«Αγκάθια» Φοιτητικής Μέριμνας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων!

on .

ESTIA DOMPOLH

Παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει, η Φοιτητική Μέριμνα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, η επίλυση των οποίων είναι σαφές ότι θα κάνει καλύτερη τη ζωή των φοιτητών του Ιδρύματος.
Πρόκειται για τη «φτωχή» σίτιση όσων διαμένουν στην Εστία της οδού Δομπόλη, με τη Σύγκλητο να ζητάει τουλάχιστον διπλασιασμό του σιτηρεσίου για κάθε φοιτητή, για τις μετακινήσεις με λεωφορεία του Αστικού ΚΤΕΛ που είναι ακριβές ενώ τα δρομολόγια δεν επαρκούν, αλλά και για το… αιώνιο πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα στην Πανεπιστημιούπολη που όσο πάει και οξύνεται.
Τα παραπάνω θέματα συζήτησε η Σύγκλητος μετά από αιτήματα φοιτητικών συλλόγων και οι αποφάσεις της ανακοινώθηκαν χθες, σε συνέντευξη που παραχώρησαν, οι Πρυτανικές Αρχές.
Φτωχή σίτιση!
Η Σύγκλητος λοιπόν αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει από το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) που διαχειρίζεται την Εστία της Δομπόλη να βελτιώσει την παρεχόμενη σίτιση. Για να γίνει αυτό, θα ζητηθεί από την κυβέρνηση το κόστος του σιτηρεσίου που σήμερα είναι σε όλη τη χώρα 1,8 ευρώ για κάθε φοιτητή την ημέρα (!) τουλάχιστον να διπλασιαστεί, φτάνοντας τα 3,60 ευρώ για όλους τους φοιτητές του Πανεπιστημίου.
Όπως σημείωσε με νόημα χθες ο Πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, το ανάλογο κονδύλιο για τους πρόσφυγες που διαβιούν σε δομές υποδοχής είναι 5,20 ευρώ την ημέρα για κάθε άτομο! «Το θέμα αυτό έχουμε αποφασίσει να το θέσουμε και σε επίπεδο Συνόδου Πρυτάνεων ώστε να γίνει αναμόρφωση του ποσού που διατίθεται τα τελευταία 20 χρόνια για τη σίτιση των φοιτητών στα ελληνικά Πανεπιστήμια», τόνισε ο κ. Αλμπάνης. Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα ζητήσει να αναλάβει τη διαχείριση της σίτισης όλων των φοιτητών με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας και της ποσότητας του φαγητού τους.
Διαμονή - μετακινήσεις
Όσον αφορά στις συνθήκες διαμονής των φοιτητών στις Εστίες της Πανεπιστημιούπολης, σ’ εκείνες της οδού Δομπόλη, αλλά και για όσους διαμένουν σε ξενοδοχεία της πόλης, ο Πρύτανης διαβεβαίωσε ότι η διοίκηση του Πανεπιστημίου κάνει ό,τι απαιτείται για να διασφαλιστούν τα αναγκαία κριτήρια υγιεινής και ασφάλειας.
Παράπονα όμως υπάρχουν και αναφορικά με τις μετακινήσεις του φοιτητικού πληθυσμού από και προς την Πανεπιστημιούπολη, με την Σύγκλητο να ζητά συγκεκριμένα μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης. Όπως είπε ο Τριαντ. Αλμπάνης, απαιτείται η λήψη μέτρων με πρώτο τη μείωση του εισιτηρίου αστικής συγκοινωνίας που σήμερα είναι 1,80 ευρώ για κάθε διαδρομή και αποτελεί το ακριβότερο σε πόλη που διαθέτει Πανεπιστήμιο. Επίσης, ζητείται, μεταξύ άλλων, η αύξηση των δρομολογίων σε ώρες αιχμής, ιδιαίτερα σε περίοδο εξετάσεων.
…Και τα αδέσποτα
Τέλος, η Σύγκλητος κάνει λόγο για οξυμένα προβλήματα λόγω της παρουσίας αδέσποτων ζώων στον χώρο της Πανεπιστημιούπολης, με αποτέλεσμα να απειλείται η ασφάλεια φοιτητών και προσωπικού. «Παρόλη την προσπάθεια εμβολιασμού και ελεγχόμενης στείρωσης από τον Δήμο το πρόβλημα δε λύθηκε. Γι’ αυτό ζητάμε επίσης τη συνδρομή της Περιφέρειας για επέκταση των εγκαταστάσεων του υφιστάμενου κυνοκομείου στην έκταση που έχει παραχωρήσει το Ίδρυμα», επισήμανε ο Πρύτανης.
Οι Αντιπρυτάνεις
• Από την πλευρά του ο Αντιπρύτανης Μηνάς Πασχόπουλος σημείωσε ότι εδικά για το θέμα της σίτισης στην Εστία της Δομπόλη υπάρχει μία δυσχέρεια καθώς δεν τη διαχειρίζεται το Πανεπιστήμιο, τονίζοντας ότι θα γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες για να ανέβει το σιτηρέσιο τουλάχιστον στα 3,60 ευρώ, ενώ αντίστοιχη παρέμβαση θα γίνει και προς το Αστικό ΚΤΕΛ, το οποίο, όπως σημείωσε, έχει ήδη, μετά από αίτημα του Πανεπιστημίου, παρατείνει το ωράριο μετακίνησης των φοιτητών τα Σαββατοκύριακα. Όσο για τα αδέσποτα, ο κ. Πασχόπουλος μίλησε για ένα δύσκολο πρόβλημα που δεν αντιμετωπίζεται λόγω των εμποδίων που θέτει το θεσμικό πλαίσιο.
• Ο έτερος Αντιπρύτανης Σπύρος Γεωργάτος πρόσθεσε πως το Πανεπιστήμιο είναι μεν περήφανο για το επίπεδο της Φοιτητικής Μέριμνας που παρέχει, όμως «τόσο στο θέμα της σίτισης όσο και σ’ αυτό των μετακινήσεων δημιουργούνται υποψίες ότι αυτός ο πληθυσμός των νέων ανθρώπων γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Επίσης, ο κ. Γεωργάτος χαρακτήρισε το θέμα των αδέσποτων πολύ σημαντικό προσθέτοντας ότι δε μπορούν φοιτητές και προσωπικό να κυκλοφορήσουν στην Πανεπιστημιούπολη. Όπως είπε, πρόκειται για θέμα δημόσιας υγείας υπενθυμίζοντας ότι πριν από δύο χρόνια υπήρξαν ανά τη χώρα περιστατικά λύσσας, εξαιτίας της έλλειψης εμβολιασμών.
• Ο τρίτος Αντιπρύτανης Σταύρος Νικολόπουλος μίλησε και για την προσπάθεια που γίνεται από το Ίδρυμα για τη συγκέντρωση και απομάκρυνση αποβλήτων ηλεκτρονικού και ηλεκτρολογικού εξοπλισμό από τον χώρο της Πανεπιστημιούπολης αλλά και για την κατασκευή κτιρίου συγκέντρωσης χημικών αποβλήτων. Έργο που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε φάση μελέτης.