Ο μυθικός Αχέροντας δυνατό «χαρτί» για τη Θεσπρωτία και την Πρέβεζα

on .

AXERONTAS POTAMI

• Ο Αχέροντας είναι πλούτος για τη Θεσπρωτία και την Πρέβεζα ήταν ένα από τα βασικά συμπεράσματα της ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε χθες στη Γλυκή Θεσπρωτίας, όπου παρουσιάστηκε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ολοκληρωμένων παρεμβάσεων, το οποίο έχει σχεδιαστεί για την πολύ ιδιαίτερη περιοχή του μυθικού ποταμού, με σκοπό την τουριστική ανάδειξή και προβολή της. 

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων – ΕΣΠΑ του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης Παναγιώτης Κορκολής, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο αρμόδιος για την τουριστική ανάπτυξη Αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου, οι Δήμαρχοι Σουλίου και Πάργας Σταυρούλα Μπραΐμη και Αντώνης Νάστας αντίστοιχα, καθώς και στελέχη της Μονάδας Οικονομικής Διαχείρισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ.α.
Όπως είπαν σημεία - κλειδιά για το πρόγραμμα αποτελούν δράσεις για τους επισκέπτες όπως, η «Κάθοδος στον Άδη» μέσω εικονικής πραγματικότητας, η προσβασιμότητα ατόμων με κινητικά προβλήματα, η αναβάθμιση της εικόνας των υποδομών της περιοχής, η ανάπτυξη τοπικής γαστρονομίας στηριγμένη στην τοπική παράδοση και σε τοπικά προϊόντα, και δράσεις όπως η δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων και μονοπατιών, η ανάδειξη ιστορικών μνημείων, η αντιπλημμυρική προστασία, αλλά και η δημιουργία συνεργατικού σχήματος των τοπικών επιχειρήσεων.
Ειδικά θέματα που σχετίζονται με τις δράσεις του προγράμματος ανέπτυξαν από το Ε.Μ.Π ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος, από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ο καθηγητής Χρήστος Καραβίτης, από το τ. ΕΘΙΑΓΕ ο Παναγιώτης Τσόπελας και από την ΕΣΑμεΑ η Μαρία Καμπούρη. Επίσης, γνώση και εμπειρία από άλλους χώρους και χρήσιμες πρακτικές μετέφεραν ο Διευθυντής της Αναπτυξιακής Καρδίτσας Βασίλης Μπέλλης, ο επίτιμος Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας Αναστάσιος Τόλης, τα στελέχη του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού Σοφία Χαροκόπου και Γιώργος Σοφιανόπουλος και το στέλεχος της TREKKING HELLAS Χρήστος Λάμπρης.
Για το φυσικό περιβάλλον και την πολιτιστική αξία της περιοχής μίλησαν από το Φορέα Διαχείρισης Αχέροντα – Καλαμά – Κέρκυρας ο Αλέξανδρος Κωνσταντίνης και από την Εφορεία αρχαιοτήτων Πρέβεζας η Δήμητρα Δρόσου.
Παρόντες ήταν πολλοί τοπικοί παράγοντες, όπως ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης, οι Δήμαρχοι Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης και Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος, αντιδήμαρχοι και σύμβουλοι των Δήμων Σουλίου και Πάργας, εκπρόσωποι φορέων κ.ά. Επίσης οι υποψήφιοι περιφερειάρχες Γιώργος Ζάψας, Σπύρος Ριζόπουλος, Δημήτρης Δημητρίου και οι υποψήφιοι Δήμαρχοι του Δήμου Σουλίου Νίκος Γώγος, Νικόλας Κάτσιος, Γιάννης Καραγιάννης και Νίκος Αθανασίου.
Στο πλαίσιο της ημερίδας, που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Ηπείρου, οι Δήμοι Σουλίου και Πάργας και η Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ) ΑΕ, τοπικοί επαγγελματίες και ενεργοί πολίτες παρουσίασαν τους προβληματισμούς και τις ιδέες τους για το μέλλον της περιοχής, ενώ προσφέρθηκαν Ηπειρώτικες γεύσεις και κεράσματα στους συμμετέχοντες.
Η.Μ.

Web Baner Antigoni