Έχει μέλλον στην Ήπειρο η καλλιέργεια αρωματικών – φαρμακευτικών φυτών

on .

AROMATIKA FYTA BOTANA

• Πολλές φορές έχει επισημανθεί μέσα από τις στήλες του «Π.Λ.» ότι η αγροτο-κτηνοτροφία μπορεί να συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας και φυσικά στην αντιμετώπιση της ανεργίας. Αρκεί φυσικά να γίνεται στοχευμένα και αφού έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες προϋποθέσεις και έχει γίνει η σωστή ενημέρωση στους επίδοξους παραγωγούς.
Ένας τομέας με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης στην Ήπειρο είναι η καλλιέργεια αρωματικών – φαρμακευτικών φυτών και ευτυχώς οι τοπικοί φορείς το έχουν ήδη αντιληφθεί. Ο Δήμος Ιωαννιτών προχωρά σχετική πρωτοβουλία που έχει αναλάβει με τον Ευρωπαϊκό Όμιλο Εδαφικής Συνεργασίας ΕΟΕΣ «Εύξεινη Πόλη», ενώ ο Δήμος Κόνιτσας πρόγραμμα κατάρτισης στην καλλιέργεια των αρωματικών φυτών.

Συνάντηση
Τα επόμενα βήματα της πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει ο Δήμος Ιωαννιτών σε συνεργασία με τον ΕΟΕΣ «Εύξεινη Πόλη», η οποία αφορά στην αξιοποίηση των εγκαταλειμμένων γεωργικών εκτάσεων για την παραγωγή αρωματικών και θεραπευτικών φυτών, συζητήθηκαν σε συνάντηση που είχαν ο επίτιμος Πρόεδρος του ΕΟΕΣ Δρ Νίκος Κρημνιανιώτης και στελέχη του ΕΛΓΟ Δήμητρα με τον Δήμαρχο Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα και την Αντιδήμαρχο Βάσω Μέγα.
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του προηγούμενου μήνα είχε υπογραφεί το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών και ήδη οι διαδικασίες προχωρούν.
Όπως ενημέρωσε τον Δήμαρχο ο κ. Κρημνιανιώτης, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η επιλογή ορισμένων, πιλοτικών, δημοτικών εκτάσεων σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου προκειμένου να ξεκινήσουν οι πρώτες καλλιέργειες αρωματικών – θεραπευτικών φυτών αλλά και καρπών.
Το επόμενο διάστημα, μέχρι τα τέλη του μήνα, έμπειροι επιστήμονες θα μελετήσουν τα δεδομένα της περιοχής ως προς τις κατάλληλες καλλιέργειες αρωματικών - θεραπευτικών φυτών και θα προτείνουν τα βέλτιστα μοντέλα εφαρμογής.

Έτοιμοι τον Απρίλιο
Σύμφωνα με τα όσα τόνισε ο κ. Κρημνιανιώτης, «τον Απρίλιο θα είμαστε σε θέση να υποδείξουμε τις εκτάσεις και τις κατάλληλες καλλιέργειες για την κάθε μια, ώστε να ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος». Στη συνέχεια, ο στόχος είναι ομάδες νέων ανέργων να εκπαιδευτούν ώστε να καλλιεργούν αρωματικά και θεραπευτικά φυτά, τα προϊόντα να επεξεργάζονται και να τυποποιούνται και έπειτα να διατίθενται στην εγχώρια και διεθνή αγορά.
«Μέσα από την δράση μας αυτή θα υποστηριχτεί ένα δίκτυο που ξεκινά από την παραγωγή, φτάνει στην μεταποίηση και καταλήγει στην εμπορία», τόνισε σε δηλώσεις του αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης ο Θ. Μπέγκας, χαρακτηρίζοντας φιλόδοξο και οραματικό το εν λόγω σχέδιο.
Η αρμόδια αντιδήμαρχος, Βάσω Μέγα, από τη μεριά της σημείωσε ότι «στόχος μας είναι να δώσουμε λύση και σε ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που δεν είναι άλλο από τις διαδικασίες επεξεργασίας, τυποποίησης και διάθεσης στην αγορά όπου πραγματικά ο αγροτικός τομέας στην περιοχή μας υστερεί».

Ο Δήμος Κόνιτσας
Την ίδια ώρα, ο Δήμος Κόνιτσας συνεχίζοντας την προσπάθεια μείωσης της ανεργίας και απασχόλησης κυρίως των νέων δημοτών κάνει γνωστό, ότι σε συνεργασία με το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Ο.Α.Ε.Δ. Ιωαννίνων θα υλοποιήσει άμεσα ένα Ολοκληρωμένο πρόγραμμα Κατάρτισης Αρωματικών / Φαρμακευτικών φυτών για 25 Δημότες του Δήμου Κόνιτσας.
Το πρόγραμμα είναι διάρκειας 295 ωρών και αποτελείται από πέντε υποπρογράμματα, τα οποία θα πραγματοποιούνται σταδιακά.
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν αίτηση στο Κέντρο Πληροφόρησης του Δήμου Κόνιτσας έως 27 Μαρτίου.
• Για περισσότερες πληροφορίες στα παρακάτω τηλέφωνα: 26550-23000 (Κέντρο Πληροφόρησης), 26553-60309 (Δήμος Κόνιτσας).