Καθησυχαστικοί οι ειδικοί για το σεισμό της Πρέβεζας

on .

SEISMOGRAFOS

• Στους ρυθμούς του «Εγκέλαδου» χόρεψε χθες η γειτονική Πρέβεζα. Η αρχή έγινε λίγο μετά τις τέσσερις τα ξημερώματα με σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ η οποία καταγράφηκε στον θαλάσσιο χώρο 14 χιλιόμετρα δυτικά - βορειοδυτικά της πόλης και 294

τρα δυτικά - βορειοδυτικά της Αθήνας, όπως ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Ακολούθησαν αρκετοί ακόμα σεισμοί μεγέθους μέχρι 2,5 βαθμούς, ενώ ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών μέσα στην Πρέβεζα.

Μικρές ζημιές
Πολλά κτίρια στο κέντρο της πόλης της Πρέβεζας έμειναν για ένα διάστημα χωρίς ρεύμα, όμως μεγάλες ζημιές δεν αναφέρθηκαν από τον χθεσινό σεισμό. Καταγράφηκαν μόνο ρωγμές και πεσμένοι σοβάδες σε σχολικά κτίρια αλλά και σε κατοικίες κυρίως στην περιοχή των Λευκαδίτικων, ενώ μέσα στην πόλη υπήρξαν πτώσεις αντικειμένων σε σπίτια. Μάλιστα, κατέρρευσε ένα παλιό σπίτι στην οδό Μεσολογγίου, ενώ σημειώθηκαν πτώσεις βράχων στην παραλιακή ζώνη, προς το Κανάλι και την Καστροσυκιά.
Ο Δήμος Πρέβεζας συνεχίζει τις αυτοψίες σε σχολικά κτίρια και απευθύνει κάλεσμα στους πολίτες να δηλώσουν τυχόν ζημιές που θα εντοπίσουν στο Δημαρχείο.

Οι σεισμολόγοι
«Παρακολουθούμε το φαινόμενο», δήλωσε χθες στον ΣΚΑΙ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, σχολιάζοντας τον σεισμό, που ανησύχησε τους κατοίκους της Πρέβεζας και των γύρω χωριών, αλλά και αυτούς της Λευκάδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή και στα Γιάννενα! «Η περιοχή δίνει τέτοιους σεισμούς», πρόσθεσε ο κ. Λέκκας, επισημαίνοντας πάντως πως πιστεύει ότι η σεισμική ακολουθία θα εξελιχθεί ομαλά.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης, σημείωσε ότι δεν αποκλείεται ο σεισμός στην Πρέβεζα να είναι συνέπεια του σεισμού στη Ζάκυνθο. Πρόσθεσε ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή για το επόμενο δίμηνο στη συγκεκριμένη περιοχή και τόνισε ότι η δυτική Ελλάδα δίνει πάντα σεισμούς γι’ αυτό κάλεσε τους κατοίκους να είναι προσεκτικοί και να ενημερώνονται από τους αρμόδιους.

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας
Ο δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης εξάλλου, δήλωσε πως οι κάτοικοι της πόλης ταρακουνήθηκαν έντονα από τον σεισμό, που τους βρήκε στα κρεβάτια τους. Μάλιστα, πρόσθεσε πως έπεσαν αντικείμενα στα σπίτια, χωρίς πάντως, μέχρι στιγμής, να υπάρχουν πληροφορίες για σοβαρές ζημιές.
Όπως πρόσθεσε, στην ίδια περιοχή πριν λίγες ημέρες είχε καταγραφεί ένας ακόμα σεισμός που επίσης είχε γίνει ιδιαίτερα αισθητός στους κατοίκους και είχε μετρηθεί στα 4,4 Ρίχτερ. «Θέλω να πιστεύω πως ο σημερινός (σ.σ. χθεσινός) ήταν ο κύριος σεισμός», κατέληξε.