Πρόσφυγες… μόνοι κι αβοήθητοι στο Κέντρο Φιλοξενίας Κατσικά!

on .

KATSIKAS PROSFYGES LYOMENA

• Υπερπληθυσμός στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, έλλειψη υγειονομικής περίθαλψης, επικίνδυνες συνθήκες υγιεινής, προσωπικό που δεν επαρκεί.
Κάπως έτσι έχει η κατάσταση σε πολλές δομές ανά την Ελλάδα, ειδικά στις περιοχές εκείνες που έχει συγκεντρωθεί μεγάλων αριθμός ξεριζωμένων, όπως είναι αρκετά νησιά του Αιγαίου, αλλά και τοπικά, στη δομή φιλοξενίας του Κατσικά.
Τα σοβαρά

βλήματα σ’ αυτή την τελευταία διαπίστωσαν από πρώτο χέρι ο υποψήφιος Περιφερειάρχης του ΚΚΕ Γιώργος Πρέντζας και η υποψήφια Δήμαρχος Ιωαννίνων Όλυ Τσουμάνη έπειτα από πρόσφατη επίσκεψή τους. Στο μεταξύ, κατεπείγουσα ερώτηση για την κατάσταση που επικρατεί στη Σάμο κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Ελίζα Βόζεμπεργκ, κάνοντας λόγο για ανθρωπιστική κρίση.

Επίσκεψη στον Κατσικά
Το Κέντρο Υποδοχής προσφύγων του Κατσικά, το οποίο φιλοξενεί σήμερα περισσότερα από 1.000 άτομα όλων των ηλικιών, επισκέφθηκαν οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιώργος Πρέντζας και Όλυ Τσουμάνη, οι οποίοι αντίκρισαν, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, εικόνα εγκατάλειψης των φιλοξενούμενων. Ζήτησαν δε να βρουν κάποιον εκπρόσωπο της ΜΚΟ που φέρεται να έχει την ευθύνη διαχείρισης του Κέντρου, χωρίς όμως να τα καταφέρουν.
Οι κ.κ. Πρέντζας και Τσουμάνη σε ανακοίνωσή τους χαρακτηρίζουν τραγικές και επικίνδυνες τις συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής των προσφύγων, αφού στα κοντέινερ των 30 τετραγωνικών μέτρων στοιβάζονται μέχρι και επτά άτομα, ενώ για τους 1.000 φιλοξενούμενους υπάρχει ένα μόνο κοινό πλυντήριο, καθώς τα υπόλοιπα δεν επισκευάζονται.
Παράλληλα, υπάρχει έλλειψη απλών οικιακών συσκευών και κουβερτών, ενώ ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι η απουσία προσωπικού, με αποτέλεσμα να μην διασφαλίζεται ούτε καν στοιχειώδης φύλαξη. Κάπως έτσι, ειδικά ανήλικα παιδιά και γυναίκες που είναι μόνες στον καταυλισμό, φοβούνται να κυκλοφορήσουν όταν έρχεται η νύχτα!

Περίθαλψη μετ’ εμποδίων
Πολλά είναι τα παράπονα των προσφύγων και όσον αφορά στην ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Κυριότερο όλων, η ύπαρξη ενός μόνο γιατρού που κι αυτός είναι παρών τις πρωινές ώρες, τη στιγμή μάλιστα που εξαιτίας της έλλειψης διερμηνέων οι πρόσφυγες δεν εξυπηρετούνται για εξετάσεις στα Νοσοκομεία της πόλης.
Πλημμελή ιατρική φροντίδα έχουν και τα ανήλικα παιδιά, για τα οποία εξάλλου η ψυχολογική υποστήριξη θεωρείται πολυτέλεια, σύμφωνα με τους υποψηφίους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ενώ δεν υπάρχει ειδική πρόνοια ούτε καν για τα νεογέννητα.

Περί ασύλου…
Ένα άλλο ζήτημα που επισημαίνεται στην ανακοίνωση των δύο υποψηφίων του ΚΚΕ είναι τα παράπονα που δέχθηκαν αναφορικά με τις διαδικασίες ασύλου. Παλιότερα οι πρόσφυγες έκαναν αιτήσεις και εξυπηρετούνταν από το γραφείο του Περάματος. Τώρα καλούνται να μεταβούν στην Αθήνα, με δικά τους έξοδα, για να καταθέσουν τα απαραίτητα έγγραφα. Η μεγάλη αυτή καθυστέρηση τους κάνει, όπως σημειώνεται, να σκέφτονται τη διαφυγή τους σε άλλες χώρες μέσω παράνομων διακινητών.

«Να δοθούν λύσεις…»
Γ. Πρέντζας και Ο. Τσουμάνη σε κοινή τους δήλωση μετά την περιοδεία στη δομή του Κατσικά τονίζουν, μεταξύ άλλων, ότι «για την παραπάνω διαμορφωμένη κατάσταση, η ανοχή που δείχνουν τόσο η Περιφέρεια όσο και οι Δήμοι είναι προκλητική. Το γεγονός ότι στο Κέντρο Υποδοχής του Κατσικά ήρθαν και προστέθηκαν πρόσφυγες που έφυγαν από το κολαστήριο της Μόριας που είναι επιπλέον επιβαρυμένοι και ευάλωτοι κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη να λυθούν άμεσα τα παραπάνω προβλήματα και, με ευθύνη του κράτους, να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για την προσωρινή παραμονή των προσφύγων με επαρκή σίτιση και στέγαση, πρόσβαση σε πλήρη προληπτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καθώς και να παρθούν ειδικά μέτρα για τις καιρικές συνθήκες του σκληρού χειμώνα που περνάμε».
Όπως επισημαίνουν, «είναι απαράδεκτο να εγκλωβίζονται χιλιάδες πρόσφυγες σε όλη την Ήπειρο και γενικότερα στην χώρα μας, να δρομολογούνται για μετά το 2020 διαδικασίες χορήγησης ασύλου και μάλιστα στην Αθήνα».

Ερώτηση στην Ε.Ε.
Μεγάλα είναι τα προβλήματα και σε άλλες περιοχές που διαθέτουν δομές φιλοξενίας προσφύγων. Ενδεικτικά ως προς αυτό είναι όσα αναφέρει η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Ελίζα Βόζεμπεργκ σε κατεπείγουσα ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στο νησί της Σάμου και τη δικαιολογημένη, όπως επισημαίνει, αντίδραση των κατοίκων εξαιτίας του υπερπληθυσμού προσφύγων και μεταναστών.
Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής μεταφέρει σε ευρωπαϊκό επίπεδο την αγωνία της τοπικής κοινωνίας, καθώς η κατάσταση έχει φθάσει στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης. Η παντελής έλλειψη υγειονομικής περίθαλψης στους μετανάστες, η αύξηση της εγκληματικότητας και οι συρράξεις μεταξύ των αλλοδαπών αποτελούν πρωτόγνωρες εικόνες για τους κατοίκους του νησιού. Στο πλαίσιο αυτό, ζητάει λύση για την ομαλή διαχείριση του προβλήματος και την άμεση αποσυμφόρηση του νησιού, προκειμένου να επανέλθει η κανονικότητα στη Σάμο, ενώ δεν παραλείπει να αναδείξει τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης για την κατάσταση αυτή.