Στον… αστερισμό της «μακέτας» στο Δήμο Ιωαννιτών

on .

SBAK DIAVOYLEYSH

 • Στον… αστερισμό της «μακέτας» θα ζουν για τα επόμενα χρόνια οι δημότες των Ιωαννίνων, καθώς η απερχόμενη Δημοτική Αρχή έχει ετοιμάσει ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο παρεμβάσεων, που αφενός είναι δύσκολο στην υλοποίησή του και αφετέρου δεν φαίνεται ότι μπορεί να εξασφαλιστεί εύκολα η απαιτούμενη χρηματοδότηση.

Συγκεκριμένα προχθές έγινε η τρίτη και τελευταία διαβούλευση για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) του Δήμου Ιωαννιτών, κατά την οποία η μελετητική ομάδα παρουσίασε το πακέτο των μέτρων που προτείνει για την υλοποίηση του σχεδιασμού, ο οποίος είναι χωρισμένος σε βραχυπρόθσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις σε βάθος 20ετίας. Το κόστος των παρεμβάσεων εκτιμήθηκε σε 80 εκ. ευρώ, με την ελπίδα να πέσει με τις εκπτώσεις στα μισά περίπου. Η Αντιδήμαρχος Ελένη Βασιλείου, κάλεσε Φορείς, ιδρύματα, οργανισμοί, επιχειρήσεις, επαγγελματικές ομάδες και ομάδες ενδιαφερόντων, συλλόγους και τους πολίτες να συμμετάσχουν και σε αυτή τη φάση στον δημόσιο διάλογο και να εκφράσουν τους προβληματισμούς, τις απόψεις και τις προτάσεις τους σε ότι αφορά τις μελέτες, το κόστος έργων και την ιεράρχησή τους. Έκανε λόγο για «όραμα» που συνδιαμόρφωσαν συνεργατικά εμπλεκόμενοι φορείς και πολίτες για να προσθέσει πως «οι προσδοκίες μας υλοποιούνται και μπαίνουν οι βάσεις ώστε το σχέδιο να γίνει πράξη». Οι δυσκολίες που θα υπάρξουν στην υλοποίησή του ΣΒΑΚ, έχουν να κάνουν και με τη φύση των έργων, που ορισμένα είναι σίγουρο ότι θα συναντήσουν μεγάλες αντιδράσεις δημοτών. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η πεζοδρόμηση της Αβέρωφ από την οδό Ελευθερίου Βενιζέλου, από το δημαρχείο δηλαδή μέχρι την Εθνικής Αντιστάσεως και στη συνέχεια της Λεωφόρου Καραμανλή ως και την Πλατεία Μαβίλη, η μετατροπή του Εθνικού Σταδίου σε πάρκινγκ όπως επίσης και της Λαϊκής Αγοράς στην Αγία Μαρίνα.

Προβλέπεται επίσης ο δρόμος Βογιάνου μέχρι το Πανηπειρωτικό, που ναι μεν δεν υπάρχουν αντιδράσεις, αλλά ήδη έχει καθυστερήσει, όπως και η Νιάρχου, το μόνο ίσως έργο που προχωρά, αλλά αυτό το υλοποιεί η Περιφέρεια…