Παρέλαση και στα Γιάννενα με «Μακεδονία ξακουστή»!

on .

PARELASH MATHTES

• Ούτε επεισόδια, ούτε… παρατράγουδα είχε ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου στα Γιάννενα. Εκείνο όμως που έκανε ξεχωριστές τις φετινές εκδηλώσεις ήταν η σαφής αποδοκιμασία της Συμφωνίας των Πρεσπών, για την οποία αντήχησε επανειλημμένα στην παρέλαση το «απαγορευμένο» εμβατήριο «Μακεδονία ξακουστή»!
Όσο για τους επισήμους, αυτοί στα μηνύματά τους μίλησαν κατά βάση για την ανάγκη ενότητας των Ελλήνων στις σημερινές δύσκολες περιστάσεις.Η Εθνική Παλιγγενεσία τιμήθηκε με ποικίλες εκδηλώσεις σε όλη την Ήπειρο αλλά και στη Βόρειο Ήπειρο.

«Μακεδονία ξακουστή»!
Πλήθος Γιαννιωτών, μικρών και μεγάλων, παρακινούμενοι και από τον καλό καιρό, κατέκλυσαν προχθές το μεσημέρι την Κεντρική Πλατεία αλλά και τμήματα των λεωφόρων Δωδώνης και Αβέρωφ προκειμένου να δουν από κοντά την καθιερωμένη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση για την Επέτειο της 25ης Μαρτίου.
Κύριο χαρακτηριστικό της, το «απαγορευμένο» από την Κυβέρνηση ως… εθνικιστικό εμβατήριο «Μακεδονία ξακουστή», το οποίο εκτέλεσαν τόσο η Φιλαρμονική του Δήμου όσο και η μπάντα της 8ης Ταξιαρχίας εισπράττοντας το θερμό χειροκρότημα του κόσμου, μερίδα του οποίου το τραγουδούσε κιόλας στέλνοντας έτσι ένα ειρηνικό αλλά σαφές μήνυμα αποδοκιμασίας της Συμφωνίας των Πρεσπών!
Κατά τα άλλα, η παρέλαση κύλησε ομαλά, ενώ νωρίτερα στη Μητρόπολη Ιωαννίνων τελέστηκε επίσημη δοξολογία παρουσία της Υφυπουργού Παιδείας Μερόπης Τζούφη που εκπροσώπησε την Κυβέρνηση στα Γιάννενα, των βουλευτών Κώστα Τασούλα, Γιάννη Στέφου και Χρήστου Μαντά, του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη, του Δημάρχου Ιωαννιτών Θωμά Μπέγκα, εκπροσώπων Στρατιωτικών Αρχών και Σωμάτων Ασφαλείας. Μετά τη Μητρόπολη οι επίσημοι κατέθεσαν στεφάνια στο Ηρώο Μπιζανομάχων της Κάτω Πλατείας και ακολούθως παραβρέθηκαν σε δεξίωση στο Διοικητήριο της Περιφέρειας.

Τα μηνύματα
- Επίκαιρα παραμένουν τα μηνύματα του 1821 δύο αιώνες μετά, τόνισε σε δήλωσή της η Μερόπη Τζούφη. Όπως είπε, «είναι μηνύματα για ελευθερία και ανεξαρτησία, για αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη» και πρόσθεσε με νόημα πως πρέπει «να αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα του λαού μας και να αντιλαμβανόμαστε τα δικαιώματα των γειτονικών λαών, με στόχο την ειρήνη και την συνύπαρξη για ένα καλύτερο μέλλον».
- Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς τόνισε πως «θυμόμαστε τις αξίες της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας. Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε κρίσιμα διλλήματα και πρέπει να δυναμώσουμε αυτές τις αξίες».
- Ο έτερος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «σήμερα ζητούμενο για το λαό μας είναι η ομοψυχία».
- Ο βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Τασούλας υπογράμμισε με έμφαση ότι «το 1821 οι Έλληνες ήταν αντιμέτωποι με μία αυτοκρατορία. Σήμερα είμαστε αντιμέτωποι με τον εαυτό μας. Οφείλουμε να νικήσουμε τα στοιχεία που μας φρενάρουν».
- Από τη πλευρά του ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης ανέφερε πως «έχουμε υποχρέωση να φανούμε αντάξιοι όλων εκείνων που έδωσαν τα πάντα στο Έθνος. Πρέπει να δουλεύουμε για να έχουμε αποτέλεσμα και για να έρθουν καλύτερες μέρες».
- Τέλος, ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, αναφέρθηκε στο διπλό νόημα της Επανάστασης του 1821, δηλαδή του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και του αγώνα για την απαλλαγή από ένα τυραννικό καθεστώς, τονίζοντας πως «έχουμε την υποχρέωση να υπερασπίσουμε το πολίτευμά μας, τη δημοκρατία».

Στην υπόλοιπη Ήπειρο
- Για μία ακόμη φορά η επέτειος της Επανάστασης του 1821 γιορτάστηκε στην Πωγωνιανή. Τα παιδιά της «Κιβωτού του Κόσμου» ύψωσαν με τιμή και υπερηφάνεια τη γαλανόλευκη και παρέλασαν στο ακριτικό χωριό, παρόλο που το δημοτικό σχολείο του παραμένει κλειστό, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
- Στην Κόνιτσα τελέστηκε επίσημη δοξολογία στο Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού χοροστατούντος του Μητροπολίτη κ. Ανδρέα και παρουσία του Δημάρχου Ανδρέα Παπασπύρου. Στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων Κονιτσιωτών στην Πλατεία Ελευθερίας, ακολούθησε ιστορική ομιλία σε αίθουσα του Δημαρχείου, ενώ οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με παρέλαση μαθητών και στρατιωτών του 583 Τάγματος στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Κόνιτσας.
- Με κάθε επισημότητα τιμήθηκε η Επέτειος της 25ης Μαρτίου και στην υπόλοιπη Ήπειρο, στις μεγαλύτερες πόλεις της οποίας (Άρτα, Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα, Φιλιππιάδα, Θεσπρωτικό κλπ.) έγιναν επίσημες δοξολογίες και μαθητικές παρελάσεις ενώπιον εκπροσώπων της Κυβέρνησης και τοπικών Αρχών.

Στη Βόρειο Ήπειρο
Λαμπρές ήταν οι εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειο και στη Βόρειο Ήπειρο, πάρα το κλίμα φόβου που επικρατεί μετά τα γεγονότα στους Βουλιαράτες, την ημέρα της Εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου, με την εν ψυχρώ δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα.
- Όπως αναφέρει στον «Π.Λ.» ο έγκριτος δημοσιογράφος Βαγγέλης Παπαχρήστος, οι εκδηλώσεις άρχισαν από τη Χιμάρα με πρωτοπόρο το σχολείο «Όμηρος», που έδωσε πνοή με το πρόγραμμά του και τις γαλανόλευκες που κυμάτιζαν.
- Στους Αγίους Σαράντα εκδήλωση διοργάνωσε το Παράρτημα της «Ομόνοιας», η οποία έγινε σε ένα κατάμεστο κινηματοθέατρο. Ανάμεσα στους παριστάμενους ήταν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο Λάμπρος Κακίσης, οι βουλευτές Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας και Μάριος Κάτσης, ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες, ο Πρόεδρος του ΜΕΓΚΑ Χρήστος Κίτσιος, ο Γεν. Πρόεδρος της «Ομόνοιας» Βασίλης Κάγιος, ο Δήμαρχος Φοινίκης Λεωνίδας Χρήστος κ.α..
- Στη Δερβιτσάνη η Επέτειος γιορτάστηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Δρόπολης. Μετά τη Δοξολογία στον Ναό των Ταξιαρχών, οι κάτοικοι της Δερβιρτσάνης και των γύρω χωριών συγκεντρώθηκαν στην στολισμένη πλατεία όπου κατατέθηκε στεφάνι στο μνημείο αφιερωμένο στην 25η Μαρτίου και ακολούθησαν μαθητική παρέλαση, καθώς και σχολική παράσταση στο πολιτιστικό Μέγαρο.
- Την Επέτειο τίμησε και το Ελληνικό Προξενείο του Αργυρόκαστρου. Σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, το ζεύγος Κακίση, καλωσόρισε τους δεκάδες προσκεκλημένους από όλο το χώρο της Ελληνικής Κοινότητας που ήρθαν να ευχηθούν. Ο Γεν. Πρόξενος, Λάμπρος Κακίσης, μίλησε για την επανάσταση του ελληνικού λαού που, όπως είπε, ήταν ένα έναυσμα κι ένα εγερτήριο για δεκάδες αντιστάσεις και αγώνες λαών για ελευθερία και ανεξαρτησία και που εμπνέει μέχρι τις μέρες μας.
8Ανάλογη εκδήλωση διοργανώθηκε και από το Παράρτημα της «Ομόνοιας» στην πόλη του Δελβίνου, στην έδρα των Συνταξιούχων Ελληνοδιδασκάλων Νομών Αγίων Σαράντα και Δελβίνου στο Δερμίσι, από τους μικρούς των ελληνικών νηπιαγωγείων Αγίων Σαράντα και Δερβιτσιάνη, στο μακρινό Πωγώνι κι αλλού.

* * *
• Τόσο στις ομιλίες, όσο και στους χαιρετισμούς των επισήμων επικράτησε το μήνυμα της ενότητας, της ομόνοιας και της συσπείρωσης, γιατί έτσι, μ’ αυτόν τον τρόπο κερδίζονται τα πάντα, όλα τα αγαθά, όπως η ελευθερία και η ανεξαρτησία.