας» και το Τμήμα Μαγειρικής Τέχνης Αρχιμαγείρων του Δημοσίου ΙΕΚ Ιωαννίνων ετοίμασαν ένα πλούσιο μπουφέ και προσέφεραν τα εδέσματα στους γονείς τους, στα αγαπημένα τους πρόσωπα και στους τρόφιμους του Ζωγράφειου Οίκου. Παράλληλα εκφράστηκαν με ζωγραφική με τη βοήθεια του Εικαστικού Εργαστηρίου του Δήμου Ιωαννιτών.
Τα παιδιά, τους γονείς και συγγενείς τους υποδέχτηκαν ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, η αντιπρόεδρος του Ζωγράφειου Οίκου Ευγηρίας, Ντίνα Μπακόλα, ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, Κων/νος Γκόγκος, ο Πρόεδρος της «Μέριμνας» Θανάσης Μανταλόβας, καθώς και οι εργαζόμενοι στις δομές του Δήμου που συμμετείχαν στην εκδήλωση.
«Σήμερα (σ.σ. χθες) είμαστε εδώ σε μια δικτύωση διάφορων δομών του Δήμου και της Μέριμνας για να αποδείξουμε στην πράξη ότι εκδηλώσεις σαν κι αυτή πρέπει να αποτελούν μέρος της κανονικότητας σε μια σύγχρονη κοινωνία. Η όσμωση των ατόμων με αναπηρία ή με αυτισμό με όλα τα μέλη της κοινωνίας μας είναι όχι μόνο απαραίτητη αλλά και σημαντική για να προχωρήσουμε όλοι μαζί μπροστά», επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος.

Η Μερόπη Τζούφη
Σε μήνυμά της για την χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού η Γιαννιώτισσα Υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη κάνει λόγο για μία ημέρα αφύπνισης ενάντια στον κοινωνικό στιγματισμό και τον αποκλεισμό.
Όπως αναφέρει, «η εκπαίδευση αποτελεί αναμφίβολα όχημα για την επίτευξη αυτού του στόχου και συνεπώς η ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής είναι νευραλγικής σημασίας, ειδικά σήμερα, που στη χώρα μας καταγράφεται μια πραγματική αύξηση των αναγκών, που προκύπτει από την σημαντική αύξηση των ποσοστών γεννήσεων παιδιών με Διαταραχές του Αυτιστικού Φάσματος. Στόχος μας λοιπόν, είναι να μπουν όλα τα παιδιά, ει δυνατόν, στο εκπαιδευτικό πλαίσιο, εντός του οποίου καθίσταται δυνατόν, τόσο το παιδί με αυτισμό, όσο και η οικογένειά του, να αγκαλιαστεί από ένα δυναμικό δίκτυο διαφόρων επαγγελματιών με στόχο την δια βίου στήριξη και εκπαίδευση σε διάφορους τομείς της καθημερινότητάς του».
Ειδικοί λειτουργοί, παιδαγωγοί, ψυχολόγοι και άλλες ειδικότητες αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας παρεμβάσεις υποστήριξης των παιδιών με διαταραχές του αυτιστικού φάσματος, προωθώντας τις δεξιότητές τους.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ