Προς αναστήλωση το πέτρινο γεφύρι της Μεγαλόχαρης

on .

GEFYRA KAMARA MEGALOXARI

• Ένα ακόμη πέτρινο ιστορικό γεφύρι της Ηπείρου, που έχει «σβήσει» από τις μνήμες των κατοίκων, αλλά εξακολουθεί να παραμένει «αγέρωχο» στην Κοιλάδα του Αχελώου, θα ξαναβρεί τη θέση του στα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς που θα παραδοθούν στις επόμενες γενιές. Πρόκειται για τη μονότοξη πέτρινη καμάρα της Μεγαλόχαρης Άρτας, για την αποκατάσταση και ανάδειξη της οποίας διατέθηκαν από την Περιφέρεια Ηπείρου 60.000 ευρώ.
Είχε προηγηθεί επίσκεψη αρχαιολόγων στην περιοχή και αίτημα προς τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, ο οποίος το έκανε δεκτό, ως συμπληρωματική δράση της αποκατάστασης των Μοναστηριών Μεγαλόχαρης και Μεσοπύργου Άρτας στην Κοιλάδα του Αχελώου, για τα οποία είχαν διατεθεί με προηγούμενες αποφάσεις του 220.000 ευρώ.
Ενδεικτική της σημασίας που έχει η αναστήλωση των ιστορικών πέτρινων γεφυριών, είναι η δήλωση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Χρήστου Στυλιανίδη, ο οποίος τόνισε πως από επίσκεψη στην Κοιλάδα του Αχελώου έχει δει αυτά τα εξαιρετικά γεφύρια, και εξέφρασε την πίστη του ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος και μέσο για να προστατευθούν.
«Έχουμε χρέος να συμβάλλουμε στη διάσωση των πέτρινων γεφυριών», δήλωσε ο Περιφερειάρχης, επισημαίνοντας και τη συμμετοχή της Περιφέρειας στην αναστήλωση της Γέφυρας Πλάκας, ενώ για το συγκεκριμένο, υπογράμμισε πως «πρόκειται για γεφύρι-μνημείο που είναι αλληλένδετο με την πολιτιστική και ιστορική ταυτότητα της ευρύτερης περιοχής της Κοιλάδας του Αχελώου που πασχίζουμε να τη θέσουμε σε αναπτυξιακή τροχιά με την αξιοποίηση των μνημείων και του φυσικού της περιβάλλοντος».
«Ψυχή» της όλης πρωτοβουλίας για την ανάπτυξη της Κοιλάδας του Αχελώου, είναι το στέλεχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντώνης Κοσσυβάκης, ο οποίος ανέφερε πως «Είναι χρέος όλων μας η προστασία και η ανάδειξη του πλούτου της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Αυτός ο πλούτος ανήκει στις επόμενες γενιές.»