Μόνο στο ΕΣΠΑ μπορεί να ελπίζει η Ήπειρος!

on .

ERGOSTASIO APORRIMMATON ASA 1 31 1 19

• Αν και η χθεσινή παρουσίαση στα Γιάννενα των έργων που εκτελούνται στην Ήπειρο από το ΕΣΠΑ ήταν καθαρά προεκλογικού χαρακτήρα, το βασικό συμπέρασμα που βγήκε για άλλη μια φορά, είναι πως χωρίς τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα, κανένα μεγάλο έργο υποδομής δεν θα είχε δρομολογηθεί και δεν θα είχε υλοποιηθεί μέχρι σήμερα στον τόπο μας.
Ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης, αλλά και η Ειδική Γραμματέας του Υπουργείου (με καταγωγή από την Άρτα), Ευγενία Φωτονιάτα, κατέβαλαν πολλές προσπάθειες για να «αναδείξουν» τη συνεισφορά της σημερινής Κυβέρνησης στα έργα αυτά, επιχειρώντας παράλληλα να «σβήσουν» και τις μνήμες που υπάρχουν από την στάση του ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση, αλλά και στις αρχές της διακυβέρνησής του, που έθετε τη χώρα ουσιαστικά σε τροχιά εξόδου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Υφυπουργός και Ειδική Γραμματέας αναφέρθηκαν σε 19 έργα που χρηματοδοτούνται την τρέχουσα περίοδο από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές, Μεταφορές, Περιβάλλον, Αειφόρος Ανάπτυξη», με συνολικό προϋπολογισμό 75 εκατομμύριων ευρώ, διεκδικώντας σε απόλυτο βαθμό το «μερίδιο δόξας»: «Καταφέραμε και πετύχαμε -δήλωσε η κ. Φωτονιάτα- την χωρική και θεματική διασπορά των έργων, τα οποία πέρα από την αξία τους δημιουργούν προϋποθέσεις για νέες θέσεις εργασίας και απασχόλησης».

Έργο άλλων!
Ως προς το αποτέλεσμα δεν υπάρχουν διαφωνίες, ωστόσο εκείνο που πρέπει να επισημανθεί (και το οποίο αποσιωπάται από τα κυβερνητικά στελέχη) είναι πώς τα κονδύλια είχαν εξασφαλιστεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση, οι περισσότερες μελέτες και προτάσεις έγιναν από άλλους φορείς, όπως π.χ. η μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων, τα αποχετευτικά δίκτυα, οι βιολογικοί καθαρισμοί, ενώ άλλα όπως η τρίτη φάση του λιμένα Ηγουμενίτσας και ο δρόμος Άκτιο - Αμβρακία, έχουν παρελθόν πολύ «μακρύτερο» αυτόν της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι γεγονός πάντως ότι το ΕΣΠΑ, όπως και τα προηγούμενα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, είναι αυτό που χρηματοδοτεί μεγάλα έργα υποδομής, κοινωνικές δομές (όπως βοήθεια στο σπίτι, παιδικούς σταθμούς, παντοπωλεία, φαρμακεία κ.α.), εξοπλισμούς νοσοκομείων, αστυνομίας, ΕΚΑΒ, νέους αγρότες, εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων κ.α., χωρίς τα οποία η Ελλάδα και ειδικά η Ήπειρος θα είχε μετατραπεί σε τριτοκοσμική χώρα, με τον μισό πληθυσμό της εγκαταλειμμένο στη μοίρα του.
Εκείνο βέβαια που πρέπει να «πιστωθεί» στα δύο Κυβερνητικά στελέχη, είναι ο καλός βαθμός συνεργασίας που είχαν σε διαδικαστικά θέματα με Περιφέρεια και Δήμους, κάτι που άλλωστε υπογράμμισε και ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, που επίσης αναφέρθηκε σε ζητήματα που αφορούν την υλοποίηση του ΕΣΠΑ.

Προετοιμασία για το νέο ΕΣΠΑ
Το ΕΣΠΑ 2014-2020 υλοποιείται σύμφωνα με τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις με πολύ καλό ρυθμό σε επίπεδο απορροφήσεων. Ήδη όμως άρχισε η προεργασία για το νέο ΕΣΠΑ, για το οποίο ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες γίνονται στη «σκιά» της αποχώρησης από αυτή της Βρετανίας, που θα επηρεάσει σε αρκετά μεγάλο βαθμό τα μεγέθη του.
Το νέο πρόγραμμα θα έχει βασικό προσανατολισμό την εξωστρέφεια και μαζί με το τρέχον, είναι η μοναδική ελπίδα για να μπει η Ήπειρος σε «τροχιά» ανάπτυξης και να βγει από το οικονομικό τέλμα.
Ο Υφυπουργός αναφερόμενος στο τρέχον ΕΣΠΑ, είπε ότι τα κονδύλια του αποτελούν «βραχίονα για την ανάπτυξη», τονίζοντας πώς οι φορείς που διαθέτουν ώριμα έργα μπορούν να τα προχωρήσουν.
Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Ηπείρου για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και λίγο- πολύ τα μεγάλα έργα και οι δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν μέχρι τη λήξη του έχουν ουσιαστικά «κλειδώσει». Παράλληλα οι τοπικοί φορείς προετοιμάζονται για το νέο ΕΣΠΑ, που έχει ημερομηνία τυπικής έναρξης το 2021.
Ήδη και σε υλοποίηση πρόσκλησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων για υποβολή προτάσεων για έργα, των οποίων οι μελέτες μπορεί να χρηματοδοτηθούν από εθνικούς πόρους, Περιφέρεια και Δήμοι έχουν αρχίσει έναν πρώτο σχεδιασμό έργων.

Ο Δήμος Ιωαννιτών
Χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, ενέκρινε πρόταση των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου και των Τεχνικών του Υπηρεσιών για έντεκα έργα, με απαιτούμενη χρηματοδότηση για ωρίμανση των μελετών 4, 5 εκ. ευρώ.
Τα έργα αυτά είναι:
- Περιβαλλοντική αποκατάσταση και ανάδειξη αστικού παραλίμνιου μετώπου
- Σύνδεση Ε.Ο. Ιωαννίνων - Αθηνών με περιφερειακή οδού πόλης Ιωαννίνων
- Κατασκευή Δημοτικού Σχολείου στη Νέα Ζωή
- Δημιουργία «πράσινης γειτονιάς»
- Κατασκευή βρεφονηπιακού σταθμού στην Ανατολή
- Κατασκευή Κέντρου Αυτισμού
- Ανάδειξη και προστασία Δημοτικού Μουσείου με παράλληλη ανάδειξη του Σπηλαίου της ΔΑ Ακρόπολης στο Κάστρο
- Εκσυγχρονισμός και επέκταση του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος της ΔΕΥΑ Ιωαννίνων
- Διαχείριση και διάθεση ιλύος και αξιοποίηση του παραγόμενου βιοαερίου της ΕΕΛ Ιωαννίνων
- Ενεργειακή - Ηλεκτρομηχανολογική αναβάθμιση αντλιοστασίων λυμάτων ΔΕΥΑΙ

Και ο Δήμος Πάργας
Τη δική του πρόταση ανακοίνωσε χθες και ο Δήμος Πάργας. Πρόκειται για τη δημιουργία «Ψηφιακού Μουσείου του Αχέροντα», με το κόστος των μελετών να ανέρχονται σε 460.000 ευρώ. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο έργο, καθώς η κατασκευή και η λειτουργία του απαιτεί συνολική επιφάνεια 4.000 τ.μ. και ο προϋπολογισμός του υπολογίζεται σε 15 εκ. ευρώ.
«Το Ψηφιακό Μουσείο του Αχέροντα» -όπως περιγράφεται στην ανακοίνωση του Δήμου- είναι ένα πολυδιάστατο και οραματικό Μουσείου Ψηφιακής Τέχνης με κεντρικό θέμα τον «Μύθο του Αχέροντα» που θα εφαρμόζει σύγχρονες τεχνολογίες αιχμής του 21ου αιώνα για τρισδιάστατες ψηφιακές προβολές και απεικονίσεις στο χώρο καθώς και για ψηφιακά έργα τέχνης εικόνας και ήχου.