Το Κέντρο Κοινότητας Ζίτσας «ομπρέλα» για ευπαθείς ομάδες

on .

PLIAKOS MIXALHS 4 3 19

Πάνω από 8.000 επισκέψεις (για την ακρίβεια 8.206) καταγράφηκαν στο Κέντρο Κοινότητας Ζίτσας, μια πολύ σημαντική δομή που λειτούργησε από τις πρώτες στην Ελλάδα και αποτελεί «ομπρέλα» για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Την ικανοποίησή του για την συνεισφορά του Κέντρου εξέφρασε με δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχ. Πλιάκος, με αφορμή την συνάντηση των υπαλλήλων των Κέντρων Κοινότητας Ηπείρου, Κέρκυρας και Λευκάδας με τα στελέχη της Περιφερειακής Δ/νσης Ηπείρου του Ο.Π.Ε.Κ.Α. (πρώην Ο.Γ.Α.), που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στην Ελεούσα, προκειμένου να γίνει ενημέρωση για τα νέα προνοιακά επιδόματα και τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν.

1.071 ωφελούμενοι
Ο Δήμαρχος αφού ευχαρίστησε τον προϊστάμενο της Περιφερειακής Δ/νσης Ηπείρου του Ο.Π.Ε.Κ.Α Γρηγόρη Γιαννάκη που επέλεξε το Δήμο Ζίτσας για τη διεξαγωγή της ενημερωτικής συνάντησης παρέθεσε ορισμένα στοιχεία που αφορούν στη λειτουργιά του Κέντρου και καταδεικνύουν τη σπουδαιότητα του ρόλου των συγκεκριμένων δομών στη διαχείριση των προνομιακών παροχών και στη στήριξη των ευπαθών ομάδων πληθυσμού.
Ειδικότερα, στο Βιβλίο Μητρώου ωφελουμένων του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Ζίτσας έχουν εγγραφεί συνολικά 1.071 ωφελούμενοι, ενώ, τη διετία 2017 - 2018 έχουν πραγματοποιηθεί 8.206 επισκέψεις. Σημαντική είναι ωστόσο και η στήριξη των ανέργων καθώς από τους δημότες που έχουν απευθυνθεί στο Κέντρο Κοινότητας και έχουν εγγραφεί στο άτυπο μητρώο ανέργων που διατηρεί ο Δήμος 70 ωφελούμενοι έχουν βρει κάποια μορφή απασχόλησης και εργασίας.
«Τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν τους δείκτες που δείχνουν πόσο αναγκαία ήταν η συγκεκριμένη δομή, καθώς στέκεται ως «ομπρέλα» στους συνδημότες μας που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομικά και κοινωνικά θέση», υπογράμμισε ο Μιχ. Πλιάκος.

Η λειτουργία του
Το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ζίτσας ξεκίνησε τη λειτουργία του την 1η Μαρτίου 2017 και είναι το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με τις Κοινωνικές υπηρεσίες. Δίνει πληροφορίες για επιδόματα και φορείς που παρέχουν κοινωνική φροντίδα καθώς και για προγράμματα που αποσκοπούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και διασφαλίζουν την κοινωνική ένταξη των ωφελουμένων. Η εξυπηρέτηση των ωφελούμενων επικεντρώθηκε στους εξής τομείς:
- Ενημέρωση για παροχές, επιδόματα και προγράμματα.
-Ενημέρωση και βοήθεια για την συγκέντρωση και τη συμπλήρωση απαιτούμενων δικαιολογητικών κι εγγράφων.
- Ένταξη και τροποποίηση αιτήσεων του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.
- Καταγραφή των ανέργων στο άτυπο Μητρώο ανέργων του Δήμου Ζίτσας με συνεχόμενη ενημέρωση των εγγεγραμμένων για προκηρύξεις θέσεων εργασίας, δικαιολογητικών που απαιτούνται και προθεσμίες υποβολής αιτήσεων.
- Συγκέντρωση και κατάθεση δικαιολογητικών δημοτών που δικαιούνται έκπτωση στους λογαριασμούς ύδρευσης.
- Συγκέντρωση κι αξιολόγηση αιτήσεων και δικαιολογητικών υποψηφίων προς ένταξη στο Πρόγραμμα του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου.
- Συγκέντρωση δικαιολογητικών για την υποβολή αίτησης προκειμένου να γίνει επανασύνδεση δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας.

Και άλλες δράσεις
Παράλληλα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, αναπτύσσονται δράσεις και εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης σε συνεργασία με φορείς όπως το «Κέντρο Στήριξης Παιδιού κι Οικογένειας», το Οικοτροφείο «Ελένη Γύρα» αλλά και με συλλόγους της περιοχής όπως τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, Γυναικών κ.τ.λ.
Σε συνεργασία επίσης με διάφορους φορείς οργανώνονται δωρεάν διανομές παπουτσιών και γραφικής ύλης σε παιδιά οικογενειών που έχουν ανάγκη, διανέμονται εισιτήρια για παραστάσεις σε ανέργους και οικονομικά αδύναμους πολίτες κ.α.
Καθώς η δημόσια υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ποιότητα ζωής των κατοίκων μιας περιοχής υλοποιούνται δράσεις προληπτικού ελέγχου. Έγιναν πρόσφατα δωρεάν μετρήσεις οστικής πυκνότητας και προγραμματίζεται τις επόμενες μέρες να γίνει δωρεάν προληπτικός γυναικολογικός έλεγχος (Τεστ Παπανικολάου).