«Πλέγμα» δομών κοινωνικής προστασίας στα Γιάννενα

on .

OKPAPA APOLOGISMOS 20 3 19

• Πεδίο… δόξας λαμπρό είχε την τελευταία πενταετία ο Οργανισμός Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Ιωαννιτών. Κι αυτό γιατί εξαιτίας της κρίσης κλήθηκε να δημιουργήσει ένα δίκτυο δομών που να προσφέρουν στήριξη σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού όπως μονογονεϊκές οικογένειες, ηλικιωμένοι, άποροι πολίτες, γυναίκες που έχουν πέσει θύματα βίας και παιδιά ΑμεΑ.
Ο ΟΚΠΑΠΑ ανταποκρίθηκε με επιτυχία στο εγχείρημα, αν και οι ανάγκες δεν τελειώνουν ποτέ και παρά τα εμπόδια που βρήκε μπροστά του. Χθες ο Πρόεδρός του Φίλιππος Τσουμάνης έκανε δημόσιο απολογισμό έργου, σε μία συνέντευξη Τύπου που άνοιξε ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας.

Εύσημα από Δήμαρχο
«Η ραγδαία αύξηση των αναγκών οδήγησε στη δημιουργία ενός εύρους δράσεων, όχι στη λογική της ελεημοσύνης και της φιλανθρωπίας, αλλά της αλληλεγγύης και της ειλικρινούς βοήθειας», τόνισε χθες ο Θωμάς Μπέγκας κατά την αρχική του τοποθέτηση στο πλαίσιο του δημόσιου απολογισμού του ΟΚΠΑΠΑ. Ο Δήμαρχος απέδωσε τα εύσημα για το έργο που έχει γίνει τόσο στον Πρόεδρο του Οργανισμού, όσο και σε ολόκληρο το Διοικητικό Συμβούλιο και τους εργαζόμενους.

Ο Πρόεδρος ΟΚΠΑΠΑ
Αφού ξεκαθάρισε ότι ο χθεσινός απολογισμός δεν αποτελεί προεκλογική εκδήλωση, ο κ. Τσουμάνης, αναφέρθηκε αναλυτικά στη δράση του Οργανισμού τα προηγούμενα πέντε χρόνια.
Όπως είπε, «τα πέντε χρόνια που πέρασαν, προσηλωμένοι στον στόχο μας, δώσαμε έναν ωραίο αγώνα. Εργαστήκαμε με συγκεκριμένη φιλοσοφία, με οργάνωση, με μεθοδικότητα και με χρηστή διαχείριση και καταφέραμε να επιτελέσουμε ένα έργο που εκτιμούμε ότι είναι σημαντικό».
Ο κ. Τσουμάνης επισήμανε ότι στην προσπάθεια αυτή ο ΟΚΠΑΠΑ είχε κοντά του τρεις πολύτιμους συμπαραστάτες. Το Δήμαρχο, τους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία, τους οποίους και ευχαρίστησε μαζί με τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς της περιοχής και την Εκκλησία για την μεγάλη και ποικίλη στήριξη που παρέχουν στις δομές και στις δράσεις του Οργανισμού.

Σε τέσσερις άξονες
• Όπως τόνισε ο κ. Τσουμάνης, οι δομές του ΟΚΠΑΠΑ ομαδοποιήθηκαν σε τέσσερις άξονες, με πρώτο την προστασία της οικογένειας και του παιδιού. Στον Δήμο λειτουργούν εννέα Παιδικοί Σταθμοί και 13 Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, στους οποίους, όπως έκανε γνωστό, σήμερα μαζί με τα παιδιά του ΕΣΠΑ φιλοξενούνται περίπου 900 παιδιά. Συνολικά από το 2014 έως και σήμερα φιλοξενήθηκαν 69.38 βρέφη και νήπια.
• Δεύτερος άξονας είναι η προστασία των ηλικιωμένων μέσω δομών όπως τα ΚΑΠΗ, το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας (Κ.Η.Φ.Η.) και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Στα Γιάννενα λειτουργούν σήμερα 12 ΚΑΠΗ, απασχολούνται 15 υπάλληλοι και εξυπηρετούνται περίπου 3.283 μέλη. Στο δε ΚΗΦΗ φιλοξενούνται καθημερινά 35 άτομα. Όσο για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», στο πλαίσιό του συνολικά εξυπηρετούνται 530 περίπου συμπολίτες μας.
• Τρίτος άξονας είναι η προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Εδώ εντάσσεται, όπως ανέφερε ο Φιλ. Τσουμάνης, το Κοινωνικό Παντοπωλείο που μέχρι σήμερα έχει εξυπηρετήσει περισσότερες από 2.450 οικογένειες, το Δημοτικό Υπνωτήριο Αστέγων όπου έχουν φιλοξενηθεί 51 άστεγοι, τα Κοινωνικά Φροντιστήρια, ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους που έχει υποδεχθεί έως τώρα 47 γυναίκες και 66 παιδιά, το Γραφείο Διαμεσολάβησης που έχει εξυπηρετήσει περίπου 4.000 συμπολίτες μας, ενώ όπως έγινε γνωστό, ολοκληρώθηκαν οι Δημοτικοί Λαχανόκηποι με τους ωφελούμενους να ανέρχονται στις 219 οικογένειες.
• Τέταρτος άξονας είναι η προστασία της υγείας και η πρόληψη. Εδώ περιλαμβάνονται τα Δημοτικά Ιατρεία Αλληλεγγύης και το Δημοτικό Φαρμακείο Αλληλεγγύης που έχουν εξυπηρετήσει 1.490 οικογένειες, το Δημοτικό Οδοντιατρείο που μέχρι σήμερα έχει εξυπηρετήσει περισσότερους από 190 συμπολίτες μας και το Κέντρο Πρόληψης της Υγείας όπου πραγματοποιήθηκαν δωρεάν προληπτικοί έλεγχοι για πολλές παθήσεις πολλών ειδικοτήτων σε πάνω από 3.015 Γιαννιώτες.

«Φέραμε αποτέλεσμα…»
Ο ΟΚΠΑΠΑ δούλεψε πολύ στον τομέα των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, με τον Πρόεδρό του να αναφέρει πως τη νέα Δημοτική Περίοδο στόχος είναι να λειτουργήσει και δεύτερος Βρεφονηπιακός Σταθμός στην Ανατολή, όπως επίσης και στα Μέλανδρα – Νέα Ζωή. Παράλληλα, έχει ενταχτεί στην πρόταση του Δήμου για το νέο ΕΣΠΑ η κατασκευή του νέου Βρεφονηπιακού Σταθμού Ανατολής.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ