Μεγάλη η προσφορά του Ιατρικού Κέντρου που ίδρυσε ο Αναστάσιος στην Αλβανία

on .

TIRANA IATRIKO KENTRO 27 1 19

Μια από τις πρώτες ενέργειες, που δρομολόγησε ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, μόλις ανέλαβε επικεφαλής της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, ήταν να δημιουργηθούν υποδομές για την ιατρική φροντίδα των Αλβανών, Ορθοδόξων και μη, ανοίγοντας τις πόρτες τις δικές του, τις πόρτες της ψυχής του στο Χριστό και στους συνανθρώπους.

Υπερσύγχρονο Κέντρο
Το 1994 ο Αναστάσιος ίδρυσε στα Τίρανα την πρώτη ορθόδοξη κλινική, τον "Άγιο Λουκά", η οποία μετεξελίχθηκε το 1999 στο υπερσύγχρονο Ορθόδοξο Διαγνωστικό Κέντρο "Ευαγγελισμός". Από τότε μέχρι σήμερα πάνω από ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι, ανεξαρτήτως θρησκεύματος και εθνικότητας, εξετάστηκαν σ' αυτό και η μηνιαία προσέλευση ανέρχεται σε 6.000 περίπου άτομα.
Προσφέρονται υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε εικοσιτέσσερις ειδικότητες και τα εργαστήρια είναι άριστα εξοπλισμένα, ώστε οι θεραπευτικές επεμβάσεις να ακολουθούν τα διεθνή πρότυπα και να είναι ανάλογες με αυτές στο εξωτερικό. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 2000 ο Dr. Charles Linderman, Αμερικανός ιατρός της γενικής χειρουργικής, δημιούργησε στο Ιατρικό Κέντρο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας χειρουργική μονάδα ημερήσιας νοσηλείας, με χειρουργείο πλήρως εξοπλισμένο και επανδρωμένο με ειδικευμένο προσωπικό, όπου οι χειρουργημένοι παίρνουν εξιτήριο αυθημερόν (αμερικανική εμπειρία), η οποία ήταν τότε η πρώτη στην Αλβανία αυτού του είδους.

Και σε άλλες περιοχές...
Ακόμη κλινικές λειτουργούν στην Καβάγια, τη Λούσνια, την Κορυτσά και τους Γεωργουτσάτες, ενώ κινητή οδοντιατρική μονάδα προσφέρει υπηρεσίες (κυρίως σε παιδιά) σε πόλεις και χωριά. Ιατρικές κλινικές λειτουργούν επίσης στην Καβάγια, τη Λούσνια, την Κορυτσά και τους Γεωργουτσάτες, ενώ κινητή οδοντιατρική μονάδα προσφέρει υπηρεσίες (κυρίως σε παιδιά) σε πόλεις και χωριά.
Ειδικά σε αγροτικές περιοχές εφαρμόζονται προγράμματα, που έχουν σχέση με την υγιεινή της γυναίκας, καθώς και με την ευαισθητοποίηση για την πρόληψη καρκίνων κ.λπ. Σ’ αυτά, ουσιαστική είναι η υποστήριξη από επιστήμονες και εθελοντικούς συλλόγους της Ελλάδας.

Συνεχής αγώνας...
Ξέρει καλά ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Αλβανίας ότι μια λύση υπάρχει στις δυσκολίες: Ο συνεχής αγώνας για την εσωτερική αναγέννηση των ανθρώπων, που θα τους απαλλάξει από την καθημερινή φθορά. Αυτή η προσέγγισή του για την αντιμετώπιση των ποικίλων δυσχερειών της ζωής, είναι η πιο ζωντανή και αδιάψευστη απόδειξη των καθαρών χεριών του, που ανοίγονται σε έργα φιλανθρωπίας, που σφουγγίζουν τα δάκρυα του πόνου, που ανασηκώνουν πεσμένους, που υψώνονται προσευχητικά. Το αληθινό μεγαλείο της ποιμαντικής πρακτικής του βρίσκεται στην αμετακίνητη παραμονή του στο στρατόπεδο της πίστης και της αρετής.
π. ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΟΣ

Web Baner Antigoni