Το εκρηκτικό κλίμα στην Αλβανία επαναφέρει τις μέρες… πυραμίδων!

on .

OPLA KALPAKI 5 3 19

• Το εκρηκτικό κλίμα που επικρατεί επί εβδομάδες στην Αλβανία, θυμίζει ολοένα και περισσότερο την περίοδο της εξέγερσης για τις «πυραμίδες» που οδήγησε σε πλήρη κατάρρευση τον κρατικό μηχανισμό της χώρας.
Είναι η περίοδος στην οποία ανάγεται και η έναρξη της αθρόας διακίνησης οπλισμού προς την Ελλάδα και σε άλλες χώρες του εξωτερικού, που όπως φαίνεται συνεχίζεται μέχρι και τις μέρες μας. Άλλωστε το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει γνωστές δύο ακόμη κλοπές οπλισμού από στρατιωτικές μονάδες της Αλβανίας, μικρότερου ασφαλώς αριθμού όπλων από ότι στο παρελθόν, αλλά είναι αρκετά για να ξυπνήσουν μνήμες και να επιστρέψει η ανησυχία για το τι μπορεί να επακολουθήσει.
Ο προβληματισμός από χθες επανήλθε και στην Ήπειρο, καθώς σε δασώδη περιοχή του Καλπακίου, εντοπίστηκε ταξιδιωτικός σάκος με οπλισμό, ικανό να εξοπλίσει μια ολόκληρη… διμοιρία! Συγκεκριμένα περιλαμβάνει έντεκα περίστροφα, οκτώ ξιφολόγχες, τέσσερα στιλέτα, μία ματσέτα και δύο φυσίγγια πολεμικού όπλου. Ο οπλισμός θα σταλεί για εργαστηριακή εξέταση στην Υποδιεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος. Το μυστήριο όμως για το πως βρέθηκαν τόσα όπλα παραμένει και γεννά ερωτηματικά για την προέλευση και τους αποδέκτες τους. Κυρίως όμως αιωρείται το ερώτημα, μήπως πρόκειται για παρτίδες όπλων που διακινούνται από την Αλβανία από συμμορίες που εκμεταλλεύονται την παραλυσία μονάδων του κρατικού μηχανισμού, εξαιτίας της πολιτικής κρίσης.

Οι χθεσινές διαδηλώσεις
Λίγες μόλις ώρες μετά τις προειδοποιήσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Αντόνιο Ταγιάνι, πως η Ε.Ε. φοβάται εμφύλια σύρραξη στην Αλβανία, στέλνοντας έμμεσα μήνυμα πως είναι έτοιμη να αναλάβει τις τύχες της χώρας, χθες πραγματοποιήθηκε νέα μεγάλη διαδήλωση στα Τίρανα έξω από το Κοινοβούλιο, με αίτημα την παραίτηση Ράμα και την προσφυγή στις εκλογές.
Ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, εκτός των ζητημάτων διαφθοράς, κατηγορούν τώρα τον Ράμα και για αλλοίωση των εκλογικών αποτελεσμάτων του 2017, επικαλούμενος έρευνες εισαγγελέων.
Ο Ράμα, απορρίπτει τους ισχυρισμούς αυτούς και παρότρυνε την αντιπολίτευση να δοκιμάσει τη δύναμή της στις τοπικές εκλογές του Ιουνίου.
Οι διαδηλωτές έκαψαν αφίσες του Ράμα, βάζοντας φωτιές σε πολλά σημεία πέριξ του κοινοβουλίου, ωστόσο η διαδήλωση ήταν συγκριτικά πιο ήρεμη από αυτές των προηγούμενων εβδομάδων.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος αποκάλεσε το Κοινοβούλιο εστία «εγκλημάτων και διαφθοράς». Σε δηλώσεις του, μάλιστα, στο πρακτορείο Reuters εκτιμά ότι το πλήθος αριθμούσε περισσότερους από 5.000 διαδηλωτές και ότι μόνο «ελεύθερες και δίκαιες εκλογές» θα ανοίξουν το δρόμο για την είσοδο της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα και οι σύμμαχοί του εγκατέλειψαν τις κοινοβουλευτικές τους έδρες πριν από 12 ημέρες, όμως τέσσερις επιλαχόντες βουλευτές από τις λίστες τους, δεν πειθάρχησαν στην απόφαση για παραίτηση και ορκίστηκαν χθες βουλευτές. Τις επόμενες ημέρες ο αριθμός τους θα φτάσει τους δέκα έξι, έναντι των 53 που παραιτήθηκαν ομαδικά στις 23 Φεβρουαρίου, ανάμεσα στους οποίους και ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες.

Ανησυχία για Ε.Ε.
Το τεταμένο πολιτικό κλίμα, προκαλεί προβληματισμό στην Ε.Ε. για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την Αλβανία για το προσεχές καλοκαίρι και όλα δείχνουν πως αυτές θα καθυστερήσουν, κάτι που κατά βάθος το επιθυμούν αρκετές χώρες, που διαπιστώνουν πως οι υποσχέσεις Ράμα για μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη, καταπολέμηση της διαφθοράς κλπ., είναι λόγια του «αέρα».