«Μάχη» δίνουν οι ανάδοχοι για τα ηλεκτρονικά διόδια

on .

DIODIA

• Λίγο πιο πίσω χρονικά πηγαίνει η διαδικασία για τη λειτουργία ηλεκτρονικών διοδίων στους αυτοκινητόδρομους της χώρας, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται φυσικά τόσο η Εγνατία όσο και Ιόνια Οδός.

Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών δόθηκε παράταση για τον διαγωνισμό που αφορά στην εγκατάσταση του νέου συστήματος. Έτσι, τελική προθεσμία για την παραλαβή προσφορών και τη διενέργεια του διαγωνισμού ορίστηκε η 28η Φεβρουαρίου, ενώ στις 6 Μαρτίου θα γίνει η ηλεκτρονική αποσφράγιση των προσφορών και η ανάδειξη του μειοδότη.

Αυξημένο ενδιαφέρον
Το ενδιαφέρον για συμμετοχή στον διαγωνισμό είναι αυξημένο, με πέντε μεγάλες κοινοπραξίες να δηλώνουν έτοιμες να διεκδικήσουν το έργο. Πρόκειται για την Ένωση Εταιρειών «VINCI HIGWAYS S.A.S - VINCI Concessions S.A.S. - KAPSCH TraficCom A.G. - ΤΕΡΝΑ Α.Ε.», την Κοινοπραξία «NUSZ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ», την Ένωση Εταιρειών «ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. - Autostrade Tech S.p.A. – ΙΝΤΡΑΚΑΤ - INTRASOFT INTERNATIONAL S.A.», την Ένωση Εταιρειών «ΟΤΕ-T-Systems» και την «STRABAG A.G.-SKYTOLL A.S.».
Φαίνεται λοιπόν ότι θα έχουμε "ντέρμπι" μιας και, όπως αναφέρει το «ypodomes.com», το συμβόλαιο των 400 εκατ. ευρώ είναι διόλου ευκαταφρόνητο. Εξάλλου, το δίκτυο κλειστών αυτοκινητόδρομων πρόκειται να αυξηθεί σημαντικά την επόμενο πενταετία (ΒΟΑΚ, βόρειο - νότιο τμήμα Ε65, Ιωάννινα – Κακαβια στην Ιόνια κ.α.).
Εφόσον δεν υπάρξουν μεγάλες καθυστερήσεις, τότε στα μέσα του 2019 θα ανοιχθούν οι οικονομικές προσφορές και μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο θα έχει υπογραφεί η χρυσή σύμβαση των 400 εκατ. ευρώ.

Η συνολική χρήση
Αυτό που είναι σημαντικό σε αυτό το νέο σύστημα δεν είναι μόνο η αναλογικότητα, δηλαδή η χρέωση ανά χιλιόμετρο και η κατάργηση των παραδοσιακών σταθμών διοδίων αλλά η συνολική χρήση του.
Μέσα από αυτό το σύστημα θα μπορεί, κυρίως για τα επαγγελματικά οχήματα να γίνεται εξακρίβωση των ωρών που έχει διανύσει πάνω στους αυτοκινητόδρομους, τις διαδρομές και πιστεύεται πως με αυτόν τον τρόπο θα καταπολεμηθεί και η μαύρη εργασία αλλά και οι έκνομες μεταφορές.
Σημειώνεται ότι το νέο ηλεκτρονικό - δορυφορικό σύστημα του Υπουργείου θα τεθεί σε εφαρμογή σε συνεννόηση με τους παραχωρησιούχους των αυτοκινητόδρομων της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Εγνατίας Οδού.