Απόδοση οφειλόμενης τιμής στον αείμνηστο Γ. Μυλωνά!

on .

MYLONAS GIORGOS PROTOMH 5 2 19

• Οφειλόμενη τιμή εδώ και πολλά χρόνια ήταν αυτή που έγινε χθες από τον Δήμο Ιωαννιτών προς τον αείμνηστο Γεώργιο Μυλωνά, τον πολιτικό που πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

αφήνοντας έτσι μία σπουδαία παρακαταθήκη για την πρωτεύουσα της Ηπείρου.
Χθες έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του που κοσμεί πλέον ένα από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης, το πάρκο απέναντι από το Δικαστικό Μέγαρο. Πρόκειται για έργο που φιλοτέχνησε ο σημαντικός συμπατριώτης μας γλύπτης Θεόδωρος Παπαγιάννης. Στην τελετή παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο γιος του αείμνηστου πολιτικού, ο πολύ γνωστός ηθοποιός Αλέξανδρος Μυλωνάς, αλλά και ο πρ. υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου.

Τα Γιάννενα τιμούν…
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, αναδεχτός, όπως αποκάλυψε, του Γ. Μυλωνά, στην ομιλία του τόνισε πως, έστω και αργά, τα Γιάννενα αποδίδουν για πρώτη φόρα στον βαθμό που τους αναλογεί, μια τιμή αντάξια του μεγέθους της προσφοράς σε έναν άνθρωπο που, μπορεί να μην είχε καταγωγή από τα Γιάννενα, αλλά έμελε με τις πράξεις του να σημαδέψει αρχικά και να χαράσσει ακόμα και σήμερα την πορεία αυτού του τόπου.
«Ο Γεώργιος Μυλώνας ήταν ένας πολιτικός που άφησε το στίγμα του στα Γιάννενα καθώς ήταν εκείνος που πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από τη θέση του υφυπουργού Παιδείας στην κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου. Μια πολιτική κίνηση που ήταν αρκετή για να σημαδέψει τόσο την πολιτική του καριέρα, όσο και την ιστορία της πόλης», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπέγκας και πρόσθεσε: «Αναγνωρίζω ότι η τιμή αυτή άργησε πολύ να έρθει. Αναγνωρίζω επίσης ότι το πιο ιδανικό σημείο για την τοποθέτησή της θα ήταν έξω από το κτίριο του παλιού Πανεπιστημίου στην οδό Δομπόλη. Ωστόσο, η κακή κατάσταση και εικόνα του κτιρίου, δεν επιτρέπει μια τέτοια κίνηση. Δέσμευση όλων μας όμως είναι ότι, όταν το κτίριο αυτό αποκατασταθεί, θα μεταφερθεί εκεί η προτομή».

Άλλοι χαιρετισμοί
 Για τη ζωή και το έργο του Γ. Μυλώνα μίλησε ο Πρύτανης του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ο οποίος στάθηκε στο ρόλο που συνεχίζει να διαδραματίζει για την περιοχή μας το Πανεπιστήμιο και στην εκπαιδευτική και οικονομική συνεισφορά του στα Γιάννενα. Σημείωσε δε ότι ο αείμνηστος Υφυπουργός Παιδείας έβλεπε το Πανεπιστήμιο του μέλλοντος και όχι μόνο την υπηρέτηση του παρόντος.
2 Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης επισήμανε ότι ο αείμνηστος Γεώργιος Μυλωνάς άφησε μεγάλο έργο και στην Ήπειρο και γενικότερα στην πατρίδα μας τονίζοντας ότι με τον Ευάγγελο Αβέρωφ, αν και πολιτικοί αντίπαλοι, ήταν φίλοι και έδειχναν μεγάλο σεβασμό ο ένας στον άλλο. Παράλληλα, θύμισε ότι ο πατέρας του τιμώμενου, Αλέξανδρος Μυλωνάς, ήταν εκείνος που δημιούργησε το 1929 τα διοικητικά εφετεία παρά τω Υπουργείο Γεωργίας προσφέροντας σημαντικό έργο όσον αφορά στο διαχωρισμό των δασικών εκτάσεων.
2 Παρών στη χθεσινή τελετή ήταν ο πρ. Υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε πως το δίδαγμα που πρέπει να αντλούμε από τη στάση του Γ. Μυλωνά είναι ότι η ζωή δεν προχωρά αφηρημένα με θεσμούς, προχωρά συγκεκριμένα με ανθρώπους που αναλαμβάνουν τη δημόσια ευθύνη για έργα που προωθούν. Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη αξιοποίησης του κτιρίου επί της οδού Δομπόλη, όπου στεγαζόταν αρχικά το Πανεπιστήμιο τονίζοντας πως «θα ήταν υπέροχο η πόλη να διατηρήσει την αλυσίδα της ιστορικής μνήμης μετατρέποντας το παλιό κτίριο του ιδρύματος σε ένα πολυδύναμο κέντρο νεανικών δράσεων και όχι μόνο».

Ο Αλέξανδρος Μυλωνάς
Από την πλευρά του ο γιος του τιμώμενου Αλέξανδρος Μυλωνάς, αφού ευχαρίστησε τον Δήμο για την πρωτοβουλία και τον Θεόδωρο Παπαγιάννη για το έργο που φιλοτέχνησε, θυμήθηκε πόσο ενθουσιασμένος επέστρεφε κάθε φορά ο πατέρας του από την Ήπειρο, όπου λάτρευε τη φύση και τους ανθρώπους της, σημειώνοντας πως δεν υπήρχε χωριό στον Νομό Ιωαννίνων που να μην το είχε επισκεφθεί. Όπως είπε, ο Γεώργιος Μυλωνάς είχε γίνει… τσιμπούρι στον τότε Πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου για να ιδρυθεί το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.