Τελευταίος απολογισμός για τον Απόστολο Οικονόμου!

on .

OIKONOMOY APOSTOLHS

• Τον τελευταίο απολογισμό έργου έκανε χθες στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Συμπαραστάτης του Πολίτη Περιφέρειας Ηπείρου Απόστολος Οικονόμου, ο οποίος ανακοίνωσε ότι δεν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για τη συγκεκριμένη θέση.
Εξάλλου, με τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση, τον «Κλεισθένη», επέρχονται αλλαγές στον θεσμό, μεταξύ των οποίων και το γεγονός ότι κάθε νέος συμπαραστάτης θα μπορεί να παραμείνει σ’ αυτή τη θέση έως και δύο θητείες, στη διάρκεια των οποίων δε θα επιτρέπεται να εργάζεται ως επαγγελματίας. Η δε εκλογή του θα γίνεται με σχετική πλειοψηφία.
Ο απολογισμός
Πάντως, ο θεσμός του Συμπαραστάτη έχει πλέον καθιερωθεί στη συνείδηση των πολιτών της Ηπείρου, όπως προκύπτει από τον απολογισμό για την περασμένη χρονιά που παρουσίασε χθες ο Απ. Οικονόμου.
Πέρυσι λοιπόν προσέφυγαν στον Συμπαραστάτη με διάφορα αιτήματα 219 πολίτες, 86 επιχειρηματίες, 18 ομάδες πολιτών και 11 αλλοδαποί. Συνολικά δηλαδή κλήθηκε να αντιμετωπίσει 334 υποθέσεις!
Τα θέματα στα οποία αφορούσαν οι προσφυγές ήταν πολλά. Άλλα είχαν να κάνουν με την Περιφέρεια Ηπείρου, άλλα με τους Δήμους, πολλές υποθέσεις αφορούσαν σε ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές εκκρεμότητες, αρκετές σε εργασιακά θέματα και εργατικές διαφορές, ενώ δεν έλειψαν προσφυγές που αφορούσαν σε υποθέσεις με Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και σε διαφορές πολιτών και επιχειρηματιών με Τράπεζες.
Παράλληλα, το γραφείο του Συμπαραστάτη συνέταξε και προώθησε 19 έγγραφα με αιτήματα και γνωμοδοτήσει, ενώ έκανε δημόσιες τοποθετήσεις για διάφορα κοινωνικά ζητήματα που κατά καιρούς απασχόλησαν τους πολίτες και την περιοχή μας, όπως, για παράδειγμα, οι ρυθμίσεις τραπεζών, οι κατασχέσεις κοινών λογαριασμών, οι αιγιαλοί και παραλίες, οι υιοθεσίες κ.λ.π..
Οδηγός δικαιωμάτων
«Η λειτουργία του θεσμού του Συμπαραστάτη συνέπεσε με την αρχή της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, με συνέπεια οι προσδοκίες και απαιτήσεις των πολιτών καθώς και τα αιτήματά τους να είναι αρκετά διαφοροποιημένα σε σχέση με αυτά της νομοθετικής πρόβλεψης. Έτσι προκειμένου το γραφείο να ανταποκριθεί στα καινούργια, διαφορετικής μορφής αιτήματα και προβλήματα των πολιτών, ξεφεύγει από το στενό θεσμικό του πλαίσιο, προκειμένου να δώσει λύσεις ρεαλιστικές, εντός μιας ουσιαστικής νομιμότητας», τόνισε κλείνοντας τον απολογισμό του ο κ. Οικονόμου
Τέλος, έκανε γνωστό ότι σύντομα πρόκειται να εκδοθεί ένας Οδηγός Δικαιωμάτων των πολιτών που ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες (ανάπηροι, άνεργοι κ.λ.π.) για δικαιώματα που αυτοί έχουν σε επιδόματα, απαλλαγές κ.α. ωφελήματα.