Ένα ίδρυμα στην Πωγωνιανή για τον Κάρολο Παπούλια!

on .

PAPOYLIAS KAPSALHS KOYKOYLARHS 24 1 19

• Σάρκα και οστά θα λάβει, όπως όλα δείχνουν, ίδρυμα αφιερωμένο στον Κάρολο Παπούλια το οποίο θα λειτουργήσει στην ακριτική Πωγωνιανή, την κωμόπολη όπου ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας έζησε στα μαθητικά του χρόνια και διατηρεί ακόμα στενούς δεσμούς.
Πρόκειται για ένα σχέδιο που «συνελήφθη» πριν από σχεδόν μία δεκαετία με πρωτεργάτες τον Πωγωνήσιο ερευνητή και συγγραφέα Κωνσταντίνο Κωστούλα και τον γνωστό αρχιτέκτονα Σπύρο Πανταζή. Ο δεύτερος μάλιστα είχε επιμεληθεί τη σχετική προμελέτη αναστήλωσης του κτιρίου του ιστορικού Γυμνασίου Πωγωνιανής στο οποίο είχε προταθεί η στέγαση του ιδρύματος.

Σήμερα ο Δήμος Πωγωνίου εμφανίζεται έτοιμος να υλοποιήσει το σχέδιο ίδρυσης και λειτουργίας φορέα στην Πωγωνιανή, με σκοπό την ανάδειξη σελίδων της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας και της προσωπικότητας του Κάρολου Παπούλια. Για το λόγο αυτό στελέχη του με επικεφαλής τον Κώστα Καψάλη συναντήθηκαν πρόσφατα στην Αθήνα με τον τ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Από το 2010…
Το 2010 έπεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι η ιδέα για την δημιουργία ενός ιδρύματος στην Πωγωνιανή το οποίο θα λάμβανε το όνομα του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια. Η σχετική συζήτηση είχε γίνει μάλιστα τον Φεβρουάριο εκείνης της χρονιάς με τον ίδιο τον κ. Παπούλια στο «Grand Serai» μετά το επίσημο γεύμα για την επέτειο απελευθέρωσης των Ιωαννίνων, παρόντος του Πωγωνήσιου ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου αείμνηστου Κώστα Μήτση, καθώς και του τότε Δημάρχου Ιωαννίνων Νίκου Γκόντα. Ο κ. Παπούλιας είχε ζητήσει να ερευνηθεί το θέμα, να συνταχθεί μία αρχική προμελέτη αναστήλωσης του ιστορικού Γυμνασίου Πωγωνιανής και να υπάρξει ένας οικονομικός προϋπολογισμός για το έργο.

Τα πρώτα σχέδια
Ένας ενδεικτικός προϋπολογισμός των εργασιών στο παλιό Γυμνάσιο συντάχθηκε από τον αρχιτέκτονα – μηχανικό Σπύρο Πανταζή μετά από αυτοψία που έκανε στο κτίριο, ενώ ο Κων/νος Κωστούλας συνέταξε ένα κατατοπιστικό υπόμνημα με συγκεκριμένες προτάσεις για την ίδρυση ενός κοινωφελούς ιδρύματος, προτείνοντας αυτό να ονομαστεί «Ίδρυμα Ακριτικού Ηπειρωτικού Ελληνισμού Κάρολος Παπούλιας». Mάλιστα, είχε συνταχθεί και λίστα με τα ιδρυτικά μέλη του νέου φορέα που ανέρχονταν σε δεκάδες διακεκριμένους Πωγωνήσιους και όχι μόνο.
Ο κ. Κωστούλας είχε εξάλλου την άποψη ότι ο συγκεκριμένος φορέας θα έπρεπε να αναπτύξει δράση που να καλύπτει όλη την οριογραμμή του Ελληνισμού στη βορειοδυτική αυτή περιοχή της χώρας μας, οργανώνοντας συνέδρια, εκθέσεις, θερινά μαθήματα, βιβλιοθήκη, πινακοθήκη, κλπ.

Συνάντηση με Παπούλια
«Ο «σπόρος» λοιπόν έπεσε στις αρχές της δεκαετίας και σήμερα ο Δήμος Πωγωνίου, επαναφέρει στην επικαιρότητα την ιδέα για το ίδρυμα και δηλώνει έτοιμος να το υλοποιήσει.
Την σχετική πρόταση κατέθεσαν στον τ. Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, ο Αντιδήμαρχος Στυλιανός Κουκουλάρης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ιωάννης Λίτσας και Γρηγόρης Μποντίνης και ο Πρόεδρος της Πανπωγωνησιακής Ένωσης Γρηγόρης Άρμπυρος, σε φιλική συνάντηση που είχαν μαζί του στο γραφείο του, στην Αθήνα, την περασμένη Δευτέρα.

Θετική ανταπόκριση
Ο Κάρολος Παπούλιας ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόταση, δίνοντας το πράσινο φως για την έναρξη διαδικασιών υλοποίησής της.
«Η λειτουργία ιδρύματος για τον κύριο Κάρολο Παπούλια είναι θέμα που απασχολεί χρόνια την τοπική κοινωνία, η οποία αναζητά τον καλύτερο τρόπο για να τιμήσει τον ίδιο για τη σημαντική πορεία του στην ελληνική πολιτική ζωή αλλά και για την αξιοποίηση της πολιτικής και πνευματικής του κληρονομιάς στην μελλοντική της πορεία», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Στ. Κουκουλάρης.
Ως έδρα του ιδρύματος προτάθηκαν ιστορικά κτίρια της Πωγωνιανής, που παραμένουν αναξιοποίητα, και συμφωνήθηκε η εφεξής συνεργασία για την προώθηση και την έναρξη όλων των εργασιών.

***
Στην ίδια συνάντηση συζητήθηκαν οι προοπτικές και οι δυνατότητες του Πωγωνίου, σε κλίμα αισιοδοξίας και σε πείσμα της δύσκολης κατάστασης που βιώνει η χώρα μας, ενώ ο τ. Πρόεδρος ρώτησε κι έμαθε τα νέα χωριανών και φίλων του υπογραμμίζοντας, με το μοναδικό του τρόπο, το δέσιμο και την αγάπη του, για τον τόπου που μεγάλωσε!