Ψηφιακό Μουσείο θα προβάλλει διεθνώς τον μυθικό Αχέροντα!

on .

PSIF AXERONTA

• Τη δυνατότητα να αναδειχθεί σε διεθνές επίπεδο η μοναδική ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του ποταμού Αχέροντα, αλλά και οι μύθοι που τον συνοδεύουν, όπως επίσης και το Νεκρομαντείο του θα δώσει το Ψηφιακό Μουσείο το οποίο φιλοδοξεί να υλοποιήσει ο Δήμος Πάργας.
Πρόκειται για ένα καινοτόμο για τη χώρα μας έργο, για ένα εγχείρημα που προωθείται συστηματικά με βασικούς πρωταγωνιστές τον Θεσπρωτό πρώην υπουργό Αντώνη Μπέζα, ειδικό σύμβουλο σήμερα του Δήμου Πάργας και τον Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας Στράτο Ιωάννου.
Έργο 15 εκατ. ευρώ
Για την υλοποίηση του Ψηφιακού Μουσείου Αχέροντα ο Δήμος Πάργας υπέβαλλε πρόταση στο πλαίσιο πρόσκλησης του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για τη νέα Προγραμματική Περίοδο του ΕΣΠΑ 2021-2027.
Πρόκειται για ένα πολυδιάστατο Μουσείο Ψηφιακής Τέχνης (Digital Art), επιφάνειας 4.000 τ.μ. και προϋπολογισμού περίπου 15 εκατομμυρίων ευρώ που παρόμοιό του δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Θα έχει σαν κεντρικό θέμα το «Μύθο του Αχέροντα», ενώ θα διαθέτει επίσης συνεδριακό κέντρο 300 θέσεων.
Το Μουσείο θα εφαρμόζει σύγχρονες τεχνολογίες αιχμής του 21ου αιώνα για τρισδιάστατες ψηφιακές προβολές και απεικονίσεις στο χώρο καθώς και για ψηφιακά έργα τέχνης εικόνας και ήχου. Χάρη σ’ αυτές τις τεχνολογίες ο θεατής θα «ταξιδεύει» μέσω εικονικής πραγματικότητας στο χώρο και στο χρόνο, θα διδάσκεται και θα ψυχαγωγείται.
Θα αναδείξει την περιοχή
Στόχος της προσπάθειας είναι η κατασκευή και λειτουργία του «Ψηφιακού Μουσείου Αχέροντα» να αναδείξει τη μοναδική σε διεθνές επίπεδο ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του ποταμού Αχέροντα και μαζί με το Νεκρομαντείο να μετατρέψει την ευρύτερη περιοχή, σε Θεσπρωτία και Πρέβεζα, σε πόλο τοπικής ανάπτυξης, με την προσέλκυση χιλιάδων επισκεπτών και τουριστών από ολόκληρο τον κόσμο αλλά και με την φιλοξενία σημαντικών επιστημονικών συνεδρίων.
Στην πρόταση του Δήμου Πάργας ζητείται συνολική χρηματοδότηση 460.000 ευρώ για να εκπονηθούν, μεταξύ άλλων, πολεοδομική μελέτη τροποποίησης του υφιστάμενου ΓΠΣ του πρώην Δήμου Φαναρίου, ώστε να προβλεφθεί η συγκεκριμένη χρήση, τοπογραφική μελέτη αποτύπωσης του γηπέδου όπου πρόκειται να κατασκευαστεί και των όμορων ιδιοκτησιών, ειδική αρχιτεκτονική μελέτη που θα αφορά τη διαμόρφωση του κτιρίου του Μουσείου καθώς και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, μουσειολογική μελέτη κλπ.
Η κατάθεση της πρότασης χρηματοδότησης των μελετών αποτελεί το πρώτο μεγάλο βήμα για την υλοποίηση του Μουσείου, το οποίο ως έργο παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της πρόσφατης ημερίδας στη Γλυκή, ενώ το σχετικό αίτημα τέθηκε και δημόσια προς τον παριστάμενο Γενικό Γραμματέα ΕΣΠΑ Παναγιώτη Κορκολή.
Όλα είναι δυνατά!
Ο πρ. υπουργός Αντώνης Μπέζας και ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου, υπεύθυνος για θέματα τουρισμού, έχουν επεξεργαστεί με ιδιαίτερο ζήλο την πρόταση για το Ψηφιακό Μουσείο Αχέροντα και την προωθούν βήμα - βήμα.
Είναι χαρακτηριστικό εξάλλου το γεγονός ότι ο Σύλλογος «Φίλων του Νεκρομαντείου και Αχέροντα» με ανάρτησή του, ευχαριστεί τους δύο άνδρες με ιδιαίτερη θέρμη… Μπορεί να μοιάζει με «άπιαστο όνειρο», όταν όμως υπάρχουν από πίσω άνθρωποι που έχουν όραμα και ξέρουν να κάνουν τη δουλειά τους και να υλοποιούν στόχους, τότε όλα είναι δυνατά!