Να μεταφερθούν στο χωριό της Πλαίσιο τα οστά της Κυρά Βασιλικής του Αλή Πασά

on .

TAFOS KYRA BASILIKH2

• Πρωτοβουλίες αναλαμβάνουν σύλλογοι και άτομα στη Θεσπρωτία, προκειμένου να επιστρέψουν στο χωριό της τα οστά της Κυρά Βασιλικής του Αλή Πασά, που καταγόταν από το Πλαίσιο Φιλιατών.
Τόσο ο «Θουκιδίδειος Σύλλογος Συβότων», με επικεφαλής τον συγγραφέα-ιστορικό δρ. του Πανεπιστημίου της Σορβόνης Γρηγόρη Καλογερόπουλο, όσο και ο συμβολαιογράφος Νίκος Νταής, με επιστολές τους προς τους αρμόδιους, προσπαθούν να αναδείξουν το θέμα.
Ο κ. Νταής επισημαίνει σχετικά: «Ρίγη συγκίνησης με καταλαμβάνουν, όταν επισκέπτομαι τον τάφο της Κυρά – Βασιλικής Κίτσιου – Κονταξή, στον περίβολο του Ι. Ναού Ταξιαρχών Αιτωλικού Μεσολογγίου. Μόνος και έρημος ο τάφος και μόνη και έρημη η Κυρά – Βασιλική σε ξένη από το χωριό της γη. Αποκομμένη από το χωριό της και τους δικούς της ανθρώπους και χωριανούς της στη ζωή της, αποκομμένη και μετά θάνατο».
Η Βασιλική Κίτσου - Κονταξή, κυρά Βασιλική του Αλή Πασά, όπως την ξέρει ο κόσμος, κατά την τελευταία περίοδο της ζωής της, είχε εγκατασταθεί μαζί με τα αδέρφια της Σίμο Κίτσο και Γεώργιο Κίτσο στην Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας, όπως μαρτυρεί η ληξιαρχική πράξη θανάτου της (Κώδιξ Ιερού Ναού Ταξιαρχών αριθ.20, στο Αιτωλικό 11/12/1834 από τον Ιερέα Μελέτιο), πέθανε σε ηλικία 45 ετών και ετάφη «κατά την συνήθη Εκκλησιαστικήν τάξιν εν τη εκκλησία των Ταξιαρχών» στο Αιτωλικό, αφού μετάλαβε των «Αχράντων Μυστηρίων της Θείας μεταλήψεως και κατ' άδειαν του επιτρόπου Αγίου Ακαρνανίας (Μητρόπ. Πορφυρίου).
* * *
Η Βασιλική Κονταξή γεννήθηκε στη Πλησιβίτσα των Φιλιατών, το σημερινό Πλαίσιο, το 1789. Ήταν κόρη του προύχοντα της περιοχής Κίτσου Κονταξή. Όταν ο πατέρας της συνελήφθη για μια υπόθεση κατασκευής κίβδηλων νομισμάτων, η 12χρονη τότε Βασιλική ζήτησε έλεος από τον γέροντα αφέντη της Ηπείρου. Ο Αλή Πασάς θαμπώθηκε από την ομορφιά της και χάρισε τη ζωή στον πατέρα της. Ως αντάλλαγμα την κράτησε στο χαρέμι του και αργότερα, το 1808, την παντρεύτηκε παρά τις αντιρρήσεις της πρώτης του συζύγου Εμινέ. Η Κυρά Βασιλική ασκούσε μεγάλη επιρροή στο σύζυγό της και δεν εξισλαμίστηκε. Μάλιστα, όχι μόνο κατάφερε να μετατρέψει ένα δωμάτιο του χαρεμιού σε παρεκκλήσι με τακτικό ιερέα, αλλά προστάτευε τους χριστιανούς συμπολίτες της.
H. M.