Παρίστανε τον αστυνομικό για να εξαπατά τα θύματά του

on .

THLEFWNIKES APATES

• Περισσότερες πληροφορίες για την δράση ενός 55χρονου αλλοδαπού που συνελήφθη στα Γιάννενα κατηγορούμενος για τηλεφωνικές απάτες με το πρόσχημα τροχαίου ατυχήματος, έδωσε χθες στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΑΣ. Επιπλέον, αναζητούνται οι συνεργοί του.
Χαρακτηριστικό της δράσης τους είναι ότι επικαλούμενοι την ιδιότητα Αστυνομικού, τηλεφωνούσαν με απόκρυψη αριθμού, σε σταθερά τηλέφωνα πολιτών στην ευρύτερη περιοχή της πόλης των Ιωαννίνων και με το πρόσχημα ότι συγγενικό τους πρόσωπο προκάλεσε θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα και προκειμένου να αποφύγει τις ποινικές συνέπειες, ζητούσαν από αυτούς να τους καταβάλουν χρηματικά ποσά, που ανέρχονταν κατά περίπτωση έως 150.000 ευρώ.
Ειδικότερα, ο δράστης συνελήφθη στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, όταν εμφανίστηκε σε προκαθορισμένο ραντεβού, προκειμένου να παραλάβει το χρηματικό ποσό των 5.000 ευρώ.
Από τη μέχρι στιγμής έρευνα, έχουν εξιχνιαστεί έξι περιπτώσεις απόπειρας εξαπάτησης πολιτών που διαπράχθηκαν, με την παραπάνω μεθοδολογία, την 12/13-02-2019, στην περιοχή των Ιωαννίνων ενώ εξετάζεται η συμμετοχή του και σε περιπτώσεις απάτης που τελέστηκαν στην περιοχή της Κηφισιάς Αττικής.
Χρήσιμες συμβουλές
Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου, με αφορμή πρόσφατα περιστατικά εξαπάτησης πολιτών υπενθυμίζει χρήσιμες συμβουλές για την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών. Μεταξύ άλλων, τους καλεί:
• Να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να τους πείσουν τηλεφωνικώς για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα πρόκλησης ατυχήματος από συγγενικό τους πρόσωπο.
• Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη συγγενικού τους προσώπου, να επιδιώκουν πάντα οι ίδιοι να επικοινωνούν τηλεφωνικά με το συγγενικό τους πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό τους τηλέφωνο και κατόπιν δικής τους πρωτοβουλίας και να μην δέχονται να μιλούν με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
• Να είναι επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να τους πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού - φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο). Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά.
• Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να δώσουν χρήματα.