Το τελευταίο «αντίο» σήμερα (11.30 π.μ.) στην Αγγελική Τζαλμακλή - Χατζηγιάννη

on .

TZALMAKLH XATZHGIANNH KOYLA

• Τα Γιάννενα των Γραμμάτων και των Τεχνών, η πόλη των θρύλων και των παραδόσεων, αποχαιρετούν σήμερα μια από τις πιο εμβληματικές μορφές τους, μια αυθεντική, γέννημα – θρέμμα, Γιαννιώτισσα Κυρά, την πασίγνωστη «κυρά Κούλα», την Αγγελική Τζαλμακλή – Χατζηγιάννη, από ετών συνεργάτιδα του «Πρωινού Λόγου», με τις τακτικές της στήλες κάθε Δευτέρα και Σάββατο.
Πλήρης ημερών άφησε όρθια την τελευταία της πνοή προχθές και σήμερα (11.30 π.μ.) στον Άγιο Νικόλαο Κοπάνων συγγενείς, φίλοι, αλλά και θαυμαστές του ξεχωριστού γραπτού και προφορικού της λόγου, θα της πουν το τελευταίο «αντίο». Ας σημειωθεί ότι πριν λίγα χρόνια έχασε τον άνδρα της, γνωστό έμπορο, ο οποίος δεν άντεξε το χαμό του μονάκριβου γιου τους, του Γιώργου Χατζηγιάννη, από τους πιο γνωστούς νομικούς των Ιωαννίνων.
Εδώ και πολλές δεκαετίες η κυρά Κούλα άφησε την δική της σφραγίδα στην κοινωνική ζωή της πόλης, με την ενεργό συμμετοχή της σε πολλές εκδηλώσεις και οργανώσεις και κυρίως σαν Πρόεδρος του Συλλόγου Παλιών Γιαννιωτών, από τα μέλη του οποίου έχαιρε ιδιαίτερης εκτίμησης και σεβασμού.
Πέραν των κειμένων της στον Γιαννιώτικο Τύπο, η κυρά Κούλα άφησε τη δική της εκδοτική κληρονομιά στην πόλη, μ’ ένα πολυσέλιδο βιβλίο (422 σελίδες), έκδοση του «Πρωινού Λόγου» το 2009, μεγάλο μέρος του οποίου είναι γραμμένο με το ξεχωριστό γλωσσικό ιδίωμα των Γιαννιωτών, που η συγγραφέας από μικρή το έζησε, το μιλούσε και συχνά το αποτύπωνε στα κείμενά της.
Προλογίζοντας το μοναδικό βιβλίο της με τίτλο: «Στα Γιάννινα σας γκιζερώ… του περασμένου αιώνα», ο εκδότης του «Π.Λ.» Βασίλης Κουτσολιόντος, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «…Η κα Τζαλμακλή – Χατζηγιάννη βίωσε τη μοναδική κουλτούρα και τις αξίες της Γιαννιώτικης κοινωνίας αλλοτινών καιρών, που έμελλε να διαμορφώσουν το υπόστρωμα για τις σημερινές ονειρικές αναμνήσεις της από αθώες εποχές, γεμάτες θέλγητρα. Με αφετηρία το αδιαπραγμάτευτο πάθος της για την πόλη, αποτυπώνει με Γιαννιώτικη ιδιάζουσα προφορά, αλλά πάνω απ’ όλα με οξυδέρκεια, το πανόραμα των ηθών και της καθημερινής ζωής, στα Γιάννινα του νοσταλγικού παρελθόντος…».
Το βιβλίο της κυρά Κούλας έγινε ανάρπαστο από τους πρώτους μήνες, γι’ αυτό και όνειρό της ήταν μια νέα εμπλουτισμένη και συμπληρωμένη έκδοση με παλιά ήθη και έθιμα των Γιαννιωτών.
Προφητικά, λίγες ώρες πριν αφήσει την τελευταία της πνοή, έχοντας πλήρη πνευματική διαύγεια τηλεφώνησε το απόγευμα της Παρασκευής, αρχικά στην εφημερίδα και μίλησε με τον εκδότη του «Π.Λ.» Γιάννη Κουτσολιόντο και στη συνέχεια στο σπίτι της οικογένειας Κουτσολιόντου «για να σας ακούσω λίγο Βασίλη και Μαρία, σας ποθύμησα», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι ελπίζει σύντομα να γίνουν καλά τα μάτια της (τελευταία αντιμετώπιζε ένα πρόβλημα) για να στέλνει και πάλι τακτικά τα κείμενά της. Και πριν κλείσει το τηλέφωνο τους απηύθυνε πρόσκληση «μόλις φτιάξει λίγο ο καιρός» να την επισκεφτούν στο σπίτι της, να πιουν έναν καφέ και να τα πουν δια ζώσης… Όμως η κυρά Κούλα βιάστηκε να φύγει, να πάει στα ουράνια, αφήνοντας όμως τα «Γιαννιώτ’ κά» της να συντροφεύουν τους συμπολίτες μας.
***
• Ο «Π.Λ.» συλλυπείται θερμά τους οικείους της και αντί στεφάνου στη μνήμη της θα καταθέσει χρηματικό ποσό για τα παιδιά της «Κιβωτού του Κόσμου» στην Πωγωνιανή.
ΕΥΗ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ