Η «ανάπτυξη» του Πανεπ. Ιωαννίνων σε βάρος των υπαρχόντων υποδομών!

on .

PANEPISTHMIO IOANNINON

• Κάθε άλλο παρά ρόδινη είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, μετά την συνένωσή του με το ΤΕΙ Ηπείρου και έξι σχεδόν μήνες μετά την εκλογή νέων Πρυτανικών Αρχών.
Σε μακροσκελή, ιδιαίτερα αιχμηρή ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (την υπογράφουν η Πρόεδρος Ντορέττα Ρίζου και η Γραμματέας Ολυμπία Τσαπάρη), τονίζουν χαρακτηριστικά ότι «η «ανάπτυξη» του Ιδρύματος που ενστερνίζεται η Πρυτανεία, δυστυχώς γίνεται σε βάρος των υπαρχόντων υποδομών. Αμφιβάλουμε εάν πλέον είναι δυνατό με τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες μας, να τηρηθούν οι στοιχειώδεις συνθήκες εργασίας και ασφάλειας, φοιτητών και εργαζομένων».
Και σε άλλο σημείο αναφέρουν: «μόλις σβήσανε «τα φώτα της γιορτής» βρεθήκαμε όλοι μας, ή τουλάχιστον οι περισσότεροι από εμάς, μπροστά στη σκληρή πραγματικότητα που αφορά στην εργασία μας αλλά και στο λειτούργημα που θα έπρεπε να επιτελεί ένα Δημόσιο Ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης…».

«Εργασιακός εκφοβισμός»
Παράλληλα, κάνουν λόγο για εργασιακό εκφοβισμό σε όλα τα επίπεδα των εργασιακών σχέσεων και στο σύνολο σχεδόν των διοικητικών υπηρεσιών του Ιδρύματος. Και σημειώνουν ότι «οι μεθοδεύσεις και η εμμονική πρακτική των Πρυτανικών Αρχών για αλλαγές που θεωρούν ότι θα βελτιώσουν τη λειτουργία του Ιδρύματος απέχουν πολύ από την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αυτό έχει. Ο εξαναγκασμός σε παραίτηση των Προϊσταμένων νευραλγικών Τμημάτων και Διευθύνσεων, και η πολιτική του «ουδείς αναντικατάστατος» με την εύρεση των απαραίτητων χρησίμων που θα εκτελέσουν με εκπτώσεις από το γράμμα του νόμου τις άνωθεν εντολές, όπως κυνικά μας ανακοινώθηκε, αναρωτιόμαστε εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και το καλό του Ιδρύματος;
»Η εργασιακή πίεση, στο βωμό της ανάπτυξης, σε συνδυασμό με την υποστελέχωση έχει φέρει τις Αρμόδιες Υπηρεσίες του Ιδρύματος σε αδυναμία τέλεσης του έργου τους. Η συκοφάντηση συναδέλφων μετά από την έκφραση των τεκμηριωμένων αντιθέσεών τους σε παράτυπες εντολές και πιέσεις που δέχονται στο αντικείμενο των καθηκόντων τους, δεν έχει σταματημό….».
Και σε άλλο σημείο προσθέτουν: «η προκλητική κάλυψη της λειτουργίας της Επιτροπής Ερευνών και η προσπάθεια ένταξης των ΝΠΙΔ επιχειρήσεων ΠΕΚ (Πανεπιστημιακά Ερευνητικά Κέντρα) στο Ίδρυμα με οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους του Πανεπιστημίου, αμαυρώνουν τις υποτιθέμενες προθέσεις για την προστασία της Δημόσιας Εκπαίδευσης και του Δημοσίου χαρακτήρα των Πανεπιστημίων μας».

Κάτω από δύσκολες συνθήκες…
Κατά τον Σύλλογο των Υπαλλήλων οι Πρυτανικές Αρχές δεν εμπιστεύονται τις Υπηρεσίες, σημειώνοντας ακόμη ότι «εμείς, οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, παίρνουμε καθαρή θέση με αποφάσεις των Γενικών μας Συνελεύσεων. Δουλεύουμε κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες και κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο το οποίο υπηρετούμε, και μόνο αυτό. Δεν εξυπηρετούμε καριέρες, προσωπικές επιδιώξεις και πολιτικές κανενός, πόσο μάλλον δε όταν αυτές αντιστρατεύονται στα δημοσιοϋπαλληλικά μας καθήκοντα τα οποία γνωρίζουμε πολύ καλά.
»Στεκόμαστε στο πλάι των φοιτητών για Δημόσια και Δωρεάν παιδεία για όλο το λαό και αγωνιζόμαστε μαζί τους».