Ε.Κ.: Η Ευρώπη βραδυπορεί στην καινοτομία για τα φυτοφάρμακα

on .

FYTOFARMAKA RANTISMA

• Τα κράτη μέλη έχουν αποτύχει να αντικαταστήσουν, όπως απαιτεί η νομοθεσία, τα χημικά φυτοφάρμακα με χαμηλού κινδύνου εναλλακτικές, σύμφωνα με έκθεση που υιοθετήθηκε την Τρίτη.
Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σημειώνουν ότι έχει γίνει πολύ μικρή πρόοδος στην προώθηση και στην παροχή κινήτρων για την καινοτομία, την ανάπτυξη και την υιοθέτηση εναλλακτικών λύσεων χαμηλού κινδύνου και μη χημικών προϊόντων σε σχέση με τα συμβατικά παρασιτοκτόνα.
Καλούν επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει έναν φιλόδοξο, πανευρωπαϊκό, δεσμευτικό στόχο για τη μείωση της χρήσης των φυτοφαρμάκων. Η ΕΕ πρέπει επίσης να προτείνει άμεσες απαγορεύσεις για τη χρήση φυτοφαρμάκων σε σημεία που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από κατοικίες, σχολεία, παιδικές χαρές, κλινικές και νοσοκομεία, όπως αναφέρουν.
Τα μέλη του ΕΚ υποστηρίζουν ότι τα φυτοφάρμακα με βάση τα νεονικοτινοειδή παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στην ανησυχητική μείωση των πληθυσμών των μελισσών στην Ευρώπη και εκφράζουν ιδιαίτερη ανησυχία για τη συνεχιζόμενη χρήση φυτοφαρμάκων με δραστικές ουσίες που είναι μεταλλαξιογόνες, καρκινογόνες ή τοξικές για την αναπαραγωγή ή έχουν χαρακτηριστικά που μπορούν να προκαλέσουν ενδοκρινικές διαταραχές.
Σημειώνουν ότι η γεωργία είναι μία από τις κύριες πηγές χημικής ρύπανσης των υδατικών συστημάτων και καλούν τα κράτη μέλη να δώσουν κίνητρα στους γεωργούς για να αποτρέψουν την εισροή των φυτοφαρμάκων στα συστήματα γλυκού νερού.
Τα φυτοφάρμακα είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που ευθύνονται για τη μείωση του πληθυσμού των εντόμων, των πτηνών που ζουν σε γεωργικές εκτάσεις και άλλων μη στοχευμένων οργανισμών, σύμφωνα με τα μέλη του ΕΚ. Η Ολομέλεια εκφράζει επίσης τη βαθιά ανησυχία της για τη συνεχή απώλεια της βιοποικιλότητας στην Ευρώπη και για την ανησυχητική πτώση των φτερωτών εντόμων, συμπεριλαμβανομένων των επικονιαστών.