Προς στερέωση το κωδωνοστάσιο Αγίου Νικολάου Πρωτόπαπας

on .

KODONOSTASIO KAMPANARIO PROTOPAPA

• Άμεση και αποτελεσματική ήταν η παρέμβαση του Δημάρχου Ζίτσας για τη διάσωση του Κωδωνοστασίου του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου της Τοπικής Κοινότητας Πρωτόπαπας, το οποίο, όπως αναφέρει στη σχετική επιστολή του το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, «κινδυνεύει να καταρρεύσει».
Ο κ. Μιχάλης Πλιάκος, από τα επίλεκτα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εξήτασε -όπως συνηθίζει να κάνει- επιτοπίως το πρόβλημα και εξασφάλισε από κονδύλια της Περιφέρειας Ηπείρου 13 χιλιάδες ευρώ για τις αναγκαίες τεχνικές παρεμβάσεις και τις άλλες απαραίτητες εργασίες.
Υλοποίησε έτσι την υπόσχεση την οποία ο Δήμαρχος Ζίτσας έδωσε στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο που τον είχε επισκεφτεί. Οι κάτοικοι τον εμπιστεύονται!..

Προς δημοπράτηση
Πρέπει να σημειωθεί ότι και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη διάσωση του ιστορικού αυτού μνημείου, όπως άλλωστε έπραξε για άλλα μνημεία της Περιφέρειας (Αγίου Γεωργίου Νεγάδων Ζαγορίου, Κοιμήσεως Θεοτόκου Δόλιανης, κλπ.). Ήδη κινήθηκε η προβλεπόμενη υπηρεσιακής διαδικασία, για να ακολουθήσει η δημοπράτηση του έργου, οι εργασίες του οποίου θα παρακολουθούνται από την Τεχνική Υπηρεσίας του Δήμου Ζίτσας.

Μνημείο 162 ετών
Το Κωδωνοστάσιο είναι λιθόκτιστο και κατασκευάστηκε προ 162 ετών. «Το 1857», όπως μαρτυρά η λιθοαναγλυφική επιγραφή.
Σημειώνεται ότι προ 12 ετών (!) η 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ενέκρινε την εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών για την αποκατάσταση του Κωδωνοστασίου (2642/24-8-2007).
Την απόφαση υπέγραψε η αρχαιολόγος Ε. Καλογιάννη. Η ίδια έδωσε εντολή για την εκπόνηση Τεχνικής Μελέτης την οποία συνέταξε ο αρχιτέκτοντας Βασίλειος Κασκάνης. Όλα τα σχετικά στοιχεία υποβλήθηκαν αρμοδίως για τη χρηματοδότηση του έργου.
Έκτοτε ουδέν! Παρέμειναν προφανώς σε κάποιο συρτάρι «αρμοδίου»!