Ο δρόμος προς Ευρώπη περνάει από την Ελληνική Μειονότητα!

on .

1

• Αυστηρό μήνυμα τόσο προς την Αλβανία, όσον αφορά στον σεβασμό των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, όσο και προς τα Σκόπια έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος από την ακριτική Κόνιτσα, όπου συμμετείχε στις εκδηλώσεις για την 106η επέτειο απελευθέρωσής της από τον οθωμανικό ζυγό.
Οι εκδηλώσεις, από τις οποίες έλειπε ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέας, περιλάμβαναν επίσης τα αποκαλυπτήρια προτομής του Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνα Βλάχου αλλά και εγκαίνια έκθεσης με αντικείμενα ασημουργίας από τη συλλογή Φώτη Ραπακούση.
Όχι σ’ άλλους διχασμούς…
«Η 106η επέτειος απελευθέρωσης της Κόνιτσας υπενθυμίζει, μ' εμβληματικό τρόπο, σ' εμάς, τους Έλληνες, το χρέος μας να υπερασπιζόμαστε τα Εθνικά μας Θέματα δίχως καμία έκπτωση και υπό όρους αρραγούς ενότητας», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Επανέλαβε, για πολλοστή φορά «ότι το Δικαστήριο της Ιστορίας δεν πρόκειται να μας συγχωρήσει άλλες διχόνοιες και άλλους διχασμούς» και υπογράμμισε: «Από εδώ λοιπόν, από την ιστορική Κόνιτσα, εκπέμπουμε, "urbi et orbi", το μήνυμα ότι ενωμένοι στα μεγάλα και τα σημαντικά θα υπερασπισθούμε, στο ακέραιο, την Πατρίδα μας και τα ζωτικά συμφέροντα του λαού μας και του Έθνους μας».
Μήνυμα προς Αλβανία!
Ειδική αναφορά στην Αλβανία έκανε ο Προκόπης Παυλόπουλος. Όπως είπε, «η Ελλάδα δεν αντιτίθεται στην ευρωπαϊκή προοπτική της. Πλην όμως, μια τέτοια προοπτική έχει ως αυτονόητη προϋπόθεση τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, άρα τον σεβασμό όλων των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Επομένως, συμπεριφορές όπως αυτές έναντι της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, οι οποίες υποτιμούν βάναυσα την αξία της Ανθρώπινης Ζωής ή προσβάλλουν απροκαλύπτως θεμελιώδη δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στην ιδιοκτησία, αλλά και συμπεριφορές στήριξης παντελώς ανυπόστατων δήθεν περιουσιακών δικαιωμάτων των αδίστακτων εγκληματιών συνεργατών των ναζί Τσάμηδων, συνιστούν ανυπέρβλητο εμπόδιο για την απρόσκοπτη ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας».
Περί των Σκοπίων...
Αναφερόμενος στα Σκόπια - Βόρεια Μακεδονία, ο Πρόεδρος σημείωσε ότι η ευρωπαϊκή της προοπτική προϋποθέτει, εκ μέρους της, τον πλήρη σεβασμό του συνόλου του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, άρα του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου, κατ’ εξοχήν δε της Συνθήκης των Πρεσπών. «Η συμφωνία πρέπει να ερμηνεύεται και να εφαρμόζεται, κατά το γράμμα της και το πνεύμα της, με τρόπο που δεν αφήνει ούτε ίχνος αλυτρωτισμού. Κατά συνέπεια, οιαδήποτε αντίθετη τακτική θα εμποδίζει, αυτονοήτως, την ευρωπαϊκή ενταξιακή πρόοδο», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Οι εκδηλώσεις
Μετά τη δοξολογία στον ναό του αγίου Κοσμά, τον πανηγυρικό της ημέρας, με θέμα «Σύγχρονες μορφές εφαρμοσμένου πατριωτισμού» εκφώνησε στο Δημαρχείο Κόνιτσας ο φιλόλογος - ερευνητής και πρ. βουλευτής Μιχάλης Παντούλας. Μεταξύ άλλων, δεν παρέλειψε να κάνει μνεία στην ελληνικότητα της Μακεδονίας.
Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Κόνιτσας Ανδρέας Παπασπύρου επισήμανε ότι «στους μαχητές εκείνης της εποχής οφείλουμε την ελευθερία μας και από αυτούς πρέπει να διδαχθούμε». Να σημειωθεί ότι ο κ. Παυλόπουλος εγκαινίασε και την έκθεση με θέμα «Η Ήπειρος του ασημιού» στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Κόνιτσας, που διοργανώνουν ο Δήμος Κόνιτσας και το Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής περιόδου (Συλλογή Φώτη Ραπακούση).
Στις εκδηλώσεις την Κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη, ενώ παρέστησαν ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. και πρ. υπουργός Κώστας Τασούλας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο πρ. Υπουργός Αντώνης Φούσας, αστυνομικές και στρατιωτικές αρχές κ.ά.
Η προτομή Σπυρ. Βλάχου
Αφορμή υπενθύμισης ότι η Εκκλησία πρωτοστάτησε στους απελευθερωτικούς αγώνες και οι κληρικοί της ήταν στην πρώτη γραμμή, αποτέλεσαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνα Βλάχου, ο οποίος διετέλεσε Μητροπολίτης Βελλάς και Κονίτσης. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν από τον Προκόπη Παυλόπουλο και το Δήμαρχο Ανδρέα Παπασπύρου. Επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε στη θέση «άη Γιάννης», όπου ο Μητροπολίτης τότε Βελλάς και Κόνιτσας Σπυρίδωνας υποδέχθηκε πανηγυρικά το 1ο Τάγμα του 22ου Σώματος Πεζικού, επικεφαλής του οποίου ήταν ο λοχαγός Δημήτριος Παπανικολάου.
Αίσθηση πάντως προκάλεσε και έστειλε το δικό της μήνυμα προς διάφορες κατευθύνσεις η εκούσια απουσία του Μητροπολίτη Κονίτσης κ.κ. Ανδρέα, τόσο από την επίσημη δοξολογία, για την επέτειο απελευθέρωσης της Κόνιτσας από τους Τούρκους, όσο και από τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνα. Όπως είχε ενημερώσει αρμοδίως, αυτό τον τρόπο επέλεξε για να εκφράσει τη διαμαρτυρία του προς την ανώτατη ηγεσία της χώρας, κυρίως για τη «Συμφωνία των Πρεσπών».
Η.Μ.