Οι Αλβανοί καταδιώκουν και σήμερα τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου!

on .

IBE 2 18 2 19

• Φτώχεια, διώξεις, φυλακίσεις, βασανιστήρια, εκτοπισμοί, κλείσιμο σχολείων, θρησκευτική καταπίεση, προσπάθεια απόσπασης περιουσιών… και τι δεν έχει υποστεί ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός από τους Αλβανούς εδώ και έναν αιώνα περίπου, με κάποια μικρά «διαλείμματα».
Οι περιπέτειές του αυτές συνεχίζονται, δυστυχώς και στις μέρες μας, με το επίσημο αλβανικό κράτος να εξακολουθεί να διώκει με διάφορους τρόπους τη Μειονότητα, όπως τονίστηκε προχθές το απόγευμα στην εκδήλωση κοπής πίτας του Ιδρύματος Βορειοηπειρωτικών Μελετών.

Πλήθος κόσμου…
Κατάμεστη από κόσμο ήταν η αίθουσα του Ι.Β.Ε. με αφορμή την ετήσια εκδήλωση, στο πλαίσιο της οποίας γίνεται και κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του. Μέλη και φίλοι του Ιδρύματος έσπευσαν να ανταλλάξουν ευχές με τη Διοίκησή του για τη νέα χρονιά, αλλά και να συζητήσουν για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Βόρειο Ήπειρο. Εξάλλου, το Ι.Β.Ε. έχει πρωτοστατήσει τις τελευταίες δεκαετίες στον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας στη γειτονική χώρα που τόσα πολλά έχει υποστεί. Η εκδήλωση συνέπεσε με έναν σημαντικό ιστορικό σταθμό, την 105η επέτειο από την κήρυξη της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου.

Ο Πρόεδρος Ι.Β.Ε.
Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Νίκος Υφαντής, ο οποίος αναφέρθηκε με συντομία στο ξεκίνημα του λεγόμενου Βορειοηπειρωτικού ζητήματος από τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1914 και στους κυριότερους σταθμούς του. Μίλησε για την καταπίεση των Βορειοηπειρωτών επί βασιλείας του Αχμέτ Ζώγου, για το σχολικό ζήτημα του 1935 όταν η Ελλάδα προσέφυγε στη Χάγη και δικαιώθηκε για το κλείσιμο των μειονοτικών σχολείων στην Αλβανία, για την απελευθέρωση της Βορείου Ηπείρου το 1940 και φυσικά για την εγκαθίδρυση του χοτζικού καθεστώτος το 1944, με το οποίο ξεκίνησαν τα λεγόμενα… πέτρινα χρόνια για τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου, μία εποχή φτώχειας, θανάτων, βασανιστηρίων και διώξεων των Βορειοηπειρωτών.
Ο κ. Υφαντής αναφέρθηκε στη μεγάλη φυγή των Ελλήνων της Βορ. Ηπείρου μετά το άνοιγμα των συνόρων το 1990 κι έφτασε στο σήμερα, στις εν ψυχρώ εκτελέσεις από Αλβανούς του Αριστοτέλη Γκούμα και πρόσφατα του Κων/νου Κατσίφα. Καυτηρίασε την απόπειρα του αλβανικού κράτους να καταπατήσει περιουσίες Ελλήνων στη Χειμάρρα, τονίζοντας με έμφαση πως «οι Αλβανοί διακρίνονταν ανέκαθεν από μισελληνισμό. Δεν ορρωδούν προ ουδενός και εξακολουθούν να καταπιέζουν την Ελληνική Μειονότητα εκμεταλλευόμενοι την απάθεια που δείχνει σε γενικές γραμμές η μητέρα Ελλάδα»!

Οι επτά Ευεργέτες
Ακολούθησε εκτενής ομιλία του φιλόλογου και συγγραφέα Σπύρου Εργολάβου με θέμα τους Βορειοηπειρώτες Ευεργέτες και την προσφορά τους στο Έθνος.
Ο κ. Εργολάβος εστίασε την παρουσίασή του στους επτά μεγαλύτερους Ευεργέτες, δηλαδή τους Ιωάννη Μπάρκα από την Κορυτσά, Γεώργιο και Σίμωνα Σίνα από τη Μοσχόπολη, Απόστολο Αρσάκη από τη Χοταχόβα Πρεμετής, τους αδελφούς Ευαγγελή και Κων/νο Ζάππα από το Κάτω Λάμποβο και τον Χριστάκη Ζωγράφο, πατέρα του Γεώργιου Ζωγράφου, ο οποίος διατέλεσε πρόεδρος της προσωρινής κυβέρνησης της Αυτόνομης Ηπείρου.

Πίτα - παρουσίες
Ακολούθησε η κοπή της πίτας του Ι.Β.Ε. από τον Πρόεδρό του Νίκο Υφαντή, το μέλος του Δ.Σ. Γιώργο Δούβλη και τον Δημήτρη Μπισδάκη, από τα ιδρυτικά μέλη του Ι.Β.Ε..
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο πρ. βουλευτής Ιωαννίνων, φιλόλογος και ερευνητής Μιχάλης Παντούλας, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών Κων/νος Βλάχος και δεκάδες μέλη και φίλοι του Ιδρύματος.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ