Γραφείο Κτηματογράφησης και για τους Ηπειρώτες της Αθήνας

on .

KTHMATOLOGIO

• Μπορεί να έχει δοθεί παράταση έως τις 24 Απριλίου για τις δηλώσεις ακινήτων στο Κτηματολόγιο, ωστόσο πολλοί είναι οι ιδιοκτήτες που ακόμη εμφανίζονται διστακτικοί στο να προχωρήσουν την όλη διαδικασία.
Στο μεταξύ, χθες ξεκίνησε και η λειτουργία του Κεντρικού Γραφείου Κτηματογράφησης στα Ολυμπιακά Ακίνητα (Λεωφόρος Βεϊκου 137 Γαλάτσι), το οποίο θα εξυπηρετεί 32 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, μεταξύ των οποίων τις Π.Ε. Ιωαννίνων, Άρτας και Πρέβεζας και πάνω από 3.000 προκαποδιστριακούς Ο.Τ.Α.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση εξαιρούνται οι προκαποδιστριακοί ΟΤΑ: Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων (Γραφείο Κτηματογράφησης Ελεούσας): Αγίου Ιωάννου, Ανω Λαψίστης, Ασφάκας, Βουνοπλαγιάς, Ελεούσης, Ζωοδόχου, Καρύων, Κάτω Λαψίστης, Μεγάλου Γαρδικίου, Πετσαλιού, Ροδοτοπίου, Αμπελειάς, Αμφιθέας, Βασιλικής, Καστρίτσης, Κουτσελιού, Κρανούλας, Κρύας, Λογγαδών, Μαρμάρων, Μπαφράς, Μπιζανίου, Νεοκεισάρειας, Νεοχωρόπουλου, Νήσου Ιωαννίνων, Πεδινής, Περάματος και Περιβλέπτου.

Η διαδικασία
Στο Κεντρικό Γραφείο το οποίο θα λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια της συλλογής δηλώσεων οι πολίτες μπορούν να πληροφορηθούν για ό,τι αφορά τη διαδικασία δήλωσης της ακίνητης περιουσίας τους, τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τις προθεσμίες ανά περιοχή, τους τρόπους εντοπισμού του ακινήτου τους μέσω των εφαρμογών του Ελληνικού Κτηματολογίου, τα τέλη κτηματογράφησης και ό,τι άλλο χρειαστεί για την ορθή υποβολή της δήλωσης ιδιοκτησίας τους και φυσικά, να εντοπίσουν τα ακίνητά τους στους ψηφιακούς χάρτες του Κτηματολογίου και να υποβάλλουν τη δήλωση ιδιοκτησίας τους.
Το Γραφείο, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, είναι στελεχωμένο με έμπειρα και καταρτισμένα στελέχη (δικηγόρους και τοπογράφους μηχανικούς) τα οποία θα παρέχουν διαρκώς και δωρεάν τις υπηρεσίες τους στους πολίτες.
Το ωράριο λειτουργίας του είναι: από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 8 το πρωί μέχρι τις 16:00 και την Τετάρτη από τις 8 το πρωί μέχρι τις 20:00.

Τα δικαιολογητικά
Τα δικαιολογητικά που πρέπει να έχει μαζί του ο πολίτης είναι απλά φωτοαντίγραφα του τίτλου ιδιοκτησίας (π.χ. συμβόλαιο), του πιστοποιητικού μεταγραφής, του τοπογραφικού (εάν υπάρχει), του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας ή του Διαβατηρίου, καθώς και εγγράφου με τον ΑΦΜ του (π.χ. εκκαθαριστικό εφορίας, λογαριασμός ΔΕΗ).
Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κτηματολογίου καθ. Βύρωνας Νάκος κάλεσε τους πολίτες «να συμμετέχουν στη διαδικασία συλλογής δηλώσεων κτηματολογίου, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα, ώστε να καρπωθούν τα οφέλη από ένα σύγχρονο και ασφαλές σύστημα καταγραφής και δημοσιότητας των δικαιωμάτων της ακίνητης περιουσίας τους».