Στα σχολεία της Βορείου Ηπείρου εορτάστηκαν οι Τρεις Ιεράρχες

on .

MAKOS IERARXES

• Εκκλησιαστικό χαρακτήρα, δε συνέβηκε αυτό εκτεταμένα στην Ελλάδα, είχε ο εορτασμός των Τριών Ιεραρχών στα ελληνικά σχολεία της Βορείου Ηπείρου, όπως και στα εκπαιδευτήρια, που έχει ιδρύσει ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος στην περιοχή. Επίκεντρο των λατρευτικών και σχολικών εκδηλώσεων ήταν η Δερβιτσάνη Δρόπολης, όπου στο ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου τελέστηκε θεία λειτουργία, ιερουργούντος του Μητροπολίτη Αργυροκάστρου Δημητρίου και παρόντος του Έλληνα Πρόξενου στο Αργυρόκαστρο Λάμπρου Κακκίση, με μεγάλη συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών. Ανάλογες εκδηλώσεις έγιναν στους Αγίους Σαράντα, στη Λειβαδιά, στο Δέλβινο, στη Χειμμάρα κ.λπ..
Στη Δερβιτσάνη
Κατά τον εκκλησιασμό των μαθητών στο ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Δερβιτσάνης μίλησε ο θεολόγος Ιωάννης Καραμήτρος, τονίζοντας την καθοριστική συμβολή των Τριών Ιεραρχών στην αναζήτηση και στη δημιουργία της πραγματικής παιδείας. Στη γιορτή των μαθητών του Ιδρύματος «Πνοή Αγάπης» της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, που έγινε στο πνευματικό κέντρο και περιλάμβανε ποιήματα, κείμενα, θεατρικά στιγμιότυπα και ψαλμωδίες, ο αρχιμανδρίτης π. Ελευθέριος, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι οι Μεγάλοι Ιεράρχες και Πατέρες της Εκκλησίας δεν είναι μορφές, που χάνονται στα βάθη της ιστορίας, αλλά είναι και σύγχρονες. Η διδασκαλία και η ζωή τους έχουν διαρκή επικαιρότητα. Στους χαιρετισμούς τους τόσο ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος, όσο και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο Λάμπρος Κακκίσης, σημείωσαν ότι οι Τρεις Ιεράρχες, τους οποίους έχει ως πρότυπά του ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, με το φωτεινό παράδειγμά τους, με την ακέραια και ασυνθηκολόγητη ζωή τους, με την αγιότητά τους, δείχνουν την πορεία, που αναδεικνύει τον άνθρωπο προσωπικότητα ολοκληρωμένη
Συγκινητικό μνημόσυνο
Στο ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Δερβιτσάνης εψάλη συγκινητικό αρχιερατικό μνημόσυνο για τους δασκάλους και καθηγητές, που έχασαν τη ζωή τους στις φυλακές και τις εξορίες τη σκοτεινή περίοδο του αθεϊστικού καθεστώτος. Ακολούθησαν την ελευθεροφροσύνη των Τριών Ιεραρχών και έγιναν θύματα στο βωμό του χρέους, κάνοντας την πνιγηρή από τις αναθυμιάσεις του ψεύδους και των συμβιβασμών ατμόσφαιρα να αρωματιστεί από το ευωδιαστό θυμίαμα της θυσίας τους.
π. ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΟΣ