Νέο «όχι» της Ιεραρχίας για το μισθολογικό των κληρικών

on .

PAPAS IEREAS

• Δεύτερο «όχι» από τους Ιεράρχες, στην κυβέρνηση για το θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών. Η Ιεραρχία της Εκκλησίας στη χθεσινή συνεδρίασή της, έστειλε μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι «θα συζητήσουμε ό,τι θελετε εκτός μισθολογικού», ενώ επισημαίνει προς την κυβέρνηση -και κυρίως προς τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου- ότι δεν τήρησε την υπόσχεσή του και δεν έδωσε νομοσχέδιο, αλλά μόνο κείμενο διαλόγου χωρίς νομική βαρύτητα.
O Aρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μάλιστα, με τη χθεσινή του ομιλία, παρέπεμψε τη συζήτηση και την ενδεχόμενη συμφωνία Εκκλησίας-Πολιτείας για μετά τις εκλογές. Ουσιαστικά αρνείται να γίνει η Εκκλησία και οι κληρικοί τα εξιλαστήρια θύματα και η εργαλειοθήκη στα χέρια οποιουδήποτε, προς την κατεύθυνση προεκλογικών μικροπολιτικών και μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, στο πλαίσιο μάλιστα μίας χρονικά παρατεταμένης εκλογικής περιόδου.
Ο Αρχιεπίσκοπος ρητά και επανειλημμένα έχει τονίσει ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς την συναίνεση και την συγκατάθεση των κληρικών, οι οποίοι μάλιστα, από τη μία άκρη της Ελλάδας έως την άλλη, στήριξαν και στηρίζουν -και μάλιστα τους πιο αδύναμους- όλα αυτά τα χρόνια της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Στην πρότασή του προτάσσονται ρητά η διασφάλιση μισθολογικού καθεστώτος κληρικών και η διασφάλιση των εργασιακών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων τους.