Τραγικές οι συνθήκες διαβίωσης στο Κέντρο Προσφύγων Κατσικά

on .

KATSIKAS PROSFYGES LYOMENA

• Τραγικές και επικίνδυνες είναι οι συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής στο Κέντρο Φιλοξενίας του Κατσικά Ιωαννίνων, όπου προστέθηκαν και πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν από το κολαστήριο της Μόριας, τονίζουν σε ερώτησή τους προς τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Μωραΐτης, Δ. Μανωλάκου και Ν. Καραθανασόπουλος, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη στην Δομή της Ο. Τσουμάνη και του Γ. Πρέντζα.

Όπως μεταξύ άλλων, αναφέρουν «στα μικρά κοντέινερ 30 τετραγωνικών στοιβάζονται μέχρι και 7 άτομα, υπάρχει μόνο ένα κοινό πλυντήριο που λειτουργεί για 1.000 άτομα καθώς δεν επισκευάζονται εδώ και καιρό τα υπόλοιπα, υπάρχει έλλειψη απλών οικιακών συσκευών αλλά και κουβερτών. Η απουσία προσωπικού είναι εκκωφαντική με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ούτε στοιχειώδης φύλαξη και να υπάρχει κίνδυνος για τα πολλά ανήλικα παιδιά αλλά και τις γυναίκες που βρίσκονται μόνες χωρίς οικογένεια στον καταυλισμό, πολλές κυριαρχούνται από φόβο να κυκλοφορούν έξω όταν σκοτεινιάζει. Σοβαρές είναι και οι ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με κυριότερη την παρουσία ενός γιατρού μόνο κάποιες πρωινές ώρες, ενώ οι πρόσφυγες δεν εξυπηρετούνται στα νοσοκομεία της πόλης, εξαιτίας της έλλειψης διερμηνέων…».
Οι βουλευτές καλούν τον Υπουργό να απαντήσει τι μέτρα σχεδιάζει να λάβει η πολιτεία ώστε για όσο διάστημα παραμείνουν οι πρόσφυγες στο Κέντρο Φιλοξενίας, να εξασφαλισθούν ανθρώπινες και υγιεινές συνθήκες διαβίωσης…