Αποστολή του Δήμου Ιωαννιτών στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας

on .

NTOYMPROBNIK MPEGKAS

• Διαύλους επικοινωνίας και πιο στενής συνεργασίας μεταξύ των δύο πόλεων αλλά και των δύο κρατών γενικότερα άνοιξε η πρόσφατη επίσημη επίσκεψη του Δημάρχου Ιωαννίνων, Θωμά Μπέγκα, στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας.
Συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού, Νίκο Γκόλα, το Γενικό Γραμματέα του Δήμου, Κωνσταντίνο Μπαμπασίκα και τον Ειδικό Σύμβουλο του Δημάρχου, Στέφανο Ζέρβα, επισκέφτηκαν το Ντουμπρόβνικ στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής εξωστρέφειας και της «Διπλωματίας των πόλεων» που αναπτύσσει ο Δήμος Ιωαννιτών με πόλεις του εξωτερικού.
Όπως εξήγησε με δηλώσεις του χθες ο Δήμαρχος, στόχος της αποστολής ήταν η ανάπτυξη συνεργασιών και η εκκίνηση διαδικασιών αδελφοποίησης με τον Δήμο του Ντουμπρόβνικ, βάζοντας έτσι τις βάσεις για να γίνει πράξη η πρόταση που είχε καταθέσει ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κατά την διάρκεια του 2ου Φόρουμ για τη Στρατηγική Ιονίου- Αδριατικής, που διοργανώθηκε στα Γιάννενα τον Μάιο του 2017, για την αδελφοποίηση μεταξύ των πόλεων που συμμετέχουν στο Δίκτυο Στρατηγικής της Ε.Ε. για την Μακροπεριφέρεια Αδριατικής-Ιονίου.
Στις προγραμματισμένες συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά την διάρκεια της επίσκεψης στο Ντουμπρόβνικ, αναφέρθηκε ο Αντιδήμαρχος Ν. Γκόλας, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Γιάννενα και Ντουμπρόβνικ είναι δύο πόλεις με πολλά κοινά στοιχεία όπως το νερό, η ύπαρξη κάστρου με παλιό οικισμό και η συνύπαρξη τριών θρησκειών, που μας οδήγησαν να εξετάσουμε τη διασύνδεσή τους σε πολιτισμικό και τουριστικό επίπεδο. Ξεκινήσαμε με τις μαθητικές εκδρομές όπου υπάρχει ήδη συμφωνία…».
Πεδία συνεργασίας
Σε ότι αφορά τα πεδία στα οποία συμφωνήθηκε να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα συνεργασίας, αυτά είναι μεταξύ άλλων, τα ολοκληρωμένα σχέδια βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης και διαχείρισης κοινωνικών, φυσικών και πολιτιστικών πόρων των δύο Δήμων, η πίεση για ολοκλήρωση των υποδομών που συμπεριλαμβάνονται στον οδικό άξονα Τεργέστη – Ιωάννινα, η συνεργασία στους τομείς της επιχειρηματικότητας, η συνεργασία των δυο λιμανιών (Ηγουμενίτσας-Dubrovnik), η συμμετοχή σε προγράμματα προβολής, η ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ των Ακαδημαϊκών κοινοτήτων της κάθε περιοχής και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, η από κοινού συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά, Διασυνοριακά προγράμματα της Μακροπεριφέρειας κ.α.