Σκληρή κριτική από Γ. Μπαμπινιώτη για τα περί «μακεδονικής» γλώσσας

on .

MPAMPINIOTHS G

• Κι ενώ οι αντιδράσεις για την υπογραφή της συμφωνίας με τα Σκόπια δεν έχουν κοπάσει στη χώρα μας, με τους κυβερνητικούς βουλευτές όταν ανεβαίνουν ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα να περνούν… δύσκολες ώρες, έρχεται ο διακεκριμένος Καθηγητής Γλωσσολογίας Γιώργος Μπαμπινιώτης να βάλει τα πράγματα στη θέση τους ως προς το θέμα της γλώσσας, για το οποίο τόσα ακούστηκαν τις τελευταίες μέρες.
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ χαρακτήρισε «μέγα λάθος» την αναγνώριση της γλώσσας των Σκοπίων ως «μακεδονική» και εξήγησε ότι η γλώσσα που μιλούν στα Σκόπια είναι «εκσερβισμένα βουλγαρικά» δεν έχει καμία σχέση με τα ελληνικά και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ονομάζεται μακεδονική. Θα μπορούσε να λέγεται Βουλγαροσερβική ή μακεδονοσλαβική, είπε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε το γεγονός ότι οι γείτονες επέμεναν να χαρακτηριστεί μακεδονική, γιατί το όνομα είναι ταυτότητα και παραπέμπει στον ελληνικό πολιτισμό.
Ο διακεκριμένος καθηγητής ανέφερε ότι παρόλο που η συμφωνία των Πρεσπών λέει ρητά ότι δεν υπάρχει μειονότητα στην Ελλάδα, η αναγνώριση της γλώσσας δημιουργεί μια επιστημονική εστία η οποία θα θέτει μειονοτικό ζήτημα με αφορμή τη γλώσσα.
Παράλληλα, διευκρίνισε ότι ποτέ στο παρελθόν δεν έχει αναγνωριστεί γλώσσα ούτε είχε τεθεί και τέτοιο ζήτημα. Το μόνο που είχε γίνει είναι ότι επί Γιουγκοσλαβίας, το Υπ. Πολιτισμού και όχι το Υπ. Εξωτερικών υιοθέτησε κάποιες οδηγίες για το πώς πως θα γράψουμε με λατινικούς χαρακτήρες τα ονόματα περιοχών, τα τοπωνύμα.
«Η γλώσσα είναι ταυτότητα -ανέφερε ο κ. Μπαμπινιώτης- και στηριζόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών, κάποιος μπορεί να διεκδικήσει αναγνώριση εθνότητας διαφορετικής, μειονότητας, οι Αλβανοί των Σκοπίων να πούνε εμείς είμαστε κάτι άλλο και να ενωθούμε με την Αλβανία. Αυτές οι τάσεις μπορούν να ενισχυθούν από τη συμφωνία».
Ο κ. Μπαμπινιώτης χαρακτήρισε επίσης μέγα λάθος την άποψη του Υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, ότι το θέμα της διδασκαλίας της υποτιθέμενης μακεδονικής γλώσσας είναι θέμα των πανεπιστημιακών, σημειώνοντας ότι «εάν δεν έφερε το ψευδώνυμο μακεδονική, θα μπορούσε να διδαχθεί. Αλλά δεν μπορεί ελληνικό πανεπιστήμιο να δεχθεί να χαρακτηρίζεται αυτό το ψεύδος μακεδονική γλώσσα», ενώ υπενθύμισε πως η πανεπιστημιακή κοινότητα αντέδρασε.