Το Ευρωπ. Κοινοβούλιο ζητά καλύτερες συνθήκες στις μεταφορές των ζώων

on .

PROBATA FORTHGO

• Κάθε χρόνο, εκατομμύρια ζώα μεταφέρονται σε χώρες εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό την αναπαραγωγή, εκτροφή ή σφαγή τους.
Σύμφωνα με τη θέση που εξέφρασε χθες η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ε.Ε. και τα κράτη μέλη της οφείλουν να εφαρμόσουν καλύτερα τους υπάρχοντες κανόνες σχετικά με την προστασία των μεταφερόμενων ζώων και να τιμωρήσουν όλους τους παραβάτες.
Σε ψήφισμα, το οποίο υιοθετήθηκε τα μέλη του ΕΚ ανανέωσαν το αίτημα της Ολομέλειας του 2012 για ισχυρή και ενιαία εφαρμογή του Ευρωπαϊκού νόμου του 2005, σχετικά με την προστασία των μεταφερόμενων ζώων, ο οποίος – όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου-, επί του παρόντος δεν εφαρμόζεται πλήρως σε κάποια κράτη μέλη.
Περισσότερους ελέγχους
Το Ε.Κ. καλεί τις εθνικές αρχές:
• Να πραγματοποιούν περισσότερους ελέγχους, τόσο αιφνιδιαστικά, όσο και με βάση εκτιμήσεις επικινδυνότητας.
• Να ενημερώνουν τις Αρχές όλων των χωρών κατά μήκος της οδού μεταφοράς εάν εντοπιστεί παραβίαση.
• Να αναστείλουν ή να αποσύρουν την άδεια μεταφοράς των επαναλαμβανόμενων παραβατών
• Να επιβάλουν απαγόρευση κυκλοφορίας σε μη συμμορφούμενα οχήματα και πλοία.
• Να προσαρμόσουν τα λιμάνια στις απαιτήσεις καλής διαβίωσης των ζώων και να βελτιώσουν τους ελέγχους πριν από τη φόρτωση.
Τα μέλη του Ε.Κ. ζητούν για τα οχήματα μεταφοράς να εξασφαλιστεί ο επαρκής αερισμός και ο έλεγχος της θερμοκρασίας, όπως επίσης και η ύπαρξη κατάλληλων συστημάτων παροχής νερού και υγρής τροφής, μειωμένες πυκνότητες εκτροφής και οχήματα προσαρμοσμένα στις ανάγκες κάθε είδους ζώου.
Μείωση του χρόνου μεταφοράς
Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, η χρονική διάρκεια του ταξιδιού για τα ζώα θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν συντομότερη. Τα μέλη του Ε.Κ. υποστηρίζουν τις τοπικές, τις κινητές και τις εντός των ίδιων των μονάδων εγκαταστάσεις σφαγής και επεξεργασίας, τα μικρά κυκλώματα διανομής και τις απευθείας πωλήσεις.