«Κολομβία της Ευρώπης» η Αλβανία για τα ναρκωτικά!

on .

XASISODENTRA FYTEIA

• «Κολομβία της Ευρώπης» χαρακτηρίζει την Αλβανία η έγκυρη βρετανική εφημερίδα Independent, αποκαλύπτοντας και πτυχές της διακίνησης ναρκωτικών!
Η έκταση της δραστηριότητας των εγκληματικών οργανώσεων, έχει ξεφύγει πλέον κατά πολύ και είναι κάτι άλλωστε που βιώνουν επί δεκαετίες οι Ηπειρώτες, καθώς η Ήπειρος είναι το βασικό σταυροδρόμι διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών από την Αλβανία.
Το πρόβλημα αυτό άρχισαν πλέον να το νοιώθουν για τα καλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς οι «δεσμεύσεις» των Αλβανικών κυβερνήσεων για καταπολέμηση των ναρκωτικών και ειδικά του σημερινού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, μένουν κενές περιεχομένου. Και ο λόγος είναι απλός και αποκαλύπτεται από την βρετανική εφημερίδα: Τα έσοδα από τα ναρκωτικά -εκτός από τα κέρδη των εμπόρων- στηρίζουν σε μεγάλο βαθμό καιτην Αλβανική οικονομία!
Μόνο η μαριχουάνα, σύμφωνα με το άρθρο του Independent συμβάλει με 4 δισ. δολάρια σε ετήσια βάση στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Αλβανίας!
Αναφερόμενη στο δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών στην Ευρώπη, η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι η Αλβανία, έχει καθιερωθεί ως η έδρα της εμπορίας ναρκωτικών στην ευρωπαϊκή ήπειρο, είναι «η Κολομβία της Ευρώπης», όπως την ονομάζει.
Το άρθρο τονίζει επίσης ότι οι αλβανικές συμμορίες είναι οι πιο ισχυρές στον κόσμο στην ηρωίνη και την κοκαΐνη και οι διακινητές εξαγοράζουν τις Αρχές από το Ρότερνταμ της Ολλανδίας μέχρι τη Σμύρνη της Τουρκίας, γεγονός που καθιστά δυνατή τη διακίνηση των ναρκωτικών.
Η βρετανική εφημερίδα, επικαλούμενη αξιωματούχο της ΕΕ, γράφει ότι η Αλβανία δεν είναι τόσο το κέντρο καλλιέργειας, αλλά το κέντρο συγκέντρωσης και διανομής.

«Ξέπλυμα» σε ακίνητα
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα έσοδα από τα ναρκωτικά επενδύονται σε πολυτελείς κατασκευές κατά μήκος της αλβανικής ακτής αλλά και στην πρωτεύουσα.

Η στάση Ελλάδος και Ε.Ε.
Οι αποκαλύψεις του Independent, επαναφέρουν στο προσκήνιο τις βαριές καταγγελίες που έχουν απευθύνει αντιπολιτευόμενοι βουλευτές κατά του Ράμα για συγκάλυψη των καλλιεργητών και διακινητών ναρκωτικών, που έχουν οδηγήσει και στην πρόσφατη αντικατάσταση του αρχηγού της Αστυνομίας. Δεν μπορεί όμως κανείς να μην εκφράσει την απορία του για τη στάση της Ελληνικής Κυβέρνησης, αλλά και των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ελληνική Κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι οι διωκτικές της υπηρεσίες έρχονται αντιμέτωπες σε καθημερινή βάση με διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών δεν έχει θέσει με επιτακτικό τρόπο την Αλβανική πλευρά ενώπιον των ευθυνών της, περιοριζόμενοι μόνο σε ευχολόγια. Παραμένει άγνωστο αν και στην προωθούμενη Ελληνοαλβανική συμφωνία περιλαμβάνεται κάποια πρόβλεψη για τέτοιου είδους ζητήματα (ας όψεται η μυστικότητα Τσίπρα - Κοτζιά) που λειτουργούν διαλυτικά για την Ελληνική κοινωνία και την Ηπειρωτική ύπαιθρο.
Ευθύνες όμως υπάρχουν και στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Ναι μεν η αντιμετώπιση των ναρκωτικών περιλαμβάνεται στις συζητήσεις που γίνονται για την έναρξη των ενταξιακών διαδικασιών, πλην όμως αξιωματούχοι της που είναι εντεταλμένοι για τις σχέσεις Ε.Ε. - Αλβανίας «κλείνουν το μάτι» στην Κυβέρνηση Ράμα, που «ξεσαλώνει» αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που έχουν οι Αλβανικές «εξαγωγές» ναρκωτικών στις χώρες της Ευρώπης.