«Σώθηκαν» μερικά μνημεία, ενώ για τ’ άλλα θα αποφασίσει το ΣτΕ!

on .

BIBLIOTHKH OTHOMANIKHS PERIODOY

 Μία μάχη κερδήθηκε, όμως όχι και ο… πόλεμος όσον αφορά στα ακίνητα αρχαιολογικού και αθλητικού ενδιαφέροντος του Δήμου Ιωαννιτών τα οποία περιλαμβάνονται στην περίφημη πια λίστα που συνέταξε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής με στόχο την αξιοποίησή τους από το Υπερταμείο. Το ένα τέταρτο περίπου των ακινήτων που βρίσκονται

εντός των ορίων του Δήμου μας εξαιρέθηκαν τελικά από τη μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ Α.Ε., με τον Δήμαρχο Θωμά Μπέγκα να εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός. Όμως, πάνω από 40 ακίνητα, μερικά απ’ τα οποία πολύ σημαντικά, παραμένουν στη λίστα και το μέλλον τους θα κριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Εκτός και το Βελισσάριο!
Από τα 57 τοπικά ακίνητα πολιτιστικού ενδιαφέροντος που είχαν συμπεριληφθεί στη λίστα η οποία μεταβιβάστηκε στην Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου τα 15 εξαιρέθηκαν με ΦΕΚ του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου που εκδόθηκε την παραμονή της εκδίκασης από το ΣτΕ των προσφυγών που έχουν καταθέσει για το θέμα αυτό ο Δήμος Ιωαννιτών, μαζί με άλλους επτά Δήμους και δύο φορείς. Όπως έγραψε ήδη ο Π.Λ.»., σ’ αυτά περιλαμβάνεται και το στρατόπεδο Βελισσαρίου το οποίο, έχουν γίνει προσπάθειες κατά το παρελθόν να περάσει στην πόλη, αλλά και ένα ακάλυπτο οικόπεδο στην οδό Ανεξαρτησίας.
Η απόφαση εξαίρεσης του στρατοπέδου οφείλεται στο γεγονός ότι μέσα σ’ αυτό υπάρχει το διατηρητέο κτίριο μιας Οθωμανικής τεχνικής σχολής («πολυτεχνείο»)!

Ο Θωμάς Μπέγκας
Σε δηλώσεις του χθες το πρωί ο Θωμάς Μπέγκας χαιρέτισε την απόφαση για την εξαίρεση των συγκεκριμένων ακινήτων από τη λίστα του Υπερταμείου, σημειώνοντας πως «η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια νίκη για την υπευθυνότητα και τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίσαμε από την πρώτη στιγμή το ζήτημα. Εκτίμησή μας είναι πως η κυβέρνηση αντιλήφθηκε το λάθος της και μπροστά σε μια δικαστική ήττα προχώρησε σε αυτή τη λύση».

Το λόγο έχει το ΣτΕ
Ωστόσο, η νίκη σε μία μάχη δε φτάνει για να κριθεί όλος ο πόλεμος. Υπάρχουν άλλα 42 ακίνητα και χώροι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στα Γιάννενα που παραμένουν στη λίστα η οποία έχει αποσταλεί στην ΕΤΑΔ Α.Ε. και, αν δεν αλλάξει κάτι, ενδέχεται να παραχωρηθούν προς αξιοποίηση στο Υπερταμείο, δηλαδή να πάρουν το δρόμο της παραχώρησης σε ιδιώτες.
Αυτό θα συμβεί αν το ΣτΕ στο οποίο έχει γίνει σχετική προσφυγή δεν αποφασίσει διαφορετικά.
Το θέμα είναι σημαντικό, καθώς ανάμεσα σ’ αυτά περιλαμβάνονται αθλητικές εγκαταστάσεις, εκτάσεις και κτίρια που φιλοξενούν χρήσεις απολύτως αναγκαίες για την πόλη όπως τα γήπεδα της Λιμνοπούλας, το Αστυνομικό Μέγαρο Ιωαννίνων, το κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, οι εκτάσεις της Γαλακτοκομικής Σχολής στον Κατσικά κ.λ.π..
Όπως ανέφερε χθες ο Δήμαρχος, «εμείς διεκδικούμε την εξαίρεση όλων των ακινήτων που έχουν ενταχτεί στην λίστα και βρίσκονται εντός των ορίων του Δήμου μας και αναμένουμε την δικαστική απόφαση». Να σημειωθεί ότι η προσφυγή του Δήμου Ιωαννιτών στο ΣτΕ εκδικάστηκε κανονικά την περασμένη Τρίτη.

Ποια εξαιρέθηκαν
Εκτός από το στρατόπεδο Βελισσαρίου και το οικόπεδο στην Ανεξαρτησίας, από τη λίστα του Υπερταμείου με το πρόσφατο ΦΕΚ εξαιρούνται επίσης το Αρχοντικό Μίσιου, η Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων Ιωαννίνων, η Οθωμανική Βιβλιοθήκη στο Κάστρο, ο προμαχώνας του Ιτς Καλέ, το Βυζαντινό Μουσείο, δύο χώροι στο Κάστρο, ένα διατηρητέο κτίριο επί της Ιεράρχου Γερβασίου, δύο απαλλοτριωμένα μνημειακά σύνολα στα Γιάννενα, ο Προμαχώνας στα Λιθαρίτσια, το Τζαμί Βελή Πασά και ο μεντρεσές του και το Τζαμί Καλού Τσεσμέ.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ