Χωρίς ευρωπαϊκά προγράμματα η Ήπειρος θα… έπιανε πάτο!

on .

ERGA YDREYSHS IOANNINA

• Στην 4η κι όχι στην 6η θέση ανάμεσα στις 13 Περιφέρειες της χώρας βρίσκεται η Ήπειρος, όσον αφορά την απορρόφηση κονδυλίων από ΕΣΠΑ, ανέφερε χθες ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, απαντώντας έτσι σε δημοσιεύματα που φέρνουν την περιοχή μας να είναι κάπου στο μέσον του πίνακα κατάταξης των Περιφερειών.
Ο κ. Καχριμάνης εξήγησε πως στην πραγματικότητα γίνεται σύγκριση ανόμοιων προγραμμάτων, καθώς δύο περιφέρειες της χώρας, της Στερεάς Ελλάδος και του Νοτίου Αιγαίου είναι ενταγμένες στο «στόχο 2» και τα Επιχειρησιακά τους προγράμματα έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά.
Πάντως γεγονός, που από κανέναν δεν αμφισβητείται, είναι ότι αν δεν υπήρχαν και τα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα, η Ήπειρος όχι στην 6η, αλλά ούτε στην τελευταία θέση δεν θα υπήρχε! Κι αυτό γιατί καμιά μεγάλη ιδιωτική επένδυση στην Ήπειρο δεν έγινε τα τελευταία χρόνια, αλλά και όσες ακόμη σώζονται, πλην 4-5 βιομηχανιών, πνέουν τα λοίσθια! Απτό παράδειγμα η τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται δεκάδες επιχειρήσεις που στην κυριολεξία φυτοζωούν στη Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων, αφού κανένα ουσιαστικό μέτρο κεντρικά, αλλά ούτε και τοπικά, πάρθηκε γι’ αυτές.
Μιλώντας σχετικά για την υλοποίηση του ΕΣΠΑ ο κ. Καχριμάνης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι: «η ανάληψη της ευθύνης υλοποίησης του ΕΣΠΑ από τις Περιφέρειες συνέπεσε με τη μεγάλη οικονομική και κοινωνική κρίση που ταλανίζει τη χώρα μας και είναι γεγονός πως χάρη στα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα υλοποιούνται βασικά έργα υποδομής, απλώνεται δίχτυ προστασίας στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, ενισχύονται επιχειρηματικές δράσεις κ.α...».
Ειδική αναφορά έκανε ο Περιφερειάρχης στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ, μέσω του οποίου εκχωρήθηκαν στην Περιφέρεια Ηπείρου 32,6 εκατ. ευρώ, αλλά και στο διασυνοριακό INTERREG, με έργα συνολικού προϋπολογισμού 16 εκατ. ευρώ.
Για τα προγράμματα Επιχειρηματικότητας ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι «στο Ε.Π. της Ηπείρου- είπε- έπρεπε να γίνει και ένα Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Καινοτομίας και της Επιχειρηματικότητας. Κληθήκαμε από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης να το υλοποιήσουμε. Παρά τα προβλήματα που υπήρχαν στο πληροφοριακό σύστημα της ΜΟΔ, είμαστε η μόνη Περιφέρεια της Ελλάδος που υλοποίησε και υλοποιεί αυτό το πρόγραμμα, έχοντας ήδη δημοσιεύσει πρόσκληση για την αγροδιατροφή, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το ηλεκτρονικό επιχειρείν…».
Όσον αφορά την αναπτυξιακή προοπτική της Ηπείρου ο Αλ. Καχριμάνης υπογράμμισε πως όλες οι δράσεις που αναπτύσσει η Περιφέρεια μπορούν να συμβάλλουν στο ΑΕΠ περί το 12%.