Αναφορά Βαρθολομαίου για τα 70 χρόνια από την ενθρόνιση του Ηπειρώτη Αθηναγόρα

on .

BARTHOLOMAIOS ATHNAGORAS 27 1 19

• «Η Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως πάντοτε συμπορεύεται με τα αιτήματα των καιρών και έχει οράματα δια το μέλλον». Τα παραπάνω τόνισε αμέσως μετά την χθεσινή Θεία Λειτουργία στο Φανάρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, με αφορμή την επέτειο των 70 ετών από την ενθρόνιση του αειμνήστου Ηπειρώτη (από το Βασιλικό Πωγωνίου) Οικουμενικού Πατριάρχου Αθηναγόρα.
Απευθυνόμενος σε προσκυνητές και από τα Γιάννενα, που παρίσταντο μαζί με τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμο, μίλησε για την μεγάλη προσφορά του Αθηναγόρα στην Ορθοδοξία, τονίζοντας ότι ανέλαβε σε συνθήκες ευοίωνες αλλά ύστερα από μερικά μόλις χρόνια τόσο το Πατριαρχείο όσο και το άμεσο ποίμνιό του βρέθηκαν αντιμέτωποι με δύσκολες καταστάσεις, όπως, μεταξύ άλλων, τα γεγονότα του Σεπτεμβρίου του ’55, «το πογκρόμ εκείνο που κατέστρεψε ό,τι χριστιανικό», το κλείσιμο αργότερα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και τη συρρίκνωση της Ομογενείας.
«…Προάγουμε -είπε- τους διαλόγους με τις άλλες Εκκλησίες, όπως ήταν το όραμα του Πατριάρχου Αθηναγόρου, αναζωογόνησε το Πατριαρχείον μας το Αυτόνομον της Εσθονίας, έδωσε το Αυτοκέφαλον της Ουκρανίας. Πάντοτε συμπορεύεται με τα αιτήματα των καιρών, έχει οράματα δια το μέλλον, και, όσον εξαρτάται από αυτήν, η Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως εκπληρώνει εις το ακέραιον την οικουμενικήν της αποστολήν. Και, όπως θα έλεγεν ο Αλεξανδρινός ποιητής, ποτέ από το χρέος μη κινούσα».

* * *
Χθες, με αφορμή την εορτή της μνήμης του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, ενός από τους τρεις μεγάλους ιεράρχες και οικουμενικούς διδασκάλους της Εκκλησίας, τα ιερά λείψανα του οποίου βρίσκονται αποθησαυρισμένα στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε από το Παραθρόνιο, ενώ στον Πατριαρχικό Θρόνο είχε τοποθετηθεί η εικόνα του Ιερού Χρυσοστόμου.
Στην ομιλία του, ο Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και το ανεκτίμητο πνευματικό έργο του προκατόχου του, ο οποίος οδηγήθηκε στην εξορία, όπου άφησε την τελευταία του πνοή, επειδή δεν δίστασε να στηλιτεύσει τα έργα και τις παρανομίες της κοσμικής εξουσίας της εποχής του.