Στο επίκεντρο η σωτηρία των σχολικών περιουσιών

on .

ZOSIMAIA AKADHMIA

 

• Συνήλθε τελικά χθες, έπειτα από πέντε μήνες αναμονής σχεδόν, η Επιτροπή που συγκρότησε ο Δήμος Ιωαννιτών η οποία έχει καθήκον να ασχοληθεί με το μείζον θέμα των πτωχευμένων πια Αγαθοεργών Καταστημάτων της Μητρόπολης Ιωαννίνων και των λεγόμενων σχολικών περιουσιών που προέρχονται από Κληροδοτήματα.
Επίσημη ανακοίνωση από τον Δήμο για την πρώτη αυτή συνεδρίαση της Επιτροπής δεν υπήρξε χθες. Η σχετική είδηση προέκυψε από ανάρτηση του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Γιάννενα Τώρα» Άρη Μπαρτζώκα που συμμετέχει σ’ αυτήν.
Παρόντες ήταν εκτός από τον κ. Μπαρτζώκα, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Παπαδιώτης, οι επικεφαλής των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης Νικος Γκόντας, Λάζαρος Νάτσης, Βασίλης Καφαράκης, ο εκπρόσωπος του Δήμου στα Αγαθοεργά Καταστήματα Βασίλης Τσαμπαλάς και οι Νομικοί Σύμβουλοι του Δήμου κ.κ. Κονάκης και Κάντζιος.
Ανήκουν στα Αγαθοεργά
Σύμφωνα με τον Άρη Μπαρτζώκα, οι Νομικοί Σύμβουλοι του Δήμου ενημέρωσαν ότι τα σχολικά κτήρια της πόλης ανήκουν στα Αγαθοεργά Καταστήματα και όχι στο Κληροδότημα Ζωσιμά, αφού αυτό δεν διαθέτει ΑΦΜ. Με άλλα λόγια, τα κτήρια που στεγάζουν σχολεία του Δήμου Ιωαννιτών δεν θεωρούνται σχολική περιουσία.
Όπως τονίστηκε, ο Δήμος έχει τη δυνατότητα να ζητήσει από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας να εκδώσει Διαπιστωτική Πράξη προκειμένου να περάσουν τα κτήρια στο Δήμο, ωστόσο η κάθε πλευρά μπορεί να κάνει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (τα Αγαθοεργά Καταστήματα αν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση συμφωνήσει ή ο Δήμος αν διαφωνήσει). Σ’ αυτή την περίπτωση, η απόφαση που θα εκδώσει το ΣτΕ θα είναι οριστική και δεν εφεσιβάλλεται. Οι νομικοί σύμβουλοι του Δήμου ενημέρωσαν ότι ακόμη και μια θετική για αυτόν απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης δεν είναι εύκολο να υλοποιηθεί καθώς στο Υποθηκοφυλακείο τα σχολικά κτήρια φαίνεται ότι ανήκουν στα Αγαθοεργά Καταστήματα.
Τρεις προτάσεις
Έπειτα από συζήτηση του θέματος, κατατέθηκαν τρεις προτάσεις με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων να συμπλέουν. Πρώτον, να σταλεί επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών με την οποία να ζητείται να εφαρμοστεί ο Νόμος του 1984 με τον οποίο καταργείται η «Χριστιανική Κοινότητα» και για τα Γιάννενα, όπως ισχύει σε ολόκληρη την Ελλάδα, ώστε οι σχολικές περιουσίες να περάσουν στον Δήμο. Δεύτερον, να διεκδικηθεί η έκδοση της σχετικής Διαπιστωτικής Πράξης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου και τρίτον, να ζητηθεί συνάντηση με τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμο, Πρόεδρο των Αγαθοεργών Καταστημάτων, προκειμένου να ζητηθεί από τα Αγαθοεργά Καταστήματα να μην προσφύγουν στα δικαστήρια σε περίπτωση έκδοσης της Διαπιστωτικής Πράξης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Σωτήρια πράξη…
Σημειώνεται ότι το σημερινό χρέος των Αγαθοεργών Καταστημάτων από δάνεια που έχουν λάβει από τράπεζες ανέρχεται στα 13 εκατ. ευρώ περίπου, ωστόσο τα σχολικά κτήρια δεν είναι προσημειωμένα. Τα Αγαθοεργά έχουν υποθηκεύσει τις μετοχές τους, οι οποίες όμως σήμερα, ως γνωστόν, έχουν ελάχιστη αξία. Επομένως, η μεταβίβαση των σχολικών κτηρίων που προέρχονται από Κληροδοτήματα στον Δήμο αποτελεί μια σωτήρια πράξη ώστε να μην περάσουν στις τράπεζες.
Η Επιτροπή του Δήμου θα συνεδριάσει και την ερχόμενη εβδομάδα με τη συμμετοχή και δικηγόρων που είχαν ασχοληθεί στο παρελθόν με το θέμα και το γνωρίζουν καλά.